Placek kokosowo-malinowy • przepis • składniki • przygotowanie
Kruchy spód, delikatna masa kokosowa i świeże maliny tworzą tradycyjny polski deser. Wygląda i smakuje rewelacyjnie!

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 20
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ MASŁO
wyjmij z lodówki z wyprzedzeniem, by zmiękło i nabrało temperatury pokojowej.
PRZYGOTUJ FORMĘ 36X24
cm sitko Ciasto Mąkę przesianą przez sitko łączymy w misce z masłem pokrojonym w kostkę i pozostałymi składnikami ciasta.
CAŁOŚĆ DOKŁADNIE
zagniatamy.
CIASTO DZIELIMY NA
dwie równe części.
JEDNĄ ROZWAŁKOWUJEMY NA
placek o grubości około 5 mm, zawijamy w folię spożywczą lub papier do pieczenia i wkładamy do zamrażalnika.
DRUGĄ CZĘŚĆ CIASTA
cienko rozwałkowujemy i przekładamy na dno formy wyłożonej papierem do pieczenia. RÓWNOMIERNIE ROZPROWADZAMY CIASTO: palcami.
WARSTWA KOKOSOWA BIAŁKA
z cukrem ubijamy na sztywną pianę.
DODAJEMY WIÓRKI WYMIESZANE
z budyniem i cukrem wanilinowym.
ŚMIETANKĘ UBIJAMY NA
sztywną pianę, dodajemy do ubitych białek.
DELIKATNIE MIESZAMY DO
uzyskania jednolitej konsystencji.
GOTOWĄ MASĘ KOKOSOWĄ
wykładamy na ciasto. NA WIERZCHU UKŁADAMY: maliny.
WYJMUJEMY Z ZAMRAŻALNIKA
drugą część ciasta i kroimy na drobną kostkę. KOSTKĄ POSYPUJEMY: maliny.
CIASTO PIECZEMY 40-45
minut w temp. 180°C.
STUDZIMY I POSYPUJEMY
cukrem pudrem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
6758,1 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
337,9 kcal
Tłuszcz
17,6 g
Węglowodany
45,7 g
Błonnik
2 g
Białko
6,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Kotleciki szu szu
Kotleciki szu szu z kurczaka to doskonały pomysł na szybki i smaczny obiad. Delikatne mięso kurczaka w aromatycznej i nietypowej panierce sprawia, że danie to jest świetną alternatywą dla klasycznego schabowego, nuggetsów czy innego rodzaju kotletów. Idealne zarówno na rodzinny obiad, jak i na przyjęcie ze znajomymi. Jak zrobić te pyszne kotleciki? Odkryj nasz przepis!

Ciasto rabarbarowo-malinowe z bezą
Pyszne ciasto z rabarbarem i malinami, skrytymi pod warstwą chrupiącej puszystej bezy!

Musaka bułgarska
Szybka i prosta w wykonaniu musaka bułgarska dla każdego amatora kuchni Półwyspu Bałkańskiego.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Roladki z mięsa mielonego z szynką, serem feta i szpinakiem w sosie pomidorowym
Roladki zapieczone w pomidorowym sosie i wyraziste dodatki to idealny pomysł na szybki obiad pełen smaku!

Bezglutenowe ciasto śliwkowe
Ciasto bez glutenu? Wypróbuj przepis Pawła na pyszne ciasto ze śliwkami!

GOFRY DROŻDŻOWE W STYLU BELGIJSKIM
Gofry belgijskie od tradycyjnych różnią się przygotowanym ciastem. W gofrach belgijskich wykorzystujemy ciasto drożdżowe, które nadaje im delikatną, puszystą strukturę. Wypróbuj i sprawdź, które lubisz bardziej!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Ciasto z kremem budyniowym i bitą śmietaną
Wypróbuj przepis Pawła Małeckiego na pyszne ciasto z kremem budyniowym, bitą śmietaną i świeżymi malinami!

Kawowy dacquoise z kremem
Kawowe bezy z równie kawowym kremem to deser, który zachwyci wszystkich fanów kawy!

Gulasz z pulpetami jagnięcymi
Szybko i bardzo smacznie? Zatem gulasz! Połączenie młodej kapusty z mięsem i miętą zdecydowanie przypadnie Ci do gustu!