lamotek.pl

Placek kokosowo-malinowy • przepis • składniki • przygotowanie

Kruchy spód, delikatna masa kokosowa i świeże maliny tworzą tradycyjny polski deser. Wygląda i smakuje rewelacyjnie!

Placek kokosowo-malinowy

Kruchy spód, delikatna masa kokosowa i świeże maliny tworzą tradycyjny polski deser. Wygląda i smakuje rewelacyjnie!

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 20
Poziom trudności
średni

Składniki

mąka pszenna - 380 g
kakao - 20 g
proszek do pieczenia - 8 g
jajko - 6 szt.
masło - 200 g
białko jaja kurzego - 6 szt.
cukier - 210 g
budyń śmietankowy - 80 g
cukier wanilinowy - 16 g
wiórki kokosowe - 160 g
śmietanka kremówka 30% - 200 ml
maliny mrożone - 500 g
cukier puder - 1 łyżka

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ MASŁO:
wyjmij z lodówki z wyprzedzeniem, by zmiękło i nabrało temperatury pokojowej.
2.PRZYGOTUJ FORMĘ 36X24:
cm sitko Ciasto Mąkę przesianą przez sitko łączymy w misce z masłem pokrojonym w kostkę i pozostałymi składnikami ciasta.
3.CAŁOŚĆ DOKŁADNIE:
zagniatamy.
4.CIASTO DZIELIMY NA:
dwie równe części.
5.JEDNĄ ROZWAŁKOWUJEMY NA:
placek o grubości około 5 mm, zawijamy w folię spożywczą lub papier do pieczenia i wkładamy do zamrażalnika.
6.DRUGĄ CZĘŚĆ CIASTA:
cienko rozwałkowujemy i przekładamy na dno formy wyłożonej papierem do pieczenia. RÓWNOMIERNIE ROZPROWADZAMY CIASTO: palcami.
7.WARSTWA KOKOSOWA BIAŁKA:
z cukrem ubijamy na sztywną pianę.
8.DODAJEMY WIÓRKI WYMIESZANE:
z budyniem i cukrem wanilinowym.
9.ŚMIETANKĘ UBIJAMY NA:
sztywną pianę, dodajemy do ubitych białek.
10.DELIKATNIE MIESZAMY DO:
uzyskania jednolitej konsystencji.
11.GOTOWĄ MASĘ KOKOSOWĄ:
wykładamy na ciasto. NA WIERZCHU UKŁADAMY: maliny.
12.WYJMUJEMY Z ZAMRAŻALNIKA:
drugą część ciasta i kroimy na drobną kostkę. KOSTKĄ POSYPUJEMY: maliny.
13.CIASTO PIECZEMY 40-45:
minut w temp. 180°C.
14.STUDZIMY I POSYPUJEMY:
cukrem pudrem.
Placek kokosowo-malinowy

Czas przygotowania

90 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 20

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ MASŁO

wyjmij z lodówki z wyprzedzeniem, by zmiękło i nabrało temperatury pokojowej.

2

PRZYGOTUJ FORMĘ 36X24

cm sitko Ciasto Mąkę przesianą przez sitko łączymy w misce z masłem pokrojonym w kostkę i pozostałymi składnikami ciasta.

3

CAŁOŚĆ DOKŁADNIE

zagniatamy.

4

CIASTO DZIELIMY NA

dwie równe części.

5

JEDNĄ ROZWAŁKOWUJEMY NA

placek o grubości około 5 mm, zawijamy w folię spożywczą lub papier do pieczenia i wkładamy do zamrażalnika.

6

DRUGĄ CZĘŚĆ CIASTA

cienko rozwałkowujemy i przekładamy na dno formy wyłożonej papierem do pieczenia. RÓWNOMIERNIE ROZPROWADZAMY CIASTO: palcami.

7

WARSTWA KOKOSOWA BIAŁKA

z cukrem ubijamy na sztywną pianę.

8

DODAJEMY WIÓRKI WYMIESZANE

z budyniem i cukrem wanilinowym.

9

ŚMIETANKĘ UBIJAMY NA

sztywną pianę, dodajemy do ubitych białek.

10

DELIKATNIE MIESZAMY DO

uzyskania jednolitej konsystencji.

11

GOTOWĄ MASĘ KOKOSOWĄ

wykładamy na ciasto. NA WIERZCHU UKŁADAMY: maliny.

12

WYJMUJEMY Z ZAMRAŻALNIKA

drugą część ciasta i kroimy na drobną kostkę. KOSTKĄ POSYPUJEMY: maliny.

13

CIASTO PIECZEMY 40-45

minut w temp. 180°C.

14

STUDZIMY I POSYPUJEMY

cukrem pudrem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

6758,1 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

337,9 kcal

🥑

Tłuszcz

17,6 g

🌾

Węglowodany

45,7 g

🥬

Błonnik

2 g

💪

Białko

6,1 g

Podobne przepisy