Konfitura z czerwonej cebuli • przepis • składniki • przygotowanie
Aromatyczna i pełna smaku konfitura z czerwonej cebuli, z dodatkiem czerwonego wina i octu balsamicznego. To wprost idealny dodatek do grzanek, kanapek, a nawet dań głównych!

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PODSMAŻAMY CEBULE
Cebule obieramy i kroimy w półksiężyce. Następnie na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim cebule, aż się zeszklą i zmiękną – potrwa to ok. 10 minut.
GOTUJEMY KONFITURĘ
Podsmażoną cebulę zalewamy czerwonym winem, dodajemy do niej cukier, ocet balsamiczny i przyprawy. Całość mieszamy i zagotowujemy. Następnie zmniejszamy ogień i przez ok. 1 godzinę gotujemy konfiturę, co jakiś czas mieszając, aż zgęstnieje.
DOPRAWIAMY KONFITURĘ
Gotową konfiturę studzimy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
964,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
120,6 kcal
Tłuszcz
2 g
Węglowodany
20,3 g
Błonnik
2,2 g
Białko
1,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Karkówka z szynkowaru
Przygotowana od podstaw wędlina nada niepowtarzalny smak każdej kanapce! Wypróbuj przepis na karkówkę z szynkowaru i przygotuj ją w domowej kuchni.

Sałatkowe wrapy
Szybki pomysł na smaczną przekąskę dla dzieci – sałatkowe wrapy z serem żółtym i szynką. Wypróbuj!

Piersi z kurczaka z szynką schwarzwaldzką
Przepis, dzięki któremu z kilku składników stworzysz wyjątkowy obiad. Kurczak, szynka i warzywa to pyszna kompozycja.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Sałatka z truskawkami
Wykorzystaj w pełni sezon na truskawki! Ta odświeżająca truskawkowa sałatka to lato na talerzu. Przygotujesz ją w szybki i łatwy sposób!

Babka budyniowa
Babka budyniowa to nietypowa odsłona klasycznego wypieku, który kojarzy się z domowym ciepłem i aromatem dzieciństwa. Ta puszysta i aromatyczna babka, wzbogacona waniliowym budyniem, zachwyca swoim smakiem, a przy okazji jest niezwykle prosta w przygotowaniu. Poznaj nasz sprawdzony przepis na babkę budyniową, która skradnie serca wszystkich domowników!

Tort piernikowy z konfiturą pomarańczową
Na wigilijnym stole panuje elegancka atmosfera - świetnie się w nią wpisze doskonały w smaku tort piernikowy przełożony konfiturą z pomarańczy!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Krewetki w sosie pachnącym Indiami z ryżem basmati
Gdy ją przygotujesz, zobaczysz, że ta aromatyczna potrawa pobudzi Twoje zmysły równie mocno jak podróż do Indii.

Pieczona nadziewana papryka
Przystawka dla fanów intensywnego smaku. Ostra papryka, słony ser, aromatyczna pinia i rozmaryn komponują się doskonale.

Świąteczny karp w ziołowej panierce
To przepis na karpia inny niż wszystkie! Ryba w chrupiącej, aromatycznej panierce uświetni każdą uroczystość.