lamotek.pl

Makaron z musem jabłkowym • przepis • składniki • przygotowanie

Połączenie makaronu z ziemniakami, boczkiem i jabłkami na pewno zachwyci niejednego smakosza.

Makaron z musem jabłkowym

Połączenie makaronu z ziemniakami, boczkiem i jabłkami na pewno zachwyci niejednego smakosza.

Czas przygotowania
55 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy

Składniki

bulion warzywny - 100 ml
cebula - 2 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
gałka muszkatołowa mielona - 1 szczypta
masło - 1 łyżka
sól - 1 szczypta
szczypior cebuli - 12 g
ziemniak - 500 g
boczek surowy - 300 g
makaron penne - 250 g
śmietana 30% - 100 g
mus jabłkowy - 720 ml
ser ementaler - 150 g

Instrukcje przygotowania

1.GOTUJEMY MAKARON Z ZIEMNIAKAMI:
Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę o wielkości ok. 2 cm. Gotujemy wraz z makaronem penne w dużej ilości osolonej, wrzącej wody przez 10-12 minut. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą i umieszczamy w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym.
2.DANIE ZAPIEKAMY:
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Z boczku usuwamy skórę, mięso kroimy na kawałki. Podsmażamy na dużej patelni przez 1-2 minuty. Dodajemy cebulę i smażymy aż do zeszklenia. Dolewamy śmietanę i wywar, doprawiamy pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej. Gotujemy na wolnym ogniu przez 2 minuty. Sosem zalewamy ziemniaki i makaron – delikatnie mieszamy. Posypujemy ementalerem i zapiekamy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200°C przez ok. 30 minut.
3.ZAPIEKANKĘ PODAJEMY Z MUSEM JABŁKOWYM:
Danie posypujemy drobno pokrojonym szczypiorkiem. Podajemy z musem jabłkowym. Do tego pasuje zielona sałata liściasta.
Makaron z musem jabłkowym

Czas przygotowania

55 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

GOTUJEMY MAKARON Z ZIEMNIAKAMI

Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę o wielkości ok. 2 cm. Gotujemy wraz z makaronem penne w dużej ilości osolonej, wrzącej wody przez 10-12 minut. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą i umieszczamy w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym.

2

DANIE ZAPIEKAMY

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Z boczku usuwamy skórę, mięso kroimy na kawałki. Podsmażamy na dużej patelni przez 1-2 minuty. Dodajemy cebulę i smażymy aż do zeszklenia. Dolewamy śmietanę i wywar, doprawiamy pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej. Gotujemy na wolnym ogniu przez 2 minuty. Sosem zalewamy ziemniaki i makaron – delikatnie mieszamy. Posypujemy ementalerem i zapiekamy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200°C przez ok. 30 minut.

3

ZAPIEKANKĘ PODAJEMY Z MUSEM JABŁKOWYM

Danie posypujemy drobno pokrojonym szczypiorkiem. Podajemy z musem jabłkowym. Do tego pasuje zielona sałata liściasta.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4912,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

818,7 kcal

🥑

Tłuszcz

54,9 g

🌾

Węglowodany

63,2 g

🥬

Błonnik

17,2 g

💪

Białko

17,2 g

Podobne przepisy