Bagietka z francuskim serem i wołowiną • przepis • składniki • przygotowanie
Chrupiąca bagietka z domowym pesto z pietruszki, kawałkami polędwicy wołowej i delikatnym francuskim serem crémeux de Normandie. Skuś się na to pyszne danie i spróbuj nowego sposobu na zapiekankę.

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY PESTO Z PIETRUSZKI
Wszystkie składniki na pesto przekładamy do malaksera i rozdrabniamy na sos.
SMAŻYMY POLĘDWICĘ
Polędwicę kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm i każdy z nich doprawiamy solą i pieprzem z obu stron. Tak przygotowane mięso bardzo krótko obsmażamy z obu stron na mocno rozgrzanej patelni.
KARMELIZUJEMY CEBULĘ
Cebulę kroimy w pióra i podsmażamy na rozgrzanej patelni, od czasu do czasu mieszając, aż nabierze złotobrązowego koloru. Następnie na patelnię dodajemy miód oraz ocet balsamiczny i podgrzewamy całość, aż składniki się zredukują.
PRZYGOTOWUJEMY BAGIETKĘ
Ser kroimy w dość cienkie plastry. Bagietkę smarujemy oliwą i podsmażamy na suchej patelni, aby była delikatnie zarumieniona. Gotowe pieczywo smarujemy pesto i układamy na nim na przemian plastry wołowiny i sera. Całość okraszamy skarmelizowaną cebulką.
PODPIEKAMY BAGIETKĘ
Gotową bagietkę przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i podpiekamy przez ok. 1-2 minuty w piekarniku z włączoną funkcją grillowania od góry w temperaturze 200°C.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
992,1 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
496 kcal
Tłuszcz
23 g
Węglowodany
35,4 g
Błonnik
3,4 g
Białko
35,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Kurczak w cieście francuskim
Jeśli masz ochotę na idealną przekąskę, to koniecznie wypróbuj ten przepis! Poczuj aromatyczne połączenie ciasta francuskiego z kurczakiem i nutą sera coulommiers de caractere. To bardzo proste w przygotowaniu, a gwarantuje wiele kulinarnych wrażeń!

Sylwestrowe przekąski z pomidorkami koktajlowymi
Zobacz, jakie przekąski pojawią się na sylwestrowej imprezie Karola Okrasy!

Ratatouille
Pyszne danie na bazie warzyw to prawdziwa klasyka kuchni francuskiej. Świetne jako samodzielna potrawa lub dodatek do mięs.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Frytki z halloumi z sosem tzatziki
Wspaniały smak sera halloumi zamknięty w pysznych i prostych frytkach zachwyci każdego miłośnika greckiej kuchni! Wykorzystaj przepis Kingi i podaj je z sosem tzatziki.

Placki ziemniaczane z pomoćką szparagową
Ziemniaczany placek w fantastycznym, beztłuszczowym wydaniu, a w dodatku z rewelacyjną pomoćką! Brzmi dobrze, a smakuje jeszcze lepiej. Musisz po prostu spróbować!

Pstrąg łososiowy ze szpinakiem i czosnkiem
Delikatne rybne filety zapieczone z orzechami i szpinakowo-serowym farszem. Smakowity pomysł na lekki i zdrowy posiłek.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Cake pops: ciastka na patyku
Przypominają lody, ale pod warstwą czekolady skrywają niespodziankę: ciasteczkowe nadzienie, które rozpływa się w ustach. Niech cake pops Pawła będą ozdobą Twojego wielkanocnego stołu!

Boczek pieczony
Boczek pieczony to rewelacyjna propozycja na sycący obiad dla całej rodziny. Chrupiąca skórka i soczyste wnętrze - czego chcieć więcej? Przygotuj się na podróż po smakach i aromatach, które urzekają i zrób z nami pieczony boczek.

Gazpacho z pomidorów malinowych
Sycące, zimne i aromatyczne – właśnie takie gazpacho przygotujecie według przepisu Karola. Jedyne, czego nie ostudzi, to apetyt na więcej!