lamotek.pl

Babka śmietankowa • przepis • składniki • przygotowanie

Babka śmietankowa to puszyste ciasto o aksamitnej i lekkiej konsystencji. Dzięki dodatkowi śmietanki jest niezwykle wilgotna, delikatna i rozpływa się w ustach. Jak zrobić taką babkę? Sprawdź nasz przepis!

Babka śmietankowa

Babka śmietankowa to puszyste ciasto o aksamitnej i lekkiej konsystencji. Dzięki dodatkowi śmietanki jest niezwykle wilgotna, delikatna i rozpływa się w ustach. Jak zrobić taką babkę? Sprawdź nasz przepis!

Czas przygotowania
70 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 5
Poziom trudności
łatwy

Składniki

mąka pszenna - 400 g
śmietana 18% - 230 ml
jajko - 2 szt.
cukier drobny - 180 g
cukier wanilinowy - 12 g
sól - 0,75 łyżeczki
proszek do pieczenia - 1,5 łyżeczki
bułka tarta - 2 łyżki
masło - 1 czubata łyżka

Instrukcje przygotowania

1.UBIJAMY CUKIER ZE ŚMIETANĄ I JAJKAMI:
Do misy miksera wlewamy śmietanę, a potem dodajemy po jednym jajku i ubijamy na wysokich obrotach. Gdy wszystkie składniki się połączą dodajemy cukier wanilinowy i cukier do wypieków i dalej ubijamy przez ok. 2 minuty. Wyłączamy mikser.
2.DODAJEMY RESZTĘ SKŁADNIKÓW:
Mąkę oraz proszek do pieczenia przesiewamy do misy miksera. Dodajemy także sól i mieszamy przy pomocy szpatułki.
3.PRZEKŁADAMY CIASTO DO KEKSÓWKI:
Keksówkę smarujemy masłem i podsypujemy bułką tartą, a potem przelewamy do niej ciasto na babkę.
4.PIECZEMY BABKĘ:
Wsuwamy keksówkę do piekarnika i pieczemy przez 45 minut. Po upieczeniu zostawiamy ją na 15 minut w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, a następnie wyciągamy i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Babka śmietankowa

Czas przygotowania

70 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 5

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

UBIJAMY CUKIER ZE ŚMIETANĄ I JAJKAMI

Do misy miksera wlewamy śmietanę, a potem dodajemy po jednym jajku i ubijamy na wysokich obrotach. Gdy wszystkie składniki się połączą dodajemy cukier wanilinowy i cukier do wypieków i dalej ubijamy przez ok. 2 minuty. Wyłączamy mikser.

2

DODAJEMY RESZTĘ SKŁADNIKÓW

Mąkę oraz proszek do pieczenia przesiewamy do misy miksera. Dodajemy także sól i mieszamy przy pomocy szpatułki.

3

PRZEKŁADAMY CIASTO DO KEKSÓWKI

Keksówkę smarujemy masłem i podsypujemy bułką tartą, a potem przelewamy do niej ciasto na babkę.

4

PIECZEMY BABKĘ

Wsuwamy keksówkę do piekarnika i pieczemy przez 45 minut. Po upieczeniu zostawiamy ją na 15 minut w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, a następnie wyciągamy i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2807,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

561,5 kcal

🥑

Tłuszcz

13,3 g

🌾

Węglowodany

99,6 g

🥬

Błonnik

0,1 g

💪

Białko

12,1 g

Podobne przepisy