lamotek.pl

Makowa panienka — ciasto makowe z kremem i dżemem • przepis • składniki • przygotowanie

Makowa Panienka to wyjątkowe ciasto, które urzeka zarówno swoim wyglądem, jak i smakiem, łącząc delikatność biszkoptu z wyrazistym makiem. Jeśli szukasz przepisu, który zaskoczy Twoich gości i stanie się ozdobą świątecznego stołu, makowa panienka to doskonały wybór!

Makowa panienka — ciasto makowe z kremem i dżemem

Makowa Panienka to wyjątkowe ciasto, które urzeka zarówno swoim wyglądem, jak i smakiem, łącząc delikatność biszkoptu z wyrazistym makiem. Jeśli szukasz przepisu, który zaskoczy Twoich gości i stanie się ozdobą świątecznego stołu, makowa panienka to doskonały wybór!

Czas przygotowania
320 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 5
Poziom trudności
średni

Składniki

białko jaja kurzego - 8 szt.
mąka pszenna - 90 g
mąka migdałowa - 90 g
mak - 85 g
biały rum - 120 ml
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
mleko 3,2% - 600 ml
masło - 260 g
cukier - 95 g
budyń śmietankowy - 50 g
żółtko jaja kurzego - 4 szt.
sól - 1 szczypta
cukier wanilinowy - 1 łyżeczka
konfitura żurawinowa - 12 łyżek
czekolada biała - 180 g
śmietana 36% - 90 ml
wiórki kokosowe - 90 g
migdały płatki - 80 g
rum - 20 ml
żurawina suszona -

Instrukcje przygotowania

1.UBIJAMY BIAŁKA:
Do miski przekładamy 8 białek i ubijamy je na sztywną masę, dodając powoli cukier.
2.DODAJEMY ŻÓŁTKA:
Gdy piana zgęstnieje, zmniejszamy obroty miksera do minimum i zaczynamy dodawać stopniowo żółtka.
3.MIESZAMY SUCHE SKŁADNIKI:
W drugiej misce mieszamy ze sobą mąkę z solą i proszkiem do pieczenia, a potem dodajemy do masy jajecznej i mieszamy.
4.DODAJEMY RESZTĘ SKŁADNIKÓW:
Do masy dodajemy mąkę migdałową, wiórki oraz mak i znowu delikatnie mieszamy.
5.PIECZEMY CIASTO:
Blachę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej ciasto. Wsuwamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 25 minut.
6.STUDZIMY CIASTO:
Wyciągamy biszkopt z piekarnika i dajemy mu wystygnąć. Gdy wystygnie, delikatnie podważamy nożem wszystkie brzegi i ściągamy ranty formy. Upieczony biszkopt przekrajamy na trzy blaty. Każdy z nich nasączamy rumem.
7.GOTUJEMY MLEKO:
Do rondelka wlewamy połowę mleka i gotujemy je. Do umytej i osuszonej miski dodajemy pozostałe mleko i mieszamy je z budyniem w proszku, cukrami oraz żółtkami.
8.ŁĄCZYMY MIESZANKĘ Z MLEKIEM:
Do zagotowanego mleka delikatnie wlewamy zawartość miski i dalej gotujemy na mniejszym ogniu. Cały czas mieszamy masę, aż zamieni się w gęsty budyń.
9.DODAJEMY MASŁO:
Masło kroimy w kostkę, a następnie dodajemy je do budyniu i całość miksujemy na niskich obrotach, aż wszystkie składniki się połączą.
10.PRZEKŁADAMY MASĘ NA BLAT:
Rozkładamy blaty z ciasta na kuchennym blacie. Składamy blachę i wkładamy do niej blat biszkoptowy. Przekładamy na niego masę budyniową i wkładamy je na chwilę do lodówki. Gdy delikatnie stężeje, smarujemy masę konfiturą żurawinową i rozsmarowujemy ją, a następnie pokrywamy kolejną porcją budyniu.
11.DODAJEMY KOLEJNE WARSTWY:
Przykrywamy masę budyniową kolejnym blatem i ponownie smarujemy go masą budyniową. Na sam koniec przykrywamy masę ostatnią porcją masy budyniowej i całość lekko dociskamy. Wkładamy do lodówki na 10 minut, a w tym czasie zajmujemy się przygotowaniem dekoracji.
12.PRZYGOTOWUJEMY ŻURAWINĘ:
Przekładamy żurawinę do miseczki i zalewamy ją rumem.
13.PRZYGOTOWUJEMY POLEWĘ:
Rondelek myjemy i osuszamy, a następnie wlewamy do niego śmietankę i zagotowujemy ją. Potem kroimy czekoladę na mniejsze kawałki i wrzucamy ją do śmietanki. Całość mieszamy, aż czekolada się rozpuści.
14.OZDABIAMY CIASTO:
Wyciągamy ciasto z lodówki i oblewamy je obficie polewą, a następnie posypujemy wszystko wiórkami kokosowymi. Po chwili wykańczamy wszystko płatkami migdałów i żurawiną. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na jakieś 5 godzin.
Makowa panienka — ciasto makowe z kremem i dżemem

Czas przygotowania

320 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 5

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

UBIJAMY BIAŁKA

Do miski przekładamy 8 białek i ubijamy je na sztywną masę, dodając powoli cukier.

2

DODAJEMY ŻÓŁTKA

Gdy piana zgęstnieje, zmniejszamy obroty miksera do minimum i zaczynamy dodawać stopniowo żółtka.

3

MIESZAMY SUCHE SKŁADNIKI

W drugiej misce mieszamy ze sobą mąkę z solą i proszkiem do pieczenia, a potem dodajemy do masy jajecznej i mieszamy.

4

DODAJEMY RESZTĘ SKŁADNIKÓW

Do masy dodajemy mąkę migdałową, wiórki oraz mak i znowu delikatnie mieszamy.

5

PIECZEMY CIASTO

Blachę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej ciasto. Wsuwamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 25 minut.

6

STUDZIMY CIASTO

Wyciągamy biszkopt z piekarnika i dajemy mu wystygnąć. Gdy wystygnie, delikatnie podważamy nożem wszystkie brzegi i ściągamy ranty formy. Upieczony biszkopt przekrajamy na trzy blaty. Każdy z nich nasączamy rumem.

7

GOTUJEMY MLEKO

Do rondelka wlewamy połowę mleka i gotujemy je. Do umytej i osuszonej miski dodajemy pozostałe mleko i mieszamy je z budyniem w proszku, cukrami oraz żółtkami.

8

ŁĄCZYMY MIESZANKĘ Z MLEKIEM

Do zagotowanego mleka delikatnie wlewamy zawartość miski i dalej gotujemy na mniejszym ogniu. Cały czas mieszamy masę, aż zamieni się w gęsty budyń.

9

DODAJEMY MASŁO

Masło kroimy w kostkę, a następnie dodajemy je do budyniu i całość miksujemy na niskich obrotach, aż wszystkie składniki się połączą.

10

PRZEKŁADAMY MASĘ NA BLAT

Rozkładamy blaty z ciasta na kuchennym blacie. Składamy blachę i wkładamy do niej blat biszkoptowy. Przekładamy na niego masę budyniową i wkładamy je na chwilę do lodówki. Gdy delikatnie stężeje, smarujemy masę konfiturą żurawinową i rozsmarowujemy ją, a następnie pokrywamy kolejną porcją budyniu.

11

DODAJEMY KOLEJNE WARSTWY

Przykrywamy masę budyniową kolejnym blatem i ponownie smarujemy go masą budyniową. Na sam koniec przykrywamy masę ostatnią porcją masy budyniowej i całość lekko dociskamy. Wkładamy do lodówki na 10 minut, a w tym czasie zajmujemy się przygotowaniem dekoracji.

12

PRZYGOTOWUJEMY ŻURAWINĘ

Przekładamy żurawinę do miseczki i zalewamy ją rumem.

13

PRZYGOTOWUJEMY POLEWĘ

Rondelek myjemy i osuszamy, a następnie wlewamy do niego śmietankę i zagotowujemy ją. Potem kroimy czekoladę na mniejsze kawałki i wrzucamy ją do śmietanki. Całość mieszamy, aż czekolada się rozpuści.

14

OZDABIAMY CIASTO

Wyciągamy ciasto z lodówki i oblewamy je obficie polewą, a następnie posypujemy wszystko wiórkami kokosowymi. Po chwili wykańczamy wszystko płatkami migdałów i żurawiną. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na jakieś 5 godzin.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

7762,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

1552,4 kcal

🥑

Tłuszcz

103,2 g

🌾

Węglowodany

129,9 g

🥬

Błonnik

6,4 g

💪

Białko

28,5 g

Podobne przepisy

Makowa panienka — ciasto makowe z kremem i dżemem - przepis, składniki, przygotowanie | lamotek.pl