lamotek.pl

Zupa z pulpecikami z łososia • przepis • składniki • przygotowanie

To doskonała propozycja dla najmłodszych, na którą z przyjemnością skuszą się także dorośli! Pełna aromatycznych warzyw, z dodatkiem genialnych pulpecików. Koniecznie przygotuj tę zupę dla swoich bliskich!

Zupa z pulpecikami z łososia

To doskonała propozycja dla najmłodszych, na którą z przyjemnością skuszą się także dorośli! Pełna aromatycznych warzyw, z dodatkiem genialnych pulpecików. Koniecznie przygotuj tę zupę dla swoich bliskich!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

bułka tarta - 2 łyżki
ząbek czosnku - 1 szt.
łosoś filet, bez skóry - 400 g
jajko - 1 szt.
musztarda - 0,5 łyżeczki
oliwa z oliwek - 2 łyżki
przyprawa do ryb - 1 łyżka
brokuł - 1 szt.
bulion warzywny - 3 l
cebula - 0,5 szt.
makaron świąteczny - 250 g
marchew - 1 szt.
seler naciowy - 100 g
sok z cytryny - 25 ml
sól - 1 łyżeczka
Szpinak Baby - 75 g
olej z pestek dyni - 1 łyżka
grana padano - 70 g
śmietana 18% - 4 łyżki
bazylia świeża - 5 g
świeży koperek - 12,5 g

Instrukcje przygotowania

1.BLENDUJEMY ŁOSOSIA:
Łososia pozbawiamy skóry przy pomocy noża i kroimy w kostkę. Blendujemy drobno i przekładamy do miski.
2.SMAŻYMY CEBULĘ I CZOSNEK:
Cebulę pokrojoną w drobną kostkę podsmażamy na rozgrzanej patelni z dodatkiem łyżki oliwy. Dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Smażymy do momentu zeszklenia cebuli.
3.DODAJEMY SKŁADNIKI DO MASY RYBNEJ:
Musztardę, jajko, bułkę tartą, garść drobno posiekanego koperku i przyprawę do ryb dodajemy do masy rybnej. Całość mieszamy, a następnie dodajemy cebulę i czosnek z patelni i jeszcze raz dokładnie mieszamy.
4.FORMUJEMY I PIECZEMY PULPECIKI:
Masę formujemy w pulpeciki wielkości orzecha. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 25 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 180°C.
5.GOTUJEMY ZUPĘ:
Cebulę posiekaną w drobną kostkę, marchew pokrojoną w cienkie plasterki i seler posiekany w talarki podsmażamy w dużym garnku z dodatkiem łyżki oliwy. Całość smażymy przez 3 minuty i dodajemy bulion warzywny. Gotujemy kolejne 10 minut.
6.DODAJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI DO ZUPY:
Brokuł podzielony na różyczki i pozbawiony twardych końcówek i szpinak dodajemy do zupy.
7.PODAJEMY ZUPĘ:
Zupę przelewamy do misek i dodajemy po łyżce śmietany i po 3 pulpety. Całość skrapiamy olejem z pestek dyni. Na wierzch ścieramy ser. Posypujemy posiekanym koperkiem i porwanymi listkami bazylii.
Zupa z pulpecikami z łososia

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

BLENDUJEMY ŁOSOSIA

Łososia pozbawiamy skóry przy pomocy noża i kroimy w kostkę. Blendujemy drobno i przekładamy do miski.

2

SMAŻYMY CEBULĘ I CZOSNEK

Cebulę pokrojoną w drobną kostkę podsmażamy na rozgrzanej patelni z dodatkiem łyżki oliwy. Dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Smażymy do momentu zeszklenia cebuli.

3

DODAJEMY SKŁADNIKI DO MASY RYBNEJ

Musztardę, jajko, bułkę tartą, garść drobno posiekanego koperku i przyprawę do ryb dodajemy do masy rybnej. Całość mieszamy, a następnie dodajemy cebulę i czosnek z patelni i jeszcze raz dokładnie mieszamy.

4

FORMUJEMY I PIECZEMY PULPECIKI

Masę formujemy w pulpeciki wielkości orzecha. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 25 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 180°C.

5

GOTUJEMY ZUPĘ

Cebulę posiekaną w drobną kostkę, marchew pokrojoną w cienkie plasterki i seler posiekany w talarki podsmażamy w dużym garnku z dodatkiem łyżki oliwy. Całość smażymy przez 3 minuty i dodajemy bulion warzywny. Gotujemy kolejne 10 minut.

6

DODAJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI DO ZUPY

Brokuł podzielony na różyczki i pozbawiony twardych końcówek i szpinak dodajemy do zupy.

7

PODAJEMY ZUPĘ

Zupę przelewamy do misek i dodajemy po łyżce śmietany i po 3 pulpety. Całość skrapiamy olejem z pestek dyni. Na wierzch ścieramy ser. Posypujemy posiekanym koperkiem i porwanymi listkami bazylii.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2674,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

668,6 kcal

🥑

Tłuszcz

28,5 g

🌾

Węglowodany

61,2 g

🥬

Błonnik

42,8 g

💪

Białko

42,8 g

Podobne przepisy

Zupa z pulpecikami z łososia - przepis, składniki, przygotowanie | lamotek.pl