lamotek.pl

Kasza gryczana z warzywami • przepis • składniki • przygotowanie

Kasza gryczana z warzywami to rewelacyjny pomysł na pełnowartościowy, a jednocześnie lekki posiłek. W naszym przepisie łączymy delikatnie orzechowy smak kaszy z chrupiącą marchewką, intensywnym jarmużem i innymi pysznymi dodatkami, które sprawiają, że danie zachwyca bogactwem smaków. Zrób kaszę gryczaną z warzywami z naszego przepisu i daj się porwać jej smakowi!

Kasza gryczana z warzywami

Kasza gryczana z warzywami to rewelacyjny pomysł na pełnowartościowy, a jednocześnie lekki posiłek. W naszym przepisie łączymy delikatnie orzechowy smak kaszy z chrupiącą marchewką, intensywnym jarmużem i innymi pysznymi dodatkami, które sprawiają, że danie zachwyca bogactwem smaków. Zrób kaszę gryczaną z warzywami z naszego przepisu i daj się porwać jej smakowi!

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 3
Poziom trudności
łatwy

Składniki

kasza gryczana - 100 g
jarmuż - 160 g
marchew - 2 szt.
cebula czerwona - 1 szt.
natka pietruszki - 0,3 pęczka
cytryna - 0,5 szt.
oliwa z oliwek - 3 łyżki
masło - 1 łyżka
chili mielone - 0,25 łyżeczki
zioła prowansalskie - 0,5 łyżeczki
sól - 1 szczypta
pieprz czarny - 1 szczypta

Instrukcje przygotowania

1.GOTUJEMY KASZĘ:
Kaszę płuczemy pod bieżąca wodą, a następnie przekładamy do rondla. Gotujemy przez 15 minut z ½ łyżeczki soli pod przykryciem. Po ugotowaniu lekko ją studzimy.
2.PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA:
Cebulę obieramy z łupiny i drobno siekamy. Marchew obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i 3 łyżki oliwy. Podsmażamy przez 8 minut, mieszając co jakiś czas. Pod koniec smażenia dodajemy zioła prowansalskie.
3.PRZYGOTOWUJEMY JARMUŻ:
Jarmuż myjemy i osuszamy. Drobno go siekamy i wrzucamy na patelnię. Podsmażamy przez chwilę, aby zmiękł.
4.DODAJEMY KASZĘ:
Na patelnię wrzucamy kaszę. Mieszamy.
5.DODAJEMY RESZTĘ SKŁADNIKÓW:
Doprawiamy kaszę i warzywa chili oraz sokiem wyciśniętym z połowy cytryny. Dodajemy pieprz, resztę soli oraz drobno posiekaną drobno natkę pietruszki. Mieszamy i ściągamy z kuchenki. Tak przygotowana kasza jest gotowa do jedzenia.
Kasza gryczana z warzywami

Czas przygotowania

25 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 3

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

GOTUJEMY KASZĘ

Kaszę płuczemy pod bieżąca wodą, a następnie przekładamy do rondla. Gotujemy przez 15 minut z ½ łyżeczki soli pod przykryciem. Po ugotowaniu lekko ją studzimy.

2

PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA

Cebulę obieramy z łupiny i drobno siekamy. Marchew obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i 3 łyżki oliwy. Podsmażamy przez 8 minut, mieszając co jakiś czas. Pod koniec smażenia dodajemy zioła prowansalskie.

3

PRZYGOTOWUJEMY JARMUŻ

Jarmuż myjemy i osuszamy. Drobno go siekamy i wrzucamy na patelnię. Podsmażamy przez chwilę, aby zmiękł.

4

DODAJEMY KASZĘ

Na patelnię wrzucamy kaszę. Mieszamy.

5

DODAJEMY RESZTĘ SKŁADNIKÓW

Doprawiamy kaszę i warzywa chili oraz sokiem wyciśniętym z połowy cytryny. Dodajemy pieprz, resztę soli oraz drobno posiekaną drobno natkę pietruszki. Mieszamy i ściągamy z kuchenki. Tak przygotowana kasza jest gotowa do jedzenia.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

864,3 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

288,1 kcal

🥑

Tłuszcz

11,8 g

🌾

Węglowodany

39,6 g

🥬

Błonnik

7,6 g

💪

Białko

8,4 g

Podobne przepisy