Zupa śliwkowa z kluskami z semoliny • przepis • składniki • przygotowanie
Śliwki sprawdzą się idealnie także w formie zupy. Przygotuj ją z prostymi kluskami z semoliny.

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
ŚLIWKI GOTUJEMY W WINIE
Śliwki myjemy, kroimy na pół, pozbawiamy pestek i kroimy w kostkę. Zagotowujemy z czerwonym winem, sokiem jabłkowym, 80 g brązowego cukru i 0,5 łyżeczki cynamonu. Gotujemy pod przykryciem przez 25 minut, aż będą miękkie.
PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA KLUSKI
Zagotowujemy mleko z masłem, 2 łyżkami cukru, cukrem waniliowym i szczyptą soli. Zdejmujemy z ognia i dosypujemy semolinę, mieszając. Przekładamy do miski, dodajemy jajko i mieszamy trzepaczką.
GOTUJEMY KLUSKI
Za pomocą 2 łyżeczek odrywamy małe kawałki masy i gotujemy w dużej ilości wrzącej, lekko osolonej wody przez ok. 5 minut.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
928,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
232,1 kcal
Tłuszcz
5,1 g
Węglowodany
39 g
Błonnik
3,4 g
Białko
3,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Ocet morelowy
Ocet w nowym wydaniu, czyli o delikatnym smaku moreli. W takiej wersji smakowej urozmaici niejedno danie i wzbogaci smak ulubionych potraw.

Wegańskie ciasteczka śniadaniowe bez cukru
Wypróbuj przepis na te pyszne i pożywne ciasteczka wegańskie! Idealne solo lub jako dodatek do jogurtu i owoców.

Karpatka — klasyczny przepis
Czy wiesz, że karpatka swoją nazwę zawdzięcza pofalowanemu ciastu, które nasuwa skojarzenia z górskimi szczytami? Ten klasyczny deser spotkać można na naszych stołach od dziesięcioleci! Sekretem udanej karpatki jest lekkie, chrupiące ciasto i aksamitny, budyniowy krem, który rozpływa się w ustach. Poznaj przepis na to znakomite ciasto!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Uda kurczaka z sałatką z grillowanych warzyw z parowanymi ziemniaczkami
Szybki i prosty przepis na danie z drobiu. Pikantne mięso i delikatne warzywa smakują wyśmienicie.

Placki ziemniaczane z kapustą oraz dipem z rzodkiewki i rzeżuchy
Placki ziemniaczane mogą mieć wiele wcieleń. Poznaj to nietypowe, a zarazem bardzo pyszne – z białą kapustą.

Schab z sosem pomidorowo-ziołowym i purée borowikowo-ziemniaczanym
Przepis oparty na typowo polskich składnikach: ziemniaki, schab, borowiki stworzą wspaniałą kompozycję smakową.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Wegański makaron udon z tofu i warzywami
Sekretem makaronu w stylu azjatyckim jest sos. Jak go zrobić, by był jak najbliższy klasyce? Sprawdź przepis na wegański udon z tofu w panierce – to prosty w przygotowaniu makaron, który zaskoczy Cię złożonym i głębokim smakiem.

Tarta z owocami kaki
Piękny i niezwykle prosty w przygotowaniu deser? Taka właśnie jest tarta z owocami kaki! Koniecznie sprawdź, jaka jest pyszna i jak szybko można ją przygotować.

Orkiszowy krupnik z kurczakiem
Szybki i prosty krupnik na bazie kaszy orkiszowej zaspokoi Twój apetyt na miseczkę czegoś domowego i sycącego. W wersji z delikatnym mięsem z piersi kurczaka smakuje wyjątkowo dobrze!