lamotek.pl

Zupa śliwkowa z kluskami z semoliny • przepis • składniki • przygotowanie

Śliwki sprawdzą się idealnie także w formie zupy. Przygotuj ją z prostymi kluskami z semoliny.

Zupa śliwkowa z kluskami z semoliny

Śliwki sprawdzą się idealnie także w formie zupy. Przygotuj ją z prostymi kluskami z semoliny.

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cukier brązowy - 90 g
cukier wanilinowy - 12 g
cynamon - 1 szczypta
jajko - 1 szt.
masło - 2 łyżeczki
mleko - 125 ml
sól - 1 szczypta
śliwka - 1 kg
wino czerwone - 100 ml
sok jabłkowy - 300 ml
pszenica - 50 g

Instrukcje przygotowania

1.ŚLIWKI GOTUJEMY W WINIE:
Śliwki myjemy, kroimy na pół, pozbawiamy pestek i kroimy w kostkę. Zagotowujemy z czerwonym winem, sokiem jabłkowym, 80 g brązowego cukru i 0,5 łyżeczki cynamonu. Gotujemy pod przykryciem przez 25 minut, aż będą miękkie.
2.PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA KLUSKI:
Zagotowujemy mleko z masłem, 2 łyżkami cukru, cukrem waniliowym i szczyptą soli. Zdejmujemy z ognia i dosypujemy semolinę, mieszając. Przekładamy do miski, dodajemy jajko i mieszamy trzepaczką.
3.GOTUJEMY KLUSKI:
Za pomocą 2 łyżeczek odrywamy małe kawałki masy i gotujemy w dużej ilości wrzącej, lekko osolonej wody przez ok. 5 minut.
Zupa śliwkowa z kluskami z semoliny

Czas przygotowania

40 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

ŚLIWKI GOTUJEMY W WINIE

Śliwki myjemy, kroimy na pół, pozbawiamy pestek i kroimy w kostkę. Zagotowujemy z czerwonym winem, sokiem jabłkowym, 80 g brązowego cukru i 0,5 łyżeczki cynamonu. Gotujemy pod przykryciem przez 25 minut, aż będą miękkie.

2

PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA KLUSKI

Zagotowujemy mleko z masłem, 2 łyżkami cukru, cukrem waniliowym i szczyptą soli. Zdejmujemy z ognia i dosypujemy semolinę, mieszając. Przekładamy do miski, dodajemy jajko i mieszamy trzepaczką.

3

GOTUJEMY KLUSKI

Za pomocą 2 łyżeczek odrywamy małe kawałki masy i gotujemy w dużej ilości wrzącej, lekko osolonej wody przez ok. 5 minut.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

928,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

232,1 kcal

🥑

Tłuszcz

5,1 g

🌾

Węglowodany

39 g

🥬

Błonnik

3,4 g

💪

Białko

3,4 g

Podobne przepisy