lamotek.pl

Tortilla z krewetkami • przepis • składniki • przygotowanie

Smaczny i łatwy w wykonaniu pomysł na obiad – tortilla z krewetkami i różowym sosem majonezowym.

Tortilla z krewetkami

Smaczny i łatwy w wykonaniu pomysł na obiad – tortilla z krewetkami i różowym sosem majonezowym.

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

bazylia świeża - 5 g
ketchup - 4 łyżki
limonka - 0,5 szt.
majonez - 4 łyżki
wino białe - 100 ml
cytryna - 0,5 szt.
ząbek czosnku - 2 szt.
oliwa z oliwek - 1 łyżka
pieprz czarny - 1 szczypta
sól - 1 szczypta
krewetki - 16 szt.
awokado - 1 szt.
papryka czerwona - 1 szt.
pomidorki koktajlowe - 5 szt.
tortilla - 4 szt.
sałata lodowa - 0,5 szt.

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ PRASKĘ DO:
czosnku ręcznik papierowy patelnię grillową RÓŻOWY SOS MAJONEZOWY Czosnek przeciskamy przez praskę, bazylię siekamy, z limonki wyciskamy sok.
2.WSZYSTKIE SKŁADNIKI NA:
sos dokładnie mieszamy.
3.MOŻEMY DODAĆ DOWOLNE:
posiekane zioła, choć i bez nich sos będzie świetny.
4.KREWETKI ZĄBKI CZOSNKU:
ucieramy za pomocą noża.
5.NA ROZGRZANEJ OLIWIE:
smażymy czosnek oraz krewetki, wcześniej obrane z pancerzyków, umyte i osuszone za pomocą ręcznika papierowego (krewetki obsmażamy przez mniej więcej 2 minuty).
6.ZALEWAMY WINEM, DOPRAWIAMY:
solą i pieprzem, dodajemy sok z cytryny.
7.SMAŻYMY JESZCZE PRZEZ:
3 minuty.
8.TORTILLA TORTILLE LEKKO:
podgrzewamy na patelni, następnie smarujemy cienko sosem majonezowym.
9.PAPRYKĘ GRILLUJEMY, OBIERAMY:
ze skóry i kroimy w paski.
10.NA POŁOWIE TORTILLI:
rozkładamy pokrojoną w paski sałatę, paski grillowanej papryki, krewetki odsączone z sosu, w którym się smażyły, awokado pokrojone w paski i pomidorki koktajlowe przekrojone na pół.
11.ZAWARTOŚĆ TORTILLI POLEWAMY:
różowym sosem i zwijamy w rulon.
Tortilla z krewetkami

Czas przygotowania

25 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ PRASKĘ DO

czosnku ręcznik papierowy patelnię grillową RÓŻOWY SOS MAJONEZOWY Czosnek przeciskamy przez praskę, bazylię siekamy, z limonki wyciskamy sok.

2

WSZYSTKIE SKŁADNIKI NA

sos dokładnie mieszamy.

3

MOŻEMY DODAĆ DOWOLNE

posiekane zioła, choć i bez nich sos będzie świetny.

4

KREWETKI ZĄBKI CZOSNKU

ucieramy za pomocą noża.

5

NA ROZGRZANEJ OLIWIE

smażymy czosnek oraz krewetki, wcześniej obrane z pancerzyków, umyte i osuszone za pomocą ręcznika papierowego (krewetki obsmażamy przez mniej więcej 2 minuty).

6

ZALEWAMY WINEM, DOPRAWIAMY

solą i pieprzem, dodajemy sok z cytryny.

7

SMAŻYMY JESZCZE PRZEZ

3 minuty.

8

TORTILLA TORTILLE LEKKO

podgrzewamy na patelni, następnie smarujemy cienko sosem majonezowym.

9

PAPRYKĘ GRILLUJEMY, OBIERAMY

ze skóry i kroimy w paski.

10

NA POŁOWIE TORTILLI

rozkładamy pokrojoną w paski sałatę, paski grillowanej papryki, krewetki odsączone z sosu, w którym się smażyły, awokado pokrojone w paski i pomidorki koktajlowe przekrojone na pół.

11

ZAWARTOŚĆ TORTILLI POLEWAMY

różowym sosem i zwijamy w rulon.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1572,0 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

393,0 kcal

🥑

Tłuszcz

24,0 g

🌾

Węglowodany

33,2 g

🥬

Błonnik

9,2 g

💪

Białko

9,2 g

Podobne przepisy