Zupa krem z dyni i grochu • przepis • składniki • przygotowanie
Wyjątkowa i sycąca zupa krem z dyni i grochu. Dzięki dodatkowi marchewki, ostrej papryki i imbiru z pewnością zaskoczy swoim lekko orientalnym smakiem. Sprawdź, jak łatwo ją przygotować!

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PODSMAŻAMY PRZYPRAWY
Imbir obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Cebulę kroimy w dość drobną kostkę i podsmażamy w garnku na rozgrzanej oliwie. Kiedy cebula się zeszkli, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, tarty imbir i ostrą paprykę.
GOTUJEMY WARZYWA
Marchewkę i dynię obieramy. Dynię pozbawiamy gniazd nasiennych. Warzywa kroimy w dość drobną kostkę i dodajemy do pachnących, podsmażonych przypraw. Całość dokładnie mieszamy. Tak przygotowane warzywa zalewamy wodą, aby w całości je pokrywała – najlepiej 1-2 cm nad warzywa. Warzywa gotujemy przez ok. 45 minut.
DODAJEMY GROCH
Do ugotowanych warzyw dodajemy groch i gotujemy jeszcze przez ok. 5-10 minut. Gotową zupę blendujemy, aż będzie gładka.
PODAJEMY ZUPĘ
Zupę przelewamy do misek i podajemy z pestkami dyni oraz ulubionymi zielonymi dodatkami.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
817,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
204,4 kcal
Tłuszcz
3,4 g
Węglowodany
39,4 g
Błonnik
7 g
Białko
8,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Domowy tantanmen ramen
Tantanmen ramen, czyli aromatyczna i pełna smaku zupa, którą dzięki termorobotowi MC Smart przygotujesz w domu bez większego wysiłku. Wypróbuj ten przepis i ciesz się daniem w stylu japońskim.

Kurczak w curry z imbirem i limonką
Drób po tajsku z dodatkiem prażonych jabłek. Wyrazisty smak curry i słodycz owoców tworzą pyszną orientalną kompozycję.

Imbirowe skrzydełka z grilla
Złociste skrzydełka z kurczaka przygotowane w orientalnej marynacie na bazie limonki, imbiru oraz papryczek chili.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Herbata śliwkowo-czekoladowa
Śliwka i czekolada – połączenie smaków, które zawsze się sprawdza. A gdyby tak wykorzystać je w herbacie? Sprawdź, jak przygotować ten fantastyczny napój.

Tatar wołowy
Wypróbuj szybki i łatwy przepis na doskonały tatar!

Pieczone szaszłyki z ziemniaczkami, karkówką i papryką
Pieczone szaszłyki z pewnością przywołają najlepsze letnie wspomnienia. Sprawdź, jak szybko i prosto można je przygotować.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Kuchnia molekularna: lody z zupy, suszone żółtka i pianka serowa
Tam, gdzie nauka spotyka się z gotowaniem, powstają dania, które zaskakują wyglądem, strukturą i smakiem. Odkryj tajniki kuchni molekularnej z Karolem Okrasą i Dawidem Myśliwcem!

Fioletowe wegańskie wrapy
Dodaj koloru swoim posiłkom! Spróbuj pełnych świeżych warzyw i aromatycznej pasty z fasoli fioletowych wrapów i skończ z nudą na talerzu.

Placuszki bez laktozy z szynką
Pyszny, szybki i niezwykle prosty w realizacji przepis na placuszki bez laktozy z szynką. To świetny pomysł na lekki obiad, który trafi w gusta całej rodziny!