lamotek.pl

Wegeburgery z orientalnym sosem śliwkowym • przepis • składniki • przygotowanie

Znudziły Ci się klasyczne burgery? Pora na odrobinę szaleństwa na talerzu i to w roślinnej wersji!

Wegeburgery z orientalnym sosem śliwkowym

Znudziły Ci się klasyczne burgery? Pora na odrobinę szaleństwa na talerzu i to w roślinnej wersji!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cebula - 1 szt.
cukier - 10 g
ząbek czosnku - 2 szt.
ocet winny - 1 łyżka
papryczka chili czerwona - 1 szt.
pieprz cayenne - 1 szczypta
pomidor malinowy - 1 szt.
śliwka - 8 szt.
woda - 190 ml
cebula biała - 1 szt.
bułka hamburgerowa - 2 szt.
cebula czerwona - 1 szt.
papryka czerwona - 1 szt.
olej - 2 łyżki
por - 1 szt.
burger wegański - 170 g
sól - 1 szczypta

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY ORIENTALNY SOS ŚLIWKOWY:
Śliwki myjemy, przekrawamy wzdłuż na pół, pozbawiamy pestek i przekładamy do rondelka. Dodajemy pomidor pokrojony na mniejsze kawałki, cukier, ocet i wodę. Gotujemy, co jakiś czas mieszając, aż śliwki zmiękną. Bazę sosu przekładamy do naczynia blendera.
2.PIECZEMY BUŁKI I BURGERY:
Bułki do burgerów przekrawamy w poprzek. Spody i wierzchy układamy na blasze do pieczenia. Obok bułek układamy burgery Dobra Kaloria. Całość podpiekamy ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C.
3.PRZYGOTOWUJEMY WYPEŁNIENIE:
Cebule obieramy i kroimy drobno razem z porem. Paprykę myjemy, kroimy w cienkie plastry i pozbawiamy nasion. Warzywa podsmażamy na rozgrzanej patelni z dodatkiem niewielkiej ilości oleju przez ok. 5-7 minut. Całość delikatnie mieszamy podczas smażenia.
4.SKŁADAMY BURGERY:
Dolne części podpieczonych bułek smarujemy niewielką warstwą orientalnego sosu śliwkowego. Na warstwie sosu układamy kolejno: posiekane por i cebulę, podpieczone burgery Dobra Kaloria, ponownie cebulę z porem, plasterki papryki. Całość dopełniamy czubatą łyżką sosu śliwkowego i nakrywamy burgery górnymi częściami bułek.
Wegeburgery z orientalnym sosem śliwkowym

Czas przygotowania

40 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY ORIENTALNY SOS ŚLIWKOWY

Śliwki myjemy, przekrawamy wzdłuż na pół, pozbawiamy pestek i przekładamy do rondelka. Dodajemy pomidor pokrojony na mniejsze kawałki, cukier, ocet i wodę. Gotujemy, co jakiś czas mieszając, aż śliwki zmiękną. Bazę sosu przekładamy do naczynia blendera.

2

PIECZEMY BUŁKI I BURGERY

Bułki do burgerów przekrawamy w poprzek. Spody i wierzchy układamy na blasze do pieczenia. Obok bułek układamy burgery Dobra Kaloria. Całość podpiekamy ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C.

3

PRZYGOTOWUJEMY WYPEŁNIENIE

Cebule obieramy i kroimy drobno razem z porem. Paprykę myjemy, kroimy w cienkie plastry i pozbawiamy nasion. Warzywa podsmażamy na rozgrzanej patelni z dodatkiem niewielkiej ilości oleju przez ok. 5-7 minut. Całość delikatnie mieszamy podczas smażenia.

4

SKŁADAMY BURGERY

Dolne części podpieczonych bułek smarujemy niewielką warstwą orientalnego sosu śliwkowego. Na warstwie sosu układamy kolejno: posiekane por i cebulę, podpieczone burgery Dobra Kaloria, ponownie cebulę z porem, plasterki papryki. Całość dopełniamy czubatą łyżką sosu śliwkowego i nakrywamy burgery górnymi częściami bułek.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1699,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

849,9 kcal

🥑

Tłuszcz

25,3 g

🌾

Węglowodany

132,5 g

🥬

Błonnik

18,7 g

💪

Białko

18,7 g

Podobne przepisy

Wegeburgery z orientalnym sosem śliwkowym - przepis, składniki, przygotowanie | lamotek.pl