lamotek.pl

Risotto z dynią • przepis • składniki • przygotowanie

Przepis na pyszne risotto z dynią, podlewane białym winem i bulionem. Koniecznie wypróbuj!

Risotto z dynią

Przepis na pyszne risotto z dynią, podlewane białym winem i bulionem. Koniecznie wypróbuj!

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
średni

Składniki

wino białe - 150 ml
pieprz biały - 1 szczypta
bulion warzywny - 1 l
cytryna - 1 szt.
ząbek czosnku - 1 szt.
dynia piżmowa - 500 g
grana padano - 60 g
kolendra ziarna - 1 łyżeczka
kumin - 1 łyżeczka
masło - 150 g
oliwa z oliwek - 40 ml
ryż do risotto - 200 g
sól - 1 szczypta
szalotka - 2 szt.
tymianek świeży - 15 g

Instrukcje przygotowania

1.PIECZEMY DYNIĘ:
Dynię kroimy na kawałki, polewamy oliwą. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez około 45 minut. Po wyjęciu studzimy i kruszymy na kawałki.
2.PRZYGOTOWUJEMY RISOTTO:
Cebulę kroimy w kostkę, a czosnek w plasterki. Na patelni rozgrzewamy oliwę, szklimy cebulę i czosnek. Dodajemy surowy ryż, gałązki tymianku, kumin i utartą kolendrę. Smażymy około minuty. Dolewamy wino, mieszamy i czekamy, aż odparuje. Dolewamy stopniowo bulion, mieszając, żeby nie przypalić risotta. Podlewamy bulion tak długo, aż ryż będzie al dente.
3.DODAJEMY GRANA PADANO DO RISOTTA:
Dodajemy masło i dokładnie mieszamy. Doprawiamy skórką i odrobiną soku z cytryny. Dodajemy ser grana padano i dynię. Delikatnie mieszamy. Wedle uznania doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy od razu.
Risotto z dynią

Czas przygotowania

90 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PIECZEMY DYNIĘ

Dynię kroimy na kawałki, polewamy oliwą. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez około 45 minut. Po wyjęciu studzimy i kruszymy na kawałki.

2

PRZYGOTOWUJEMY RISOTTO

Cebulę kroimy w kostkę, a czosnek w plasterki. Na patelni rozgrzewamy oliwę, szklimy cebulę i czosnek. Dodajemy surowy ryż, gałązki tymianku, kumin i utartą kolendrę. Smażymy około minuty. Dolewamy wino, mieszamy i czekamy, aż odparuje. Dolewamy stopniowo bulion, mieszając, żeby nie przypalić risotta. Podlewamy bulion tak długo, aż ryż będzie al dente.

3

DODAJEMY GRANA PADANO DO RISOTTA

Dodajemy masło i dokładnie mieszamy. Doprawiamy skórką i odrobiną soku z cytryny. Dodajemy ser grana padano i dynię. Delikatnie mieszamy. Wedle uznania doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy od razu.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2842,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

1421,1 kcal

🥑

Tłuszcz

84,5 g

🌾

Węglowodany

134,1 g

🥬

Błonnik

13,4 g

💪

Białko

24,7 g

Podobne przepisy