lamotek.pl

Jaglane à la bounty w słoiczku • przepis • składniki • przygotowanie

Wielbiciele kokosowego smaku, prostych deserów i wegańskich przepisów znajdą tu coś dla siebie! Sprawdź, jak łatwo przygotować pyszne jaglane à la bounty w słoiczkach!

Jaglane à la bounty w słoiczku

Wielbiciele kokosowego smaku, prostych deserów i wegańskich przepisów znajdą tu coś dla siebie! Sprawdź, jak łatwo przygotować pyszne jaglane à la bounty w słoiczkach!

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

czekolada gorzka - 100 g
syrop klonowy - 2 łyżki
kasza jaglana - 100 g
sól - 0,25 łyżeczki
wiórki kokosowe - 90 g
syrop z agawy - 4 łyżki
mleczko kokosowe - 500 ml
chipsy kokosowe - 100 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ DESERU:
Kaszę jaglaną prażymy w suchym rondelku, cały czas mieszając, aż lekko się zarumieni i zacznie wydawać delikatny, orzechowy aromat. Dodajemy mleczko kokosowe. Zmniejszamy ogień. Gotujemy, cały czas mieszając, aż kasza wchłonie cały płyn.
2.PRZYGOTOWUJEMY POLEWĘ CZEKOLADOWĄ:
Czekoladę łączymy w garnku z mleczkiem kokosowym i syropem klonowym. Doprawiamy solą. Gotujemy na małym ogniu, aż czekolada się rozpuści. Zdejmujemy z ognia.
3.MIKSUJEMY BAZĘ DESERU:
Bazę deseru miksujemy za pomocą blendera na gładki, jednolity krem. Jeżeli po zmiksowaniu deser okaże się zbyt gęsty, dodajemy 1 łyżkę mleczka kokosowego i ponownie miksujemy całość aż do uzyskania pożądanej, budyniowej konsystencji.
4.DODAJEMY WIÓRKI KOKOSOWE:
Do zmiksowanej bazy deseru dodajemy wiórki kokosowe. Dokładnie mieszamy.
5.PODAJEMY DESER:
Gotową zmiksowaną bazę deseru przekładamy do słoiczków. Z wierzchu polewamy polewą czekoladową. Dekorujemy chipsami kokosowymi.
Jaglane à la bounty w słoiczku

Czas przygotowania

35 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ DESERU

Kaszę jaglaną prażymy w suchym rondelku, cały czas mieszając, aż lekko się zarumieni i zacznie wydawać delikatny, orzechowy aromat. Dodajemy mleczko kokosowe. Zmniejszamy ogień. Gotujemy, cały czas mieszając, aż kasza wchłonie cały płyn.

2

PRZYGOTOWUJEMY POLEWĘ CZEKOLADOWĄ

Czekoladę łączymy w garnku z mleczkiem kokosowym i syropem klonowym. Doprawiamy solą. Gotujemy na małym ogniu, aż czekolada się rozpuści. Zdejmujemy z ognia.

3

MIKSUJEMY BAZĘ DESERU

Bazę deseru miksujemy za pomocą blendera na gładki, jednolity krem. Jeżeli po zmiksowaniu deser okaże się zbyt gęsty, dodajemy 1 łyżkę mleczka kokosowego i ponownie miksujemy całość aż do uzyskania pożądanej, budyniowej konsystencji.

4

DODAJEMY WIÓRKI KOKOSOWE

Do zmiksowanej bazy deseru dodajemy wiórki kokosowe. Dokładnie mieszamy.

5

PODAJEMY DESER

Gotową zmiksowaną bazę deseru przekładamy do słoiczków. Z wierzchu polewamy polewą czekoladową. Dekorujemy chipsami kokosowymi.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3224,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

403,1 kcal

🥑

Tłuszcz

33,6 g

🌾

Węglowodany

28,8 g

🥬

Błonnik

4,4 g

💪

Białko

4,4 g

Podobne przepisy