lamotek.pl

Domowy rosół z makaronem i mięsem z kurczaka • przepis • składniki • przygotowanie

Wypróbuj przepis na esencjonalny rosół z warzywami Freshona!

Domowy rosół z makaronem i mięsem z kurczaka

Wypróbuj przepis na esencjonalny rosół z warzywami Freshona!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cebula - 1 szt.
lubczyk świeży - 1 szczypta
pieprz czarny, ziarnisty - 6 szt.
sól himalajska - 1 szczypta
szczypior cebuli - 24 g
włoszczyzna - 450 g
woda - 1,5 l
ziele angielskie - 6 szt.
porcja rosołowa - 1 kg
makaron nitki - 250 g
ząbek czosnku - 3 szt.

Instrukcje przygotowania

1.GOTUJEMY ROSÓŁ:
Kurczaka opłukujemy pod bieżącą wodą i umieszczamy w dużym garnku. Zalewamy wodą i gotujemy, aż woda zacznie wrzeć. Zmniejszamy ogień, zbieramy łyżką cedzakową szumowiny i dodajemy włoszczyznę, posiekaną cebulę, czosnek oraz przyprawy, prócz soli. Gotujemy na małym ogniu przez około 2 godziny.
2.GOTUJEMY MAKARON:
W osobnym garnku w osolonej wodzie gotujemy do miękkości makaron.
3.DOPRAWIAMY ROSÓŁ I DODAJEMY MIĘSO:
Pół godziny przed końcem czasu do rosołu dodajemy sól. Zdejmujemy z gazu i wyjmujemy ugotowanego kurczaka. Kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do rosołu.
4.PODAJEMY ROSÓŁ:
Makaron przekładamy na talerze, polewamy rosołem. Z wierzchu posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
Domowy rosół z makaronem i mięsem z kurczaka

Czas przygotowania

120 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

GOTUJEMY ROSÓŁ

Kurczaka opłukujemy pod bieżącą wodą i umieszczamy w dużym garnku. Zalewamy wodą i gotujemy, aż woda zacznie wrzeć. Zmniejszamy ogień, zbieramy łyżką cedzakową szumowiny i dodajemy włoszczyznę, posiekaną cebulę, czosnek oraz przyprawy, prócz soli. Gotujemy na małym ogniu przez około 2 godziny.

2

GOTUJEMY MAKARON

W osobnym garnku w osolonej wodzie gotujemy do miękkości makaron.

3

DOPRAWIAMY ROSÓŁ I DODAJEMY MIĘSO

Pół godziny przed końcem czasu do rosołu dodajemy sól. Zdejmujemy z gazu i wyjmujemy ugotowanego kurczaka. Kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do rosołu.

4

PODAJEMY ROSÓŁ

Makaron przekładamy na talerze, polewamy rosołem. Z wierzchu posypujemy posiekanym szczypiorkiem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1324 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

165,5 kcal

🥑

Tłuszcz

0,8 g

🌾

Węglowodany

33 g

🥬

Błonnik

6,2 g

💪

Białko

6,2 g

Podobne przepisy