lamotek.pl

Sernik z mlekiem skondensowanym • przepis • składniki • przygotowanie

Sernik z mlekiem skondensowanym to wyjątkowo kremowy i aksamitny deser, którego koniecznie powinieneś spróbować! To idealna propozycja dla wszystkich miłośników serników, którzy szukają czegoś niecodziennego. Spróbuj sernika z naszego przepisu i zakochaj się w jego smaku!

Sernik z mlekiem skondensowanym

Sernik z mlekiem skondensowanym to wyjątkowo kremowy i aksamitny deser, którego koniecznie powinieneś spróbować! To idealna propozycja dla wszystkich miłośników serników, którzy szukają czegoś niecodziennego. Spróbuj sernika z naszego przepisu i zakochaj się w jego smaku!

Czas przygotowania
355 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 7
Poziom trudności
średni

Składniki

ser twaróg półtłusty - 1 kg
skondensowane mleko, słodzone - 500 g
śmietana 36% - 100 ml
jajko - 6 szt.
budyń waniliowy - 80 g
cukier puder - 20 g
ciastka maślane - 130 g
masło - 3 łyżki

Instrukcje przygotowania

1.MIELIMY CIASTKA:
Wrzucamy ciasteczka do wysokiego naczynia i blendujemy je na drobne kawałki. Potem przekładamy je do miski.
2.DODAJEMY MASŁO:
Masło przekładamy do rondelka i podgrzewamy, aż się roztopi. Wlewamy je do miski z ciasteczkami i dokładnie mieszamy szpatułką.
3.PRZEKŁADAMY SPÓD NA TORTOWNICĘ:
Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia (tylko spód) i zamykamy obręcz. Na spodzie układamy masę ciasteczkową i wyrównujemy ją.
4.PODPIEKAMY SPÓD:
Tortownicę ze spodem wkładamy do nagrzanego piekarnika i podpiekamy spód przez 10 minut. Potem wyciągamy formę i studzimy.
5.UBIJAMY BIAŁKA:
Do mniejszej, umytej i osuszonej miski przekładamy oddzielone od żółtek białka i ubijamy na pianę.
6.MIKSUJEMY RESZTĘ SKŁADNIKÓW:
Do większej miski wkładamy twaróg, żółtka, śmietanę i mleko zagęszczone. Wszystko dokładnie ze sobą miksujemy.
7.DODAJEMY BUDYNIE:
W gładką masę wsypujemy budyń i miksujemy na małych obrotach.
8.PRZEKŁADAMY MASĘ DO TORTOWNICY I PIECZEMY:
Masę serową przekładamy do tortownicy i delikatnie wyrównujemy. Pieczemy przez 30 minut w wyższej temperaturze, a potem obniżamy ją do 150°C i pieczemy jeszcze 20-25 minut.
9.STUDZIMY SERNIK:
Po upieczeniu zostawiamy sernik do delikatnego wystudzenia w zamkniętym piekarniku przez 15 minut. Potem trochę go uchylamy i studzimy przez 20 minut. Na koniec wyciągamy sernik całkowicie z pieca i pozostawiamy w chłodnym miejscu do całkowitego wystudzenia.
Sernik z mlekiem skondensowanym

Czas przygotowania

355 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 7

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

MIELIMY CIASTKA

Wrzucamy ciasteczka do wysokiego naczynia i blendujemy je na drobne kawałki. Potem przekładamy je do miski.

2

DODAJEMY MASŁO

Masło przekładamy do rondelka i podgrzewamy, aż się roztopi. Wlewamy je do miski z ciasteczkami i dokładnie mieszamy szpatułką.

3

PRZEKŁADAMY SPÓD NA TORTOWNICĘ

Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia (tylko spód) i zamykamy obręcz. Na spodzie układamy masę ciasteczkową i wyrównujemy ją.

4

PODPIEKAMY SPÓD

Tortownicę ze spodem wkładamy do nagrzanego piekarnika i podpiekamy spód przez 10 minut. Potem wyciągamy formę i studzimy.

5

UBIJAMY BIAŁKA

Do mniejszej, umytej i osuszonej miski przekładamy oddzielone od żółtek białka i ubijamy na pianę.

6

MIKSUJEMY RESZTĘ SKŁADNIKÓW

Do większej miski wkładamy twaróg, żółtka, śmietanę i mleko zagęszczone. Wszystko dokładnie ze sobą miksujemy.

7

DODAJEMY BUDYNIE

W gładką masę wsypujemy budyń i miksujemy na małych obrotach.

8

PRZEKŁADAMY MASĘ DO TORTOWNICY I PIECZEMY

Masę serową przekładamy do tortownicy i delikatnie wyrównujemy. Pieczemy przez 30 minut w wyższej temperaturze, a potem obniżamy ją do 150°C i pieczemy jeszcze 20-25 minut.

9

STUDZIMY SERNIK

Po upieczeniu zostawiamy sernik do delikatnego wystudzenia w zamkniętym piekarniku przez 15 minut. Potem trochę go uchylamy i studzimy przez 20 minut. Na koniec wyciągamy sernik całkowicie z pieca i pozostawiamy w chłodnym miejscu do całkowitego wystudzenia.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4496,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

642,3 kcal

🥑

Tłuszcz

28,8 g

🌾

Węglowodany

71 g

🥬

Błonnik

0,4 g

💪

Białko

27,4 g

Podobne przepisy