lamotek.pl

Sałatka warzywna z dressingiem z orzeszków ziemnych • przepis • składniki • przygotowanie

Podsmażone cukinia, bakłażan, marchewka skąpane w dressingu z orzeszków ziemnych – łatwy przepis na udany posiłek!

Sałatka warzywna z dressingiem z orzeszków ziemnych

Podsmażone cukinia, bakłażan, marchewka skąpane w dressingu z orzeszków ziemnych – łatwy przepis na udany posiłek!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy

Składniki

bakłażan - 200 g
bulion warzywny - 75 ml
cukinia - 200 g
cynamon - 0,5 łyżeczki
cytryna - 1 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
marchew - 250 g
miód - 1 łyżka
kolendra mielona - 0,5 łyżeczki
olej słonecznikowy - 8 łyżek
natka pietruszki - 20 g
sól - 1 szczypta
orzechy ziemne niesolone - 50 g

Instrukcje przygotowania

1.KROIMY WARZYWA:
Marchew obieramy. Cukinię i bakłażana oczyszczamy, cukinię kroimy wzdłuż na pół, bakłażana kroimy na ćwiartki. Wszystko kroimy na plastry o grubości nie większej niż 1 cm. Podsmażamy stopniowo porcjami na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju przez ok. 5 minut, mieszając. Doprawiamy solą i pieprzem, studzimy.
2.MIESZAMY DRESSING:
Listki pietruszki obrywamy i drobno siekamy. 30 g orzeszków ziemnych grubo siekamy. Oba składniki mieszamy z kolendrą, cynamonem, 3 łyżkami soku wyciśniętego z cytryny, bulionem i miodem. Doprawiamy do smaku.
3.SAŁATKĘ ODSTAWIAMY:
Warzywa mieszamy wraz z dressingiem i odstawiamy do przegryzienia się smaków. Przed podaniem posypujemy pozostałymi orzeszkami ziemnymi.
Sałatka warzywna z dressingiem z orzeszków ziemnych

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

KROIMY WARZYWA

Marchew obieramy. Cukinię i bakłażana oczyszczamy, cukinię kroimy wzdłuż na pół, bakłażana kroimy na ćwiartki. Wszystko kroimy na plastry o grubości nie większej niż 1 cm. Podsmażamy stopniowo porcjami na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju przez ok. 5 minut, mieszając. Doprawiamy solą i pieprzem, studzimy.

2

MIESZAMY DRESSING

Listki pietruszki obrywamy i drobno siekamy. 30 g orzeszków ziemnych grubo siekamy. Oba składniki mieszamy z kolendrą, cynamonem, 3 łyżkami soku wyciśniętego z cytryny, bulionem i miodem. Doprawiamy do smaku.

3

SAŁATKĘ ODSTAWIAMY

Warzywa mieszamy wraz z dressingiem i odstawiamy do przegryzienia się smaków. Przed podaniem posypujemy pozostałymi orzeszkami ziemnymi.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1201,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

200,3 kcal

🥑

Tłuszcz

16 g

🌾

Węglowodany

12,7 g

🥬

Błonnik

3,7 g

💪

Białko

3,7 g

Podobne przepisy