lamotek.pl

Jabłka pod wegańską kruszonką • przepis • składniki • przygotowanie

Cudowne sakiewki wypełnione soczystymi jabłkami i chrupiącą kruszonką. Idealny deser na letnie popołudnie.

Jabłka pod wegańską kruszonką

Cudowne sakiewki wypełnione soczystymi jabłkami i chrupiącą kruszonką. Idealny deser na letnie popołudnie.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cukier puder - 10 g
mięta świeża - 2 g
jogurt roślinny - 4 łyżki
cukier trzcinowy - 75 g
cynamon - 2 łyżeczki
płatki owsiane - 55 g
proszek do pieczenia - 0,5 łyżeczki
olej kokosowy - 110 g
mąka pszenna - 85 g
jabłko czerwone - 4 szt.

Instrukcje przygotowania

1.WYDRĄŻAMY JABŁKA:
Jabłka przekrawamy na pół, gniazda nasienne wydrążamy za pomocą łyżki. Każdą połówkę jabłka umieszczamy na arkuszu folii aluminiowej. Arkusz folii powinien być na tyle szeroki, by jabłka można było owinąć nim w całości.
2.PRZYPRAWIAMY JABŁKA:
Cynamon łączymy w miseczce z 3 łyżkami cukru trzcinowego. Mieszamy i równomiernie posypujemy miąższ jabłek.
3.PRZYGOTOWUJEMY WEGAŃSKĄ KRUSZONKĘ:
W drugiej misce dokładnie mieszamy olej kokosowy, pozostałą ilość cukru, mąkę, płatki owsiane i proszek do pieczenia. Zagłębienia po gniazdach nasiennych wypełniamy obficie wegańską kruszonką.
4.GRILLUJEMY LUB PIECZEMY JABŁKA:
Jabłka z kruszonką zamykamy w folii aluminiowej i układamy na ruszcie rozgrzanego grilla lub na blasze do pieczenia. Grillujemy ok. 20 minut lub pieczemy ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.
5.PODAJEMY JABŁKA:
Ostrożnie otwieramy gorące sakiewki z jabłkami i przekładamy je na talerze. Z wierzchu oprószamy cukrem pudrem przesianym przez sito. Podajemy z porcją jogurtu roślinnego. Dekorujemy listkami świeżej mięty.
Jabłka pod wegańską kruszonką

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

WYDRĄŻAMY JABŁKA

Jabłka przekrawamy na pół, gniazda nasienne wydrążamy za pomocą łyżki. Każdą połówkę jabłka umieszczamy na arkuszu folii aluminiowej. Arkusz folii powinien być na tyle szeroki, by jabłka można było owinąć nim w całości.

2

PRZYPRAWIAMY JABŁKA

Cynamon łączymy w miseczce z 3 łyżkami cukru trzcinowego. Mieszamy i równomiernie posypujemy miąższ jabłek.

3

PRZYGOTOWUJEMY WEGAŃSKĄ KRUSZONKĘ

W drugiej misce dokładnie mieszamy olej kokosowy, pozostałą ilość cukru, mąkę, płatki owsiane i proszek do pieczenia. Zagłębienia po gniazdach nasiennych wypełniamy obficie wegańską kruszonką.

4

GRILLUJEMY LUB PIECZEMY JABŁKA

Jabłka z kruszonką zamykamy w folii aluminiowej i układamy na ruszcie rozgrzanego grilla lub na blasze do pieczenia. Grillujemy ok. 20 minut lub pieczemy ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.

5

PODAJEMY JABŁKA

Ostrożnie otwieramy gorące sakiewki z jabłkami i przekładamy je na talerze. Z wierzchu oprószamy cukrem pudrem przesianym przez sito. Podajemy z porcją jogurtu roślinnego. Dekorujemy listkami świeżej mięty.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2254,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

563,7 kcal

🥑

Tłuszcz

29,1 g

🌾

Węglowodany

74,9 g

🥬

Błonnik

4,4 g

💪

Białko

4,4 g

Podobne przepisy

Jabłka pod wegańską kruszonką - przepis, składniki, przygotowanie | lamotek.pl