lamotek.pl

Zapiekanka z mięsa mielonego z marchwią i serem owczym • przepis • składniki • przygotowanie

Ser feta i marchewka to doskonałe dodatki do mięsa mielonego, z którym tworzą pyszną zapiekankę. Przygotuj na spotkanie ze znajomymi!

Zapiekanka z mięsa mielonego z marchwią i serem owczym

Ser feta i marchewka to doskonałe dodatki do mięsa mielonego, z którym tworzą pyszną zapiekankę. Przygotuj na spotkanie ze znajomymi!

Czas przygotowania
75 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cebula - 1 szt.
ząbek czosnku - 2 szt.
marchew - 750 g
masło - 10 g
mięso mielone wołowo-wieprzowe - 700 g
miód - 1 łyżeczka
mleko - 1 łyżka
oliwa z oliwek - 1 łyżka
pieprz czarny - 1 szczypta
ser feta - 200 g
sok z pomarańczy - 60 ml
sól - 1 szczypta
oregano suszone - 1 łyżeczka
śmietana 30% - 100 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY MARCHEWKI:
Marchewki myjemy, obieramy i kroimy wzdłuż na ćwiartki. Podsmażamy przez 5-7 minut, obracając. Doprawiamy solą i pieprzem, skrapiamy miodem i krótko karmelizujemy. Rozcieńczamy sokiem z pomarańczy i gotujemy na wolnym ogniu przez 1-2 minuty. Przekładamy do naczynia żaroodpornego.
2.SMAŻYMY MIĘSO:
Cebulę i czosnek obieramy i siekamy. Oba składniki podsmażamy z mięsem mielonym na rozgrzanej oliwie przez 5-7 minut, mieszając, aż nabiorą brązowego koloru. Doprawiamy solą, pieprzem i oregano.
3.ROBIMY KREM SEROWY:
Ser feta osączamy. 150 g miksujemy z masłem, śmietanką i mlekiem, doprawiamy pieprzem i odrobiną soli. ⅓ przekładamy na marchewki. Przykrywamy mięsem mielonym, skrapiamy pozostałym kremem serowym.
4.PIECZEMY ZAPIEKANKĘ:
Zapiekankę pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200°C przez ok. 20 minut. Kruszymy pozostałą fetę, posypujemy nią zapiekankę i pieczemy przez kolejne 20 minut. Podajemy z chlebem pita lub ryżem.
Zapiekanka z mięsa mielonego z marchwią i serem owczym

Czas przygotowania

75 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY MARCHEWKI

Marchewki myjemy, obieramy i kroimy wzdłuż na ćwiartki. Podsmażamy przez 5-7 minut, obracając. Doprawiamy solą i pieprzem, skrapiamy miodem i krótko karmelizujemy. Rozcieńczamy sokiem z pomarańczy i gotujemy na wolnym ogniu przez 1-2 minuty. Przekładamy do naczynia żaroodpornego.

2

SMAŻYMY MIĘSO

Cebulę i czosnek obieramy i siekamy. Oba składniki podsmażamy z mięsem mielonym na rozgrzanej oliwie przez 5-7 minut, mieszając, aż nabiorą brązowego koloru. Doprawiamy solą, pieprzem i oregano.

3

ROBIMY KREM SEROWY

Ser feta osączamy. 150 g miksujemy z masłem, śmietanką i mlekiem, doprawiamy pieprzem i odrobiną soli. ⅓ przekładamy na marchewki. Przykrywamy mięsem mielonym, skrapiamy pozostałym kremem serowym.

4

PIECZEMY ZAPIEKANKĘ

Zapiekankę pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200°C przez ok. 20 minut. Kruszymy pozostałą fetę, posypujemy nią zapiekankę i pieczemy przez kolejne 20 minut. Podajemy z chlebem pita lub ryżem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3029,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

757,4 kcal

🥑

Tłuszcz

54,1 g

🌾

Węglowodany

28,6 g

🥬

Błonnik

41,7 g

💪

Białko

41,7 g

Podobne przepisy