lamotek.pl

Serniczki z kaszy gryczanej z imbirem • przepis • składniki • przygotowanie

Wariacja na temat sernika i oryginalny pomysł na wykorzystanie kaszy gryczanej. To słodki i zdrowy deser dla każdego.

Serniczki z kaszy gryczanej z imbirem

Wariacja na temat sernika i oryginalny pomysł na wykorzystanie kaszy gryczanej. To słodki i zdrowy deser dla każdego.

Czas przygotowania
65 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cukier - 115 g
czekolada gorzka - 100 g
jajko - 4 szt.
kasza gryczana - 80 g
imbir świeży - 20 g
limonka - 1 szt.
masło - 40 g
mąka pszenna - 30 g
mąka ziemniaczana - 5 g
proszek do pieczenia - 1 szczypta
ser mascarpone - 250 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ ROZGRZEJ PIEKARNIK:
do 180°C (termoobieg) Przygotuj wcześniej Małe foremki np.
2.KOKILKI, DOKŁADNIE WYSMARUJ:
je masłem i obsyp cukrem.
3.USUŃ NADMIAR CUKRU:
i wstaw foremki do lodówki.
4.KOSZĘ UGOTUJ TAK,:
aby sie rozgotowała.
5.PRZYGOTOWANIE UGOTOWANĄ KASZĘ:
wrzucamy do miksera i miksujemy. ZMIKSOWANĄ KASZĘ PRZEKŁADAMY: do miski.
6.DODAJEMY SER:
mascarpone.
7.MIESZAMY, AŻ SER:
dokładnie połączy się z kaszą.
8.BIERZEMY 4 JAJKA,:
oddzielamy żółtka od białek.
9.DODAJEMY 50 G:
cukru do białek i 50 g cukru do żółtek.
10.ŻÓŁTKA UBIJAMY JE:
na sztywną masę.
11.SKÓRKĘ Z 1:
limonki ścieramy do miski z kaszą i serkiem.
12.DODAJEMY STARTY NA:
drobnych oczkach imbir. WSZYSTKO DOKŁADNIE: mieszamy.
13.DO MASY DODAJEMY:
ubite żółtka.
14.DOKŁADNIE MIESZAMY W:
celu idealnego połączenia składników.
15.DO MASY DODAJEMY:
ok. 5 G MĄKI: ziemniaczanej, 30 g mąki pszennej i 1 g (szczyptę) proszku do pieczenia. WSZYSTKO DOKŁADNIE: mieszamy.
16.BIAŁKA Z CUKREM:
ubijamy na sztywną pianę, którą następnie dodajemy partiami do masy, starając się ją delikatnie mieszać.
17.OSTATNIĄ PARTIĘ UBITYCH:
białek mieszamy bardzo delikatnie.
18.JEŚLI MASA WYDAJE:
się zbyt luźna (powinna być na tyle stabilna, że daje się ładnie zarabiać), możemy dodać jeszcze trochę mąki.
19.WYJMUJEMY FOREMKI Z:
lodówki, masę równomiernie nakładamy do foremek.
20.FOREMKI WYKŁADAMY NA:
blachę do pieczenia.
21.W MASIE ZANURZAMY:
kawałki pokruszonej czekolady.
22.BLACHĘ Z FOREMKAMI:
wkładamy do piekarnika na ok 30 minut.
Serniczki z kaszy gryczanej z imbirem

Czas przygotowania

65 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ ROZGRZEJ PIEKARNIK

do 180°C (termoobieg) Przygotuj wcześniej Małe foremki np.

2

KOKILKI, DOKŁADNIE WYSMARUJ

je masłem i obsyp cukrem.

3

USUŃ NADMIAR CUKRU

i wstaw foremki do lodówki.

4

KOSZĘ UGOTUJ TAK,

aby sie rozgotowała.

5

PRZYGOTOWANIE UGOTOWANĄ KASZĘ

wrzucamy do miksera i miksujemy. ZMIKSOWANĄ KASZĘ PRZEKŁADAMY: do miski.

6

DODAJEMY SER

mascarpone.

7

MIESZAMY, AŻ SER

dokładnie połączy się z kaszą.

8

BIERZEMY 4 JAJKA,

oddzielamy żółtka od białek.

9

DODAJEMY 50 G

cukru do białek i 50 g cukru do żółtek.

10

ŻÓŁTKA UBIJAMY JE

na sztywną masę.

11

SKÓRKĘ Z 1

limonki ścieramy do miski z kaszą i serkiem.

12

DODAJEMY STARTY NA

drobnych oczkach imbir. WSZYSTKO DOKŁADNIE: mieszamy.

13

DO MASY DODAJEMY

ubite żółtka.

14

DOKŁADNIE MIESZAMY W

celu idealnego połączenia składników.

15

DO MASY DODAJEMY

ok. 5 G MĄKI: ziemniaczanej, 30 g mąki pszennej i 1 g (szczyptę) proszku do pieczenia. WSZYSTKO DOKŁADNIE: mieszamy.

16

BIAŁKA Z CUKREM

ubijamy na sztywną pianę, którą następnie dodajemy partiami do masy, starając się ją delikatnie mieszać.

17

OSTATNIĄ PARTIĘ UBITYCH

białek mieszamy bardzo delikatnie.

18

JEŚLI MASA WYDAJE

się zbyt luźna (powinna być na tyle stabilna, że daje się ładnie zarabiać), możemy dodać jeszcze trochę mąki.

19

WYJMUJEMY FOREMKI Z

lodówki, masę równomiernie nakładamy do foremek.

20

FOREMKI WYKŁADAMY NA

blachę do pieczenia.

21

W MASIE ZANURZAMY

kawałki pokruszonej czekolady.

22

BLACHĘ Z FOREMKAMI

wkładamy do piekarnika na ok 30 minut.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2949,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

737,3 kcal

🥑

Tłuszcz

46,2 g

🌾

Węglowodany

65,7 g

🥬

Błonnik

16,1 g

💪

Białko

16,1 g

Podobne przepisy