lamotek.pl

Schab z sosem pomidorowo-ziołowym i purée borowikowo-ziemniaczanym • przepis • składniki • przygotowanie

Przepis oparty na typowo polskich składnikach: ziemniaki, schab, borowiki stworzą wspaniałą kompozycję smakową.

Schab z sosem pomidorowo-ziołowym i purée borowikowo-ziemniaczanym

Przepis oparty na typowo polskich składnikach: ziemniaki, schab, borowiki stworzą wspaniałą kompozycję smakową.

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
średni

Składniki

cebula - 1 szt.
bazylia świeża - 12 g
wino białe - 100 ml
ząbek czosnku - 0,5 szt.
masło - 30 g
mleko - 200 ml
natka pietruszki - 2 łyżki
cukier - 1 szczypta
oliwa z oliwek - 2 łyżki
pieczarka - 200 g
pieprz czarny - 1 szczypta
pomidory krojone z puszki - 400 g
mięso wieprzowe schab - 720 g
sól - 1 szczypta
oregano suszone - 2 łyżeczki
borowiki suszone - 40 g
śmietana 30% - 200 g
ziemniak - 1 kg

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ NACZYNIE:
żaroodporne.
2.ROZGRZEJ PIEKARNIK DO:
160°C (termoobieg).
3.PRZYGOTOWANIE 1 KG:
obranych i pokrojonych w dużą kostkę ziemniaków wrzucamy do osolonej wody, gotujemy (zaczynamy w zimnej wodzie).
4.NA PATELNI ROZGRZEWAMY:
2 łyżki oliwy z oliwek.
5.MIĘSO POZBAWIAMY BŁONEK,:
z obu stron doprawiamy solą i pieprzem i smażymy na patelni.
6.PODSMAŻONE PLASTERKI SCHABU:
wykładamy na dno naczynia żaroodpornego.
7.NA PATELNIĘ, NA:
której smażył się schab, wrzucamy pokrojone w plastry pieczarki.
8.SMAŻYMY, DODAJEMY CEBULĘ:
pokrojoną w drobną kosteczkę, posiekany drobno czosnek i oregano. SMAŻYMY.
9.DODAJEMY BIAŁE WINO,:
posiekane pomidory pelati razem z sosem i 3 szczypty cukru. DODAJEMY SÓL I: pieprz.
10.
CAŁOŚĆ MIESZAMY.
11.GOTUJEMY DO MOMENTU:
zagęszczenia sosu.
12.ZAGĘSZCZONY SOS PRZELEWAMY:
do naczynia ze schabem, polewamy nim schab, rozprowadzamy go na całej jego powierzchni i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160°C (na kilka minut, w celu utrzymania temperatury).
13.W CZYSTYM GARNKU:
rozgrzewamy mleko i masło.
14.SUSZONE BOROWIKI MIKSUJEMY:
na puder borowikowy.
15.ZIEMNIAKI ODCEDZAMY, PRZEKŁADAMY:
z powrotem do garnka.
16.DO ZAGOTOWANEGO MLEKA:
z masłem dodajemy 200 g śmietanki oraz puder borowikowy, przelewamy do ziemniaków. WSZYSTKO MIKSUJEMY NA: purée.
17.DOPRAWIAMY SOLĄ I:
pieprzem oraz posiekaną natką pietruszki.
18.NACZYNIE ZE SCHABEM:
wyciągamy z piekarnika, dodajemy ½ pęczka posiekanej bazylii, całość mieszamy.
19.JAK PODAWAĆ NA:
talerz wykładamy purée z borowików oraz plastry (po 2 kawałki) schabu. NA SCHAB NAKŁADAMY: sos.
20.DEKORUJEMY PIETRUSZKĄ I:
pudrem borowikowym.
Schab z sosem pomidorowo-ziołowym i purée borowikowo-ziemniaczanym

Czas przygotowania

40 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ NACZYNIE

żaroodporne.

2

ROZGRZEJ PIEKARNIK DO

160°C (termoobieg).

3

PRZYGOTOWANIE 1 KG

obranych i pokrojonych w dużą kostkę ziemniaków wrzucamy do osolonej wody, gotujemy (zaczynamy w zimnej wodzie).

4

NA PATELNI ROZGRZEWAMY

2 łyżki oliwy z oliwek.

5

MIĘSO POZBAWIAMY BŁONEK,

z obu stron doprawiamy solą i pieprzem i smażymy na patelni.

6

PODSMAŻONE PLASTERKI SCHABU

wykładamy na dno naczynia żaroodpornego.

7

NA PATELNIĘ, NA

której smażył się schab, wrzucamy pokrojone w plastry pieczarki.

8

SMAŻYMY, DODAJEMY CEBULĘ

pokrojoną w drobną kosteczkę, posiekany drobno czosnek i oregano. SMAŻYMY.

9

DODAJEMY BIAŁE WINO,

posiekane pomidory pelati razem z sosem i 3 szczypty cukru. DODAJEMY SÓL I: pieprz.

10

CAŁOŚĆ MIESZAMY.

11

GOTUJEMY DO MOMENTU

zagęszczenia sosu.

12

ZAGĘSZCZONY SOS PRZELEWAMY

do naczynia ze schabem, polewamy nim schab, rozprowadzamy go na całej jego powierzchni i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160°C (na kilka minut, w celu utrzymania temperatury).

13

W CZYSTYM GARNKU

rozgrzewamy mleko i masło.

14

SUSZONE BOROWIKI MIKSUJEMY

na puder borowikowy.

15

ZIEMNIAKI ODCEDZAMY, PRZEKŁADAMY

z powrotem do garnka.

16

DO ZAGOTOWANEGO MLEKA

z masłem dodajemy 200 g śmietanki oraz puder borowikowy, przelewamy do ziemniaków. WSZYSTKO MIKSUJEMY NA: purée.

17

DOPRAWIAMY SOLĄ I

pieprzem oraz posiekaną natką pietruszki.

18

NACZYNIE ZE SCHABEM

wyciągamy z piekarnika, dodajemy ½ pęczka posiekanej bazylii, całość mieszamy.

19

JAK PODAWAĆ NA

talerz wykładamy purée z borowików oraz plastry (po 2 kawałki) schabu. NA SCHAB NAKŁADAMY: sos.

20

DEKORUJEMY PIETRUSZKĄ I

pudrem borowikowym.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2811,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

468,6 kcal

🥑

Tłuszcz

33 g

🌾

Węglowodany

12,6 g

🥬

Błonnik

28,2 g

💪

Białko

28,2 g

Podobne przepisy