lamotek.pl

Wytrawny pudding chlebowy • przepis • składniki • przygotowanie

Sycąca i pyszna zapiekanka? To właśnie wytrawny pudding chlebowy! Idealny sposób, aby wykorzystać czerstwe pieczywo i stworzyć obiad pełen aromatycznych serów, który trafi w gusta całej rodziny.

Wytrawny pudding chlebowy

Sycąca i pyszna zapiekanka? To właśnie wytrawny pudding chlebowy! Idealny sposób, aby wykorzystać czerstwe pieczywo i stworzyć obiad pełen aromatycznych serów, który trafi w gusta całej rodziny.

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy

Składniki

mleko - 700 ml
majeranek suszony - 2 łyżki
czosnek główka - 2 ząbki
croissant - 4 szt.
jajko - 8 szt.
śmietana 30% - 100 ml
ser brie - 100 g
ser roquefort - 100 g
szynka gotowana - 150 g
Szpinak Baby - 100 g
masło - 1 łyżka
bułka tarta - 3 łyżki

Instrukcje przygotowania

1.GOTUJEMY I DOPRAWIAMY MLEKO:
Czosnek kroimy w plasterki. Do rondla wlewamy mleko, dodajemy majeranek i czosnek. Całość podgrzewamy, dodajemy 30 g masła w kawałkach, dokładnie mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Zagotowane mleko zdejmujemy z ognia i odstawiamy, aby odrobinę przestygło.
2.PRZYGOTOWUJEMY MASĘ MLECZNO-JAJECZNĄ:
W misce dokładnie mieszamy jajka, uważając, aby ich nie ubić. Kiedy jajka będą dobrze wymieszane, cały czas mieszając, wlewamy powoli ciepłe mleko. Uważamy, aby jajka się nie ugotowały. Całość mieszamy przez ok. 5 minut, następnie dodajemy śmietankę i ponownie mieszamy.
3.ŁĄCZYMY SKŁADNIKI PUDDINGU:
Naczynie żaroodporne smarujemy odrobiną masła i obsypujemy bułką tartą, tak aby pokryła ścianki naczynia. Croissanty rwiemy na mniejsze części i umieszczamy w naczyniu żaroodpornym wraz z pokrojoną na mniejsze kawałki szynką i szpinakiem. Całość mieszamy i zalewamy masą mleczno-jajeczną.
4.PIECZEMY PUDDING:
Brie kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm, a roquefort rwiemy na mniejsze kawałki. Oba sery układamy na wierzchu puddingu. Całość zapiekamy w piekarniku przez ok. 25 minut, aż ser się rozpuści i zarumieni. Pudding podajemy jeszcze gorący.
Wytrawny pudding chlebowy

Czas przygotowania

35 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

GOTUJEMY I DOPRAWIAMY MLEKO

Czosnek kroimy w plasterki. Do rondla wlewamy mleko, dodajemy majeranek i czosnek. Całość podgrzewamy, dodajemy 30 g masła w kawałkach, dokładnie mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Zagotowane mleko zdejmujemy z ognia i odstawiamy, aby odrobinę przestygło.

2

PRZYGOTOWUJEMY MASĘ MLECZNO-JAJECZNĄ

W misce dokładnie mieszamy jajka, uważając, aby ich nie ubić. Kiedy jajka będą dobrze wymieszane, cały czas mieszając, wlewamy powoli ciepłe mleko. Uważamy, aby jajka się nie ugotowały. Całość mieszamy przez ok. 5 minut, następnie dodajemy śmietankę i ponownie mieszamy.

3

ŁĄCZYMY SKŁADNIKI PUDDINGU

Naczynie żaroodporne smarujemy odrobiną masła i obsypujemy bułką tartą, tak aby pokryła ścianki naczynia. Croissanty rwiemy na mniejsze części i umieszczamy w naczyniu żaroodpornym wraz z pokrojoną na mniejsze kawałki szynką i szpinakiem. Całość mieszamy i zalewamy masą mleczno-jajeczną.

4

PIECZEMY PUDDING

Brie kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm, a roquefort rwiemy na mniejsze kawałki. Oba sery układamy na wierzchu puddingu. Całość zapiekamy w piekarniku przez ok. 25 minut, aż ser się rozpuści i zarumieni. Pudding podajemy jeszcze gorący.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3828,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

638,1 kcal

🥑

Tłuszcz

41,8 g

🌾

Węglowodany

35,4 g

🥬

Błonnik

1,9 g

💪

Białko

29,3 g

Podobne przepisy