lamotek.pl

Kurczak w cieście francuskim • przepis • składniki • przygotowanie

Jeśli masz ochotę na idealną przekąskę, to koniecznie wypróbuj ten przepis! Poczuj aromatyczne połączenie ciasta francuskiego z kurczakiem i nutą sera coulommiers de caractere. To bardzo proste w przygotowaniu, a gwarantuje wiele kulinarnych wrażeń!

Kurczak w cieście francuskim

Jeśli masz ochotę na idealną przekąskę, to koniecznie wypróbuj ten przepis! Poczuj aromatyczne połączenie ciasta francuskiego z kurczakiem i nutą sera coulommiers de caractere. To bardzo proste w przygotowaniu, a gwarantuje wiele kulinarnych wrażeń!

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

pierś z kurczaka - 2 szt.
ciasto francuskie - 275 g
ser coulommiers de caractère - 350 g
jajko - 2 szt.
zioła prowansalskie - 0,5 łyżeczki
sól -
pieprz czarny -

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY PIERSI KURCZAKA:
Piersi kurczaka dokładnie oczyszczamy i nacinamy nożem, tworząc tzw. sakiewki. Doprawiamy je solą i pieprzem, dokładnie z obu stron.
2.PRZYGOTOWUJEMY DANIE DO PIECZENIA:
Ser kroimy w plasterki. Ciasto francuskie dzielimy na dwie równe części. Na środku każdego kawałka ciasta układamy wcześniej przygotowaną pierś kurczaka. Do środka sakiewek wkładamy ser. Ciasto francuskie nacinamy w paski. Paski robimy dookoła ułożonego na cieście kurczaka. Następnie zawijamy go w ciasto od jego zewnętrznej strony, przeplatając naprzemiennie.
3.PIECZEMY DANIE W PIEKARNIKU:
Jajka roztrzepujemy i dodajemy do nich zioła prowansalskie, doprawiamy wszystko solą. Tak przygotowanymi jajkami, smarujemy zawinięte piersi. Całość wkładamy do rozgrzanego do 200°C piekarnika i pieczemy przez 30 minut, z włączonym grzaniem góra–dół, bez termoobiegu.
4.PODAJEMY DANIE:
Podajemy gotowe porcje dania.
Kurczak w cieście francuskim

Czas przygotowania

25 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY PIERSI KURCZAKA

Piersi kurczaka dokładnie oczyszczamy i nacinamy nożem, tworząc tzw. sakiewki. Doprawiamy je solą i pieprzem, dokładnie z obu stron.

2

PRZYGOTOWUJEMY DANIE DO PIECZENIA

Ser kroimy w plasterki. Ciasto francuskie dzielimy na dwie równe części. Na środku każdego kawałka ciasta układamy wcześniej przygotowaną pierś kurczaka. Do środka sakiewek wkładamy ser. Ciasto francuskie nacinamy w paski. Paski robimy dookoła ułożonego na cieście kurczaka. Następnie zawijamy go w ciasto od jego zewnętrznej strony, przeplatając naprzemiennie.

3

PIECZEMY DANIE W PIEKARNIKU

Jajka roztrzepujemy i dodajemy do nich zioła prowansalskie, doprawiamy wszystko solą. Tak przygotowanymi jajkami, smarujemy zawinięte piersi. Całość wkładamy do rozgrzanego do 200°C piekarnika i pieczemy przez 30 minut, z włączonym grzaniem góra–dół, bez termoobiegu.

4

PODAJEMY DANIE

Podajemy gotowe porcje dania.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2580,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

645,2 kcal

🥑

Tłuszcz

40,6 g

🌾

Węglowodany

23,2 g

🥬

Błonnik

0 g

💪

Białko

43,4 g

Podobne przepisy