lamotek.pl

Sałatka z melona i komosy ryżowej • przepis • składniki • przygotowanie

Jest lekka i orzeźwiająca, a sposób jej podania zaskoczy Twoich gości – przygotuj sałatkę z melona i komosy według przepisu Pawła i wpisz ją do swojego letniego menu!

Sałatka z melona i komosy ryżowej

Jest lekka i orzeźwiająca, a sposób jej podania zaskoczy Twoich gości – przygotuj sałatkę z melona i komosy według przepisu Pawła i wpisz ją do swojego letniego menu!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy

Składniki

jogurt naturalny - 150 ml
malina - 70 g
mięta świeża - 2 g
pomarańcza - 2 szt.
melon miodowy - 500 g
woda - 375 ml
syrop z agawy - 30 g
komosa ryżowa (quinoa) - 200 g

Instrukcje przygotowania

1.GOTUJEMY KOMOSĘ:
Płuczemy komosę, zalewamy zimną wodą i gotujemy, aż wchłonie cały płyn i stanie się miękka. Odstawiamy do ostygnięcia, a gdy będzie chłodna, dodajemy syrop z agawy. Mieszamy.
2.PRZYGOTOWUJEMY OWOCE I SOS:
Pomarańcze filetujemy, a odcedzony z nich sok przelewamy do miseczki. Łączymy go z jogurtem i syropem z agawy, tworząc słodki sos.
3.DEKORUJEMY SAŁATKĘ:
Sałatkę posypujemy z wierzchu świeżymi malinami, polewamy sosem i dekorujemy liśćmi świeżej mięty.
Sałatka z melona i komosy ryżowej

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

GOTUJEMY KOMOSĘ

Płuczemy komosę, zalewamy zimną wodą i gotujemy, aż wchłonie cały płyn i stanie się miękka. Odstawiamy do ostygnięcia, a gdy będzie chłodna, dodajemy syrop z agawy. Mieszamy.

2

PRZYGOTOWUJEMY OWOCE I SOS

Pomarańcze filetujemy, a odcedzony z nich sok przelewamy do miseczki. Łączymy go z jogurtem i syropem z agawy, tworząc słodki sos.

3

DEKORUJEMY SAŁATKĘ

Sałatkę posypujemy z wierzchu świeżymi malinami, polewamy sosem i dekorujemy liśćmi świeżej mięty.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1321,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

220,2 kcal

🥑

Tłuszcz

2,7 g

🌾

Węglowodany

41,5 g

🥬

Błonnik

8,5 g

💪

Białko

8,5 g

Podobne przepisy