lamotek.pl

Wiosenny dip rzodkiewkowy z chrupiącymi warzywami • przepis • składniki • przygotowanie

Chrupiące warzywa pokrojone w słupki z kremowym dipem twarogowym to idealna przekąska na wiosenne spotkania! Proste, pyszne i pełne koloru!

Wiosenny dip rzodkiewkowy z chrupiącymi warzywami

Chrupiące warzywa pokrojone w słupki z kremowym dipem twarogowym to idealna przekąska na wiosenne spotkania! Proste, pyszne i pełne koloru!

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

rzodkiewka - 1 pęczek
szczypiorek - 0,5 pęczka
ser twaróg tłusty - 300 g
śmietanka kremówka 30% - 2 łyżki
skórka cytryny tarta - 0,5 łyżeczki
sól -
pieprz czarny -
rzeżucha - 1 garść
młoda marchewka drobna - 4 szt.
papryka żółta - 1 szt.
seler naciowy - 4 łodygi
pomidorki koktajlowe mix - 400 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY PRODUKTY:
Rzodkiewki i szczypiorek myjemy. Rzodkiewki kroimy w drobną kostkę, a szczypiorek w drobne krążki.
2.PRZYGOTOWUJEMY DIP:
Serek śmietankowy, twaróg i śmietankę mieszamy na gładką masę. Następnie dodajemy skórkę cytryny i przygotowane wcześniej rzodkiewki ze szczypiorkiem. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
3.PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA W SŁUPKACH:
Warzywa myjemy i osuszamy. Marchewki obieramy, pozostawiając na nich trochę zielonych listków, paprykę oczyszczamy z nasion. Marchewki, paprykę oraz seler kroimy w słupki.
4.PODAJEMY DANIE:
Dip przelewamy do miseczki i dekorujemy rzeżuchą. Tak przygotowany sos ustawiamy na półmisku, a dookoła układamy pokrojone w słupki warzywa.
Wiosenny dip rzodkiewkowy z chrupiącymi warzywami

Czas przygotowania

20 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY PRODUKTY

Rzodkiewki i szczypiorek myjemy. Rzodkiewki kroimy w drobną kostkę, a szczypiorek w drobne krążki.

2

PRZYGOTOWUJEMY DIP

Serek śmietankowy, twaróg i śmietankę mieszamy na gładką masę. Następnie dodajemy skórkę cytryny i przygotowane wcześniej rzodkiewki ze szczypiorkiem. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

3

PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA W SŁUPKACH

Warzywa myjemy i osuszamy. Marchewki obieramy, pozostawiając na nich trochę zielonych listków, paprykę oczyszczamy z nasion. Marchewki, paprykę oraz seler kroimy w słupki.

4

PODAJEMY DANIE

Dip przelewamy do miseczki i dekorujemy rzeżuchą. Tak przygotowany sos ustawiamy na półmisku, a dookoła układamy pokrojone w słupki warzywa.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

554,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

138,6 kcal

🥑

Tłuszcz

7,4 g

🌾

Węglowodany

15,4 g

🥬

Błonnik

3,7 g

💪

Białko

10,1 g

Podobne przepisy