lamotek.pl

Sałatka z burakiem – przepis • przepis • składniki • przygotowanie

Buraki uwielbiają spotykać się w sałatkach z orzechami i serem. A gdyby przedstawić je dressingowi z awokado? Będzie jeszcze pyszniej! Sprawdź koniecznie to połączenie smaków wg przepisu Kingi.

Sałatka z burakiem – przepis

Buraki uwielbiają spotykać się w sałatkach z orzechami i serem. A gdyby przedstawić je dressingowi z awokado? Będzie jeszcze pyszniej! Sprawdź koniecznie to połączenie smaków wg przepisu Kingi.

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

awokado - 1 szt.
wino białe - 60 ml
pieprz czarny - 1 szczypta
miód - 1 łyżeczka
sok z cytryny - 25 ml
sól - 1 szczypta
burak - 2 szt.
mix sałat - 100 g
oliwa z oliwek - 125 ml
orzeszki piniowe - 70 g
ser feta - 100 g
żurawina suszona - 20 g
parmezan - 40 g
rukola - 25 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY DRESSING:
Wszystkie składniki dressingu łączymy w naczyniu blendera, miksujemy na gładki, jednolity dressing, odstawiamy na czas przygotowania sałatki.
2.PRAŻYMY ORZESZKI PINII:
Orzeszki pinii prażymy na suchej, rozgrzanej patelni, aż się zarumienią.
3.PODAJEMY SAŁATKĘ:
Mieszankę sałat przekładamy do miski. Dodajemy przygotowany wcześniej dressing z awokado. Mieszamy.Dodajemy pokrojone w kostkę buraki, pokruszony w dłoniach ser feta, żurawiny oraz podprażone orzechy. Ponownie mieszamy. Całość oprószamy parmezanem startym na tarce o drobnych oczkach. Z wierzchu dekorujemy rukolą lub liśćmi botwiny.
Sałatka z burakiem – przepis

Czas przygotowania

25 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY DRESSING

Wszystkie składniki dressingu łączymy w naczyniu blendera, miksujemy na gładki, jednolity dressing, odstawiamy na czas przygotowania sałatki.

2

PRAŻYMY ORZESZKI PINII

Orzeszki pinii prażymy na suchej, rozgrzanej patelni, aż się zarumienią.

3

PODAJEMY SAŁATKĘ

Mieszankę sałat przekładamy do miski. Dodajemy przygotowany wcześniej dressing z awokado. Mieszamy.Dodajemy pokrojone w kostkę buraki, pokruszony w dłoniach ser feta, żurawiny oraz podprażone orzechy. Ponownie mieszamy. Całość oprószamy parmezanem startym na tarce o drobnych oczkach. Z wierzchu dekorujemy rukolą lub liśćmi botwiny.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2252,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

1126,1 kcal

🥑

Tłuszcz

95,0 g

🌾

Węglowodany

49,2 g

🥬

Błonnik

25,4 g

💪

Białko

25,4 g

Podobne przepisy

Sałatka z burakiem – przepis - przepis, składniki, przygotowanie | lamotek.pl