Deser śliwkowo-czekoladowy • przepis • składniki • przygotowanie
Taki deser podbije serca gości! Śliwkowo-czekoladowa kompozycja urzeka nie tylko wyglądem, ale i wyjątkowym smakiem.

Czas przygotowania
100 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
BISZKOPT CZEKOLADOWY BEZ
mąki Białka ubijamy na pianę.
POD KONIEC UBIJANIA
dodajemy cukier.
SZTYWNĄ PIANĘ Z
białek łączymy z żółtkami.
KUWERTURĘ ROZPUSZCZAMY W
kuchence mikrofalowej.
DODAJEMY MIĘKKIE MASŁO
i mieszamy do całkowitego rozpuszczania.
DO PIANY Z
jajek dodajemy płynną kuwerturą z masłem, mieszamy na jednolitą masę.
BLACHĘ WYKŁADAMY PAPIEREM
do pieczenia i rozsmarowujemy na nim masę na grubość 5-6 mm.
WSTAWIAMY DO PIEKARNIKA
nagrzanego do 180°C (termoobieg) lub 190°C (bez termoobiegu) na 10-12 minut.
ŚLIWKI W SYROPIE
Śliwki pestkujemy i kroimy w kawałki.
Z WODY, CUKRU,
goździków, liścia laurowego i cynamonu gotujemy syrop.
DO GOTUJĄCEGO SIĘ
syropu wrzucamy śliwki, gotujemy przez około 10 minut (jeżeli śliwki będą bardzo dojrzałe, to krócej).
Z SYROPU WYJMUJEMY
2/3 śliwek (tych najładniejszych), przekładamy na talerz do wystudzenia.
POZOSTAŁE ŚLIWKI GOTUJEMY
do momentu, aż bardzo zmiękną.
WYJMUJEMY Z SYROPU
i blendujemy do uzyskania konsystencji sosu (jeśli zajdzie taka potrzeba, dodajemy trochę syropu), następnie przecieramy przez sito.
SOS POZOSTAWIAMY DO
ostygnięcia.
MUS CZEKOLADOWY 35
g śmietanki zagotowujemy i wlewamy do rozpuszczonej w mikrofali kuwertury.
MIESZAMY DO CAŁKOWITEGO
rozpuszczenia (jeśli się nie roztopi, podgrzewamy w kuchence mikrofalowej do momentu uzyskania gładkiej masy).
MASĘ CZEKOLADOWĄ STUDZIMY
do temperatury około 40°C.
DODAJEMY DO NIEJ
stopniowo (łyżka po łyżce) ubitą wcześniej śmietankę (150g), dokładnie mieszając.
GOTOWY MUS WKŁADAMY
do lodówki na 15-20 minut.
DEKORACJA * W
celu wykonania dekoracji włóż na 2-3 godziny granitową płytkę do zamrażalnika.
Z PAPIERU DO
pieczenia formujemy kornet – rożek z pergaminu (aby zobaczyć, jak zawijamy kornet wejdź na kuchnialidla.pl), następnie wlewamy do niego rozpuszczoną kuwerturę.
NA WYJĘTĄ Z
zamrażalnika płytkę wyciskamy energicznie kuwerturę.
ZA POMOCĄ NOŻA
szybko zwijamy powstałą dekorację i wkładamy do lodówki na mniej 5-10 minut.
JAK PODAWAĆ Z
ciasta czekoladowego wycinamy kółka o średnicy około 6-7 cm.
NA WIERZCH SZPRYCUJEMY
mus czekoladowy, na nim układamy wystudzone cząstki śliwek.
DESER DEKORUJEMY I
podajemy z sosem śliwkowym.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4407,3 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
489,7 kcal
Tłuszcz
28,1 g
Węglowodany
54,3 g
Błonnik
6,4 g
Białko
6,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Schab w cieście piwnym z kaszą jaglaną z karmelizowanymi jabłkami
Aromatyczne mięso, słodkie jabłka i pożywna kasza. Treściwe, pełne aromatów danie inspirowane kuchnią staropolską.

Drożdżowe zajączki na Wielkanoc
Delikatne i puszyste – takie są drożdżowe zajączki! Idealnie sprawdzą się jako słodka przekąska na wielkanocnym stole.

Manhattan Latte
Dla wszystkich fanów kawy – przepis prosto od baristy! Wypróbuj niesamowitą manhattan latte!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Drożdżówki z truskawkami
Drożdżówki z truskawkami to doskonały sposób na połączenie smaku owoców z puszystym ciastem. Domowe drożdżówki to prawdziwa uczta dla podniebienia! Te pyszne wypieki doskonale sprawdzają się w roli przekąski czy deseru. Poznaj nasz przepis na te słodkie wypieki, które z pewnością rozkochają w sobie wszystkich domowników!

Strudel jabłkowo-marchewkowy
Apetyczne ciasto ze słodkim nadzieniem polane sosem z limonki. Taki deser to sama przyjemność!

Wegańskie cinnamon rollsy z dyni
Ciasto drożdżowe bez jajek? Kinga Paruzel wie, jak je przygotować! Wypróbuj przepis na drożdżowe cinnamon rollsy z jabłkami!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Ciasto kruche z rabarbarem i truskawkami
Rabarbar i truskawki w kruchym cieście to pomysł na słodką chwilę zapomnienia. Wypróbuj koniecznie!

Filet z dorsza z bobem i pieczarkami w sosie limonkowym
Pieczona ryba skąpana w aromatycznym sosie z dodatkiem warzyw. Wyjątkowy smak Tajlandii w polskim wydaniu!

Pieczony kurczak z jabłkami i rodzynkami
Pomysł na rodzinny obiad? Delikatne mięso kurczaka z chrupiącą skórką, przyrządzone w towarzystwie jabłek i przypraw.