lamotek.pl

Łosoś na parze • przepis • składniki • przygotowanie

Jeśli macie ochotę na delikatny i lekki posiłek, to doskonale się składa! Sprawdźcie przepis na łososia na parze przepełnionego aromatem świeżych warzyw, ziół i wyczuwalną kokosową nutą.

Łosoś na parze

Jeśli macie ochotę na delikatny i lekki posiłek, to doskonale się składa! Sprawdźcie przepis na łososia na parze przepełnionego aromatem świeżych warzyw, ziół i wyczuwalną kokosową nutą.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

łosoś filet, bez skóry - 4 szt.
szalotka - 1 szt.
czosnek główka - 2 ząbki
imbir świeży - 2 łyżki
papryczka chili czerwona - 1 szt.
mleczko kokosowe - 425 ml
czerwona pasta curry - 1 łyżka
woda - 200 ml
pomidorki koktajlowe - 200 g
sos rybny - 2 łyżki
cukier - 1 łyżka
limonka - 1 szt.
kolendra świeża - 1 pęczek
ryż jaśminowy - 400 g

Instrukcje przygotowania

1.OBIERAMY I KROIMY WARZYWA:
Szalotkę obieramy i kroimy w półtalarki. Imbir oraz czosnek obieramy i wraz z papryczką chili kroimy w plasterki.
2.PRZYGOTOWUJEMY WYWAR:
Do kielicha termorobota MC Smart wkładamy mieszadło. Do środka kielicha wlewamy wodę i ekstrakt z miąższu kokosa, dodajemy czerwoną pastę curry oraz pokrojone warzywa. Całość mieszamy.
3.GOTUJEMY NA PARZE:
Na górze urządzenia umieszczamy naczynie do gotowania na parze i układamy w nim filety z łososia. Przykrywamy pojemnik termorobota MCSmart i całość gotujemy, korzystając zprogramu gotowanie na parze /czas 20 minut / temperatura 120°C.
4.GOTUJEMY RYŻ:
W  tym czasie osobno, w zwykłym garnku gotujemy ryż jaśminowy, by podać go później z przygotowanym w termorobocie daniem. Gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
5.DODAJEMY SKŁADNIKI I PONOWNIE GOTUJEMY NA PARZE:
Łososia odstawiamy na chwilę na bok, a do kielicha termorobota MCSmart dodajemy pokrojone pomidorki koktajlowe, sos rybny, cukier, sok z limonki oraz świeżą kolendrę. Na górę znów nakładamy pojemnik z łososiem i ponownie gotujemy wszystko, korzystając zprogramu gotowanie na parze / czas 5 minut / temperatura 100°C.
6.PODAJEMY DANIE:
Gotowe danie podajemy z porcją ugotowanego ryżu jaśminowego.
Łosoś na parze

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

OBIERAMY I KROIMY WARZYWA

Szalotkę obieramy i kroimy w półtalarki. Imbir oraz czosnek obieramy i wraz z papryczką chili kroimy w plasterki.

2

PRZYGOTOWUJEMY WYWAR

Do kielicha termorobota MC Smart wkładamy mieszadło. Do środka kielicha wlewamy wodę i ekstrakt z miąższu kokosa, dodajemy czerwoną pastę curry oraz pokrojone warzywa. Całość mieszamy.

3

GOTUJEMY NA PARZE

Na górze urządzenia umieszczamy naczynie do gotowania na parze i układamy w nim filety z łososia. Przykrywamy pojemnik termorobota MCSmart i całość gotujemy, korzystając zprogramu gotowanie na parze /czas 20 minut / temperatura 120°C.

4

GOTUJEMY RYŻ

W  tym czasie osobno, w zwykłym garnku gotujemy ryż jaśminowy, by podać go później z przygotowanym w termorobocie daniem. Gotujemy według instrukcji na opakowaniu.

5

DODAJEMY SKŁADNIKI I PONOWNIE GOTUJEMY NA PARZE

Łososia odstawiamy na chwilę na bok, a do kielicha termorobota MCSmart dodajemy pokrojone pomidorki koktajlowe, sos rybny, cukier, sok z limonki oraz świeżą kolendrę. Na górę znów nakładamy pojemnik z łososiem i ponownie gotujemy wszystko, korzystając zprogramu gotowanie na parze / czas 5 minut / temperatura 100°C.

6

PODAJEMY DANIE

Gotowe danie podajemy z porcją ugotowanego ryżu jaśminowego.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3906,7 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

976,7 kcal

🥑

Tłuszcz

45,3 g

🌾

Węglowodany

91,2 g

🥬

Błonnik

4,2 g

💪

Białko

50,2 g

Podobne przepisy

Łosoś na parze - przepis, składniki, przygotowanie | lamotek.pl