lamotek.pl

Sos beszamelowy • przepis • składniki • przygotowanie

Doskonały sos na bazie mleka, mąki i masła, który idealnie pasuje do dań makaronowych lub mięsnych.

Sos beszamelowy

Doskonały sos na bazie mleka, mąki i masła, który idealnie pasuje do dań makaronowych lub mięsnych.

Czas przygotowania
5 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
średni

Składniki

gałka muszkatołowa mielona - 2 szczypty
masło - 70 g
mąka pszenna - 70 g
mleko - 1 l
sól - 1 szczypta
pieprz czarny - 1 szczypta

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWANIE W GARNKU:
rozpuszczamy 70 g masła.
2.DODAJEMY MĄKĘ, PODSMAŻAMY:
i wlewamy mleko.
3.CAŁOŚĆ ENERGICZNIE MIESZAMY:
i gotujemy przez mniej więcej 4 minuty.
4.NA KONIEC DODAJEMY:
pieprz, gałkę muszkatołową i minimalną ilość soli, ponownie mieszamy.
Sos beszamelowy

Czas przygotowania

5 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 10

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWANIE W GARNKU

rozpuszczamy 70 g masła.

2

DODAJEMY MĄKĘ, PODSMAŻAMY

i wlewamy mleko.

3

CAŁOŚĆ ENERGICZNIE MIESZAMY

i gotujemy przez mniej więcej 4 minuty.

4

NA KONIEC DODAJEMY

pieprz, gałkę muszkatołową i minimalną ilość soli, ponownie mieszamy.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1365 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

136,5 kcal

🥑

Tłuszcz

9,1 g

🌾

Węglowodany

9,9 g

🥬

Błonnik

0,1 g

💪

Białko

3,9 g

Podobne przepisy

Sos beszamelowy - przepis, składniki, przygotowanie | lamotek.pl