Zielone falafele z sosem tahini • przepis • składniki • przygotowanie
Chrupiące z zewnątrz i delikatne w środku falafele doskonale smakują z sosem tahini. Wypróbuj przepis Kingi!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
Przygotuj gałkownicę do lodów głęboką patelnię mikser/blender praskę do czosnku Ciecierzycę namaczamy w wodzie przez minimum 12 godzin.
ŁĄCZYMY SKŁADNIKI FALAFELI CIECIERZYCĘ
DOKŁADNIE ODCEDZAMY I UMIESZCZAMY W MISIE MIKSERA WRAZ Z POSIEKANĄ CEBULĄ, PRZECIŚNIĘTYM PRZEZ PRASKĘ CZOSNKIEM, NATKĄ PIETRUSZKI, ŚWIEŻĄ KOLENDRĄ, MĄKĄ, SODĄ I SOKIEM Z CYTRYNY.
CAŁOŚĆ MIKSUJEMY NIEZBYT DOKŁADNIE – MASA MA MIEĆ KONSYSTENCJĘ KASZY.
NASTĘPNIE MASĘ PRZEKŁADAMY DO MISKI, PRZYKRYWAMY FOLIĄ SPOŻYWCZĄ I WKŁADAMY DO LODÓWKI NA MINIMUM 1 GODZINĘ.
SMAŻYMY FALAFELE MASĘ WYCIĄGAMY
z lodówki i formujemy z niej kulki za pomocą gałkownicy.
Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej.
Falafele smażymy przez około 4-5 minut.
Usmażone kotleciki przekładamy na ręcznik papierowy.
PRZYGOTOWUJEMY SOS TAHINI W
misce łączymy pastę tahini, sok z połowy cytryny, oliwę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól.
Aby sos był bardziej aksamitny, cały czas mieszając, dodajemy do niego ciepłą wodę.
Do sosu możemy dodać kilka listków natki pietruszki.
Falafele podajemy z sosem tahini i cząstkami cytryny.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1429,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
238,2 kcal
Tłuszcz
16 g
Węglowodany
17 g
Błonnik
7 g
Białko
7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Pierogi z pieczarkami
Pierogi z pieczarkami to pyszna alternatywa dla tradycyjnych pierogów z mięsem lub kapustą i grzybami podawanych podczas świąt. Aksamitny, grzybowy, aromatyczny farsz w połączeniu z delikatnym ciastem tworzy kompozycję wartą grzechu. Zrób z nami pierogi z pieczarkami!

Ciasto na pizzę we włoskim stylu
Domowe ciasto na pizzę, które długo wyrasta, odwdzięczy się smakiem i jakością. Połącz je z prostymi dodatkami, by stworzyć wyborną kompozycję we włoskim stylu!

Jajko zapiekane w bagietce
DG jak zawsze ma świetny pomysł na łatwe i szybkie w przygotowaniu śniadanie! Wypróbuj przepis na zapiekane bagietki z jajkiem!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Torcik daktylowy
Bardzo słodki, mocno czekoladowy deser na bazie biszkoptu i daktyli. Jego pyszny smak skusi każdego miłośnika słodyczy.

Śniadaniowy chlebek marchewkowy
Wypróbuj przepis Karola na pyszny chlebek marchewkowy – doskonały zarówno na śniadanie, jaki i przekąskę do szkoły lub pracy!

Łatwy piernik z bakaliami, przekładany powidłami
Jeśli kochasz pierniczki, przygotuj piernik w nieco większej, rodzinnej wersji! Niech dom wypełni się świątecznymi aromatami a żołądki łasuchów – najlepszym, bo domowym ciastem!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Zupa krem z kalafiora z wędzonym twarogiem
Aksamitna, delikatna, z zaskakującym dodatkiem, który nadaje jej wykwintny charakter – zupa krem z kalafiora według przepisu Karola zachwyci każdego. Spróbuj!

Placuszki roti ze schabem
Masz ochotę na obiad w nowoczesnym stylu? Przygotuj pełnoziarniste placuszki roti z aromatycznym schabem i pastą z buraków.

Sernik chałwowy
Paweł Małecki przygotował deser, który pokochają wszyscy fani chałwy! Sernik chałwowy na kakaowo-orzechowym spodzie!