Ośmiornica z grilla z sosem cytrynowo-pietruszkowym • przepis • składniki • przygotowanie
Daria Ładocha pokaże Ci, jak przyrządzić smaczną grillowaną ośmiornicę z sosem cytrynowo-pietruszkowym oraz sałatką z ogórka!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
GOTUJEMY OŚMIORNICĘ
Z ośmiornicy usuwamy głowę wraz z oczami oraz środkową część. Wino i wodę wlewamy do garnka. Dodajemy rozgnieciony czosnek, liście laurowe, ziele angielskie oraz cebulę pokrojoną w piórka. Doprawiamy solą i pieprzem. Gdy wywar zacznie wrzeć – hartujemy ośmiornicę, wkładając i wyciągając z wywaru jej macki. Czynność powtarzamy kilkukrotnie. Następnie wkładamy całą ośmiornicę do wywaru i gotujemy według klucza: 1 godzina gotowania na 1 kilogram ośmiornicy. Po upływie czasu gotowania zdejmujemy garnek z ognia i pozostawiamy ośmiornicę w wywarze do całkowitego ostygnięcia.
GRILLUJEMY OŚMIORNICĘ
Odcinamy macki (opcjonalnie ośmiornicę można obrać ze skóry). Ruszt grilla smarujemy oliwą z oliwek. Macki ośmiornicy nacieramy czosnkiem i oliwą z oliwek. Rozgrzewamy grilla i układamy na nim ośmiornicę wraz z ząbkami czosnku. Grillujemy około 10 minut, co jakiś czas obracając.
PRZYGOTOWUJEMY SOS CYTRYNOWO-PIETRUSZKOWY
Masło roztapiamy w małym garnku. Dodajemy posiekane pietruszkę i papryczkę chili oraz skórkę startą z cytryny.
PRZYGOTOWUJEMY SAŁATKĘ Z OGÓRKA
Ogórka kroimy obieraczką w cienkie plastry. Sezam podprażamy na patelni. Ogórka mieszamy z sosem sojowym i sezamem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
552,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
276,4 kcal
Tłuszcz
6,5 g
Węglowodany
32,8 g
Błonnik
5,6 g
Białko
5,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Pieczona dorada z salsą pomidorową i młodą kapustą
Sezon na młodą kapustę trwa, a Karol Okrasa również ma na nią swój pomysł! Podsmażona z czosnkiem i skórką cytrynową będzie doskonałym dodatkiem do pieczonej dorady.

Musli z gotowanymi gruszkami i ze skyrem
Aromatyczne domowe musli z dodatkiem naturalnego skyru i gruszki gotowanej w soku jabłkowym to idealny przepis do przygotowania na słodkie śniadanie. Koniecznie spróbuj!

Pączki w wersji fit
Pączki w wersji fit? Sprawdź przepis Kingi na pączki w nowoczesnej wersji – z mąki orkiszowej i pieczone w piekarniku. Pycha!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Potrawka z kurczaka z pieczarkami i oliwkami
Potrawka z kurczaka może smakować i wyglądać wyjątkowo. A wszystko za sprawą kompozycji przypraw z lekką nutą azjatycką i dodatku świeżych warzyw!

Owocowe sushi
Owocowe sushi to świetna zabawa dla całej rodziny – zarówno podczas przygotowywania deseru, jak i jedzenia!

Kulebiak z karpiem i kapustą
Duży pieczony pieróg z ciasta francuskiego wypełniony rybnym farszem z dodatkiem grzybów i kiszonej kapusty.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Piłkarskie ciasteczka cake pops z espresso
Oryginalne ciasteczka sprawią radość dzieciom oraz fanom piłki nożnej! Wykorzystaj również inne formy!

Karkówka z imbirem i sosem sojowym
Wyraziste, inspirowane Azją danie, którego podstawą jest wieprzowina marynowana w sosie sojowym i przyprawach.

Mazurek czekoladowy
Ciasto czekoladowe bez mąki, gęsty krem, dżem i bakalie. Smakowita wariacja na temat tradycyjnego deseru wielkanocnego.