lamotek.pl

Letnia zupa jarzynowa • przepis • składniki • przygotowanie

Znasz to uczucie, kiedy stoisz przed stoiskiem na ryneczku, pełnym młodych, świeżutkich darów lata i myślisz, jak dobrze byłoby kupić wszystko…? I to jest właśnie zupa, w której tego wszystkiego możesz użyć!

Letnia zupa jarzynowa

Znasz to uczucie, kiedy stoisz przed stoiskiem na ryneczku, pełnym młodych, świeżutkich darów lata i myślisz, jak dobrze byłoby kupić wszystko…? I to jest właśnie zupa, w której tego wszystkiego możesz użyć!

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

kapusta biała - 0,5 szt.
pomidor malinowy - 2 szt.
fasola szparagowa - 100 g
groszek konserwowy - 100 g
kalafior - 0,25 szt.
kalarepa - 1 szt.
świeży koperek - 12,5 g
marchew - 2 szt.
masło - 1 łyżka
śmietana 18% - 120 g
młode ziemniaki - 4 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
kurczak filety z piersi - 200 g
liść laurowy - 2 szt.
sól - 1 szczypta
włoszczyzna - 0,5 szt.
woda - 3 l
kurczak pałki z kurczaka - 1 szt.

Instrukcje przygotowania

1.GOTUJEMY BULION:
Mięso i jarzyny płuczemy, włoszczyznę obieramy, układamy w garnku. Zalewamy 3 litrami zimnej wody, dodajemy przyprawy (poza pieprzem), zagotowujemy. Gotujemy 45 minut na niewielkim ogniu. Doprawiamy pieprzem.
2.KROIMY WARZYWA:
Kapustę myjemy i szatkujemy niezbyt grubo. Fasolkę myjemy, odkrawamy końcówki, kroimy na ok. 1 cm kawałki. Groszek łuskamy do miseczki. Marchewki czyścimy, kroimy w plasterki. Ziemniaki i kalarepkę obieramy, kroimy w kostkę. Pomidory parzymy, zdejmujemy skórkę i wydrążamy miąższ. Koperek siekamy.
3.GOTUJEMY ZUPĘ:
W 5-litrowym garnku rozgrzewamy łyżkę masła, wrzucamy na nie ziemniaki i smażymy ok. 5 minut. Wrzucamy wszystkie pozostałe warzywa (bez koperku), chwile smażymy razem i zalewamy gorącym bulionem. Doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy płomień, a następnie gotujemy całość ok. 15 minut.
4.ZAPRAWIAMY ZUPĘ (OPCJONALNIE):
Możemy też zupę zabielić. Odlewamy do miseczki chochelkę gotowej zupy, dodajemy do niej kwaśną śmietanę, dokładnie mieszamy i dodajemy do garnka.
Letnia zupa jarzynowa

Czas przygotowania

90 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

GOTUJEMY BULION

Mięso i jarzyny płuczemy, włoszczyznę obieramy, układamy w garnku. Zalewamy 3 litrami zimnej wody, dodajemy przyprawy (poza pieprzem), zagotowujemy. Gotujemy 45 minut na niewielkim ogniu. Doprawiamy pieprzem.

2

KROIMY WARZYWA

Kapustę myjemy i szatkujemy niezbyt grubo. Fasolkę myjemy, odkrawamy końcówki, kroimy na ok. 1 cm kawałki. Groszek łuskamy do miseczki. Marchewki czyścimy, kroimy w plasterki. Ziemniaki i kalarepkę obieramy, kroimy w kostkę. Pomidory parzymy, zdejmujemy skórkę i wydrążamy miąższ. Koperek siekamy.

3

GOTUJEMY ZUPĘ

W 5-litrowym garnku rozgrzewamy łyżkę masła, wrzucamy na nie ziemniaki i smażymy ok. 5 minut. Wrzucamy wszystkie pozostałe warzywa (bez koperku), chwile smażymy razem i zalewamy gorącym bulionem. Doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy płomień, a następnie gotujemy całość ok. 15 minut.

4

ZAPRAWIAMY ZUPĘ (OPCJONALNIE)

Możemy też zupę zabielić. Odlewamy do miseczki chochelkę gotowej zupy, dodajemy do niej kwaśną śmietanę, dokładnie mieszamy i dodajemy do garnka.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1873,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

156,1 kcal

🥑

Tłuszcz

4,5 g

🌾

Węglowodany

17,7 g

🥬

Błonnik

9,6 g

💪

Białko

9,6 g

Podobne przepisy

Letnia zupa jarzynowa - przepis, składniki, przygotowanie | lamotek.pl