Wegańskie naleśniki bez jajek z borówkami • przepis • składniki • przygotowanie
Kinga przygotowała kolejny wegański przepis – tym razem na naleśniki! Smakują wyśmienicie z kremem waniliowym na bazie nerkowców i słodkimi borówkami!

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
ŁĄCZYMY SKŁADNIKI CIASTA
Łączymy mleko z wodą, cukrem, mąką pszenną i ziemniaczaną, olejem i solą. Całość miksujemy lub mieszamy trzepaczką. Odstawiamy do lodówki minimum na 1 godzinę.
SMAŻYMY NALEŚNIKI
Na rozgrzaną patelnię wylewamy olej i rozsmarowujemy ręcznikiem papierowym. Smażymy naleśniki po 2-3 minuty z każdej strony.
PRZYGOTOWUJEMY KREM WANILIOWO-CYTRYNOWY
Nerkowce namaczamy w wodzie minimum przez 1 godzinę. Odcedzone orzechy miksujemy z mlekiem, skórką otartą z cytryny i sokiem z połowy cytryny, nasionkami wydrążonymi z laski wanilii, syropem klonowym i solą. Gdy konsystencja nie będzie jednolita, dodajemy więcej mleka.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1655 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
413,8 kcal
Tłuszcz
15,8 g
Węglowodany
61,5 g
Błonnik
2,1 g
Białko
12,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Drożdżowe zajączki na Wielkanoc
Delikatne i puszyste – takie są drożdżowe zajączki! Idealnie sprawdzą się jako słodka przekąska na wielkanocnym stole.

Schab w sosie własnym
Poszukujesz pomysłu na prosty, domowy obiad? Spróbuj zrobić schab w sosie własnym z naszego przepisu. Kruche, aromatyczne mięso podaj z ulubionymi dodatkami i smaczny posiłek dla całej rodziny jest gotowy! Poznaj nasz sposób na idealny schab w sosie własnym.

Babka jogurtowa
Czy jogurt może sprawić, że ciasto będzie jeszcze bardziej puszyste i wilgotne? Ależ oczywiście! Nasz przepis na babkę jogurtową z lukrem to doskonały przykład takiego połączenia. Poznaj nasz przepis na to bajecznie pyszne ciasto!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Pieczone frytki warzywne z dipem ziołowym
Zamiast smażenia – pieczenie, zamiast ziemniaków – aż cztery różne rodzaje warzyw, które doskonale nadają się do tego, by przygotować z nich frytki! Zrób tę wyjątkową przekąskę i podaj ją z dipem ziołowym.

ZIELONY MAJONEZ
Zielony majonez ze szczypiorkowym wiosennym aromatem – łatwy i szybki w przygotowaniu. Urozmaici niejedną kanapkę i niejedno danie!

Lody o smaku słonego karmelu
Doskonałe połączenie słodkiego i słonego smaku – wypróbuj przepis Pawła na lody o smaku solonego karmelu!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Sylwestrowe muffiny z burakiem i kozim serem
Różowe, buraczane muffiny z kozim serem to świetny materiał na sylwestrową przekąskę! Przygotuj je dla gości, wykorzystując przepis Karola Okrasy.

Precle z warzywami
Pieczona papryka, grillowana cukinia, rukola i kozi serek twarogowy to idealne dodatki do precla w wersji wegetariańskiej. Sprawdź, jak to się świetnie ze sobą łączy!

Azjatycki makaron z polędwiczką wieprzową
Smażony makaron to klasyka kuchni azjatyckiej! Doskonale smakuje z chrupiącymi warzywami i soczystą polędwiczką wieprzową.