Grillowany łosoś z miodem, musztardą i imbirem • przepis • składniki • przygotowanie
Inne spojrzenie na łososia, tym razem w rozgrzewającej odsłonie: w marynacie miodowo - musztardowej z imbirem.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ RĘCZNIK PAPIEROWY
naczynie żaroodporne papier i blachę do pieczenia patelnię grillową rozgrzej piekarnik do 120°C (termoobieg) Marynata Kolendrę i 2-3 ząbki czosnku drobno siekamy.
IMBIR OBIERAMY I
również siekamy.
POMARAŃCZE MYJEMY, OCIERAMY
z nich skórkę i wyciskamy sok do miseczki.
DODAJEMY MUSZTARDĘ DIJON,
czosnek, miód, imbir, paprykę ostrą w proszku, 2 łyżki posiekanej kolendry. MIESZAMY.
FILETY Z ŁOSOSIA
myjemy, pozbawiamy skóry i przekładamy do naczynia.
TAK PRZYGOTOWANE RYBY
smarujemy marynatą, zakrywamy folią i marynujemy przez 15 minut.
BAKŁAŻANA KROIMY W
plastry o grubości ok.
0,5 CM, SOLIMY
i odstawiamy na dłuższą chwilę.
NASTĘPNIE PŁUCZEMY JE
pod bieżącą wodą, osuszamy, obtaczamy w mące, smażymy na patelni na dość dużej ilości oleju rzepakowego, solimy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 120°C (tylko w celu utrzymania temperatury).
POMIDORY OBIERAMY ZE
skórki, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę.
NA PATELNIĘ Z
niewielką ilością oleju rzepakowego wrzucamy 2 drobno pokrojone ząbki czosnku roztarte z niewielką ilością soli i pokrojone pomidory.
MARYNATĘ, KTÓRĄ SMAROWALIŚMY
łososia, przelewamy do garnka i redukujemy na wolnym ogniu.
FILETY Z ŁOSOSIA
smażymy na dobrze rozgrzanej patelni grillowej (nie doprowadzamy do wysuszenia łososia na patelni), następnie przekładamy je na kratkę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia.
PRZED WŁOŻENIEM DO
pieca fi lety z łososia smarujemy zredukowaną w garnku marynatą.
FILETY Z ŁOSOSIA
wkładamy do piekarnika nagrzanego do 120°C na 5-6 minut.
DO SOSU POMIDOROWEGO
dodajemy sól, pieprz, czekamy 5 minut, wrzucamy garść posiekanej kolendry, mieszamy, sos pomidorowy wykładamy na talerz, bakłażan wyjmujemy z pieca, wykładamy stek z łososia, polewamy marynatą, dekorujemy kilkoma listkami kolendry.
RYBY I OWOCE
morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. WWW.MSC.ORG/PL:
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2573,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
643,4 kcal
Tłuszcz
32,5 g
Węglowodany
43,8 g
Błonnik
46,1 g
Białko
46,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Chleb z suszonymi wiśniami
Zobacz, jak przygotować chleb z idealnie chrupiącą skórką i środkiem pełnym suszonych wiśni i orzechów laskowych! To receptura samego Piotra Kucharskiego!

Ciasto kruche z rabarbarem i truskawkami
Rabarbar i truskawki w kruchym cieście to pomysł na słodką chwilę zapomnienia. Wypróbuj koniecznie!

Kaiserschmarrn – omlet z wiśniami
Popularne słodkie danie śniadaniowe prosto z Austrii. Jest pyszne, a jego przygotowanie zajmuje tylko kilka chwil!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Czekolada mleczna z orzechami laskowymi i biała czekolada z karmelizowanymi migdałami i pistacjami
Odmień klasyczną białą i mleczną czekoladę, wzbogacając ją o chrupiące orzechy. To prawdziwa rozkosz dla podniebienia.

Zupa instant
Przygotuj bazę do zupy, która doskonale sprawdzi się jako lunch w pracy!

Bułeczki angielskie z konfiturą
Na drugie śniadanie przygotuj pyszne maślane bułeczki według przepisu Pawła Małeckiego. Szczegóły znajdziesz na stronie Kuchni Lidla.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Sałatka z makaronem ryżowym i orzechami
Azja na talerzu. Mnóstwo aromatycznych przypraw, z lekką dozą pikantności, do tego makaron ryżowy i chrupiące orzechy!

Smażone sajgonki à la sushi
Czy to sajgonki, czy to sushi? Oto jest pytanie! Za to jedno jest pewne: jeśli przygotujesz to danie według przepisu Karola, zjesz pyszną przekąskę w stylu azjatyckim.

Szynka wieprzowa z szynkowaru
Wykorzystaj mięso z szynki wieprzowej, by przygotować pyszną domową szynkę! Z przepisem Karola i szynkowarem to wyjątkowo proste!