lamotek.pl

Wegańskie leczo ze śliwką • przepis • składniki • przygotowanie

Przepis na wegańskie leczo Kingi Paruzel czeka na Ciebie! Zobacz, jak szybko i łatwo przygotujesz ten doskonały posiłek!

Wegańskie leczo ze śliwką

Przepis na wegańskie leczo Kingi Paruzel czeka na Ciebie! Zobacz, jak szybko i łatwo przygotujesz ten doskonały posiłek!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cebula - 1 szt.
cukinia - 1 szt.
papryka czerwona - 1 szt.
ząbek czosnku - 3 szt.
szczypior cebuli - 24 g
papryka mielona słodka - 3 łyżeczki
olej z pestek winogron - 3 łyżki
pieprz czarny - 1 szczypta
pomidor czerwony - 3 szt.
sól - 1 szczypta
śliwka suszona - 7 szt.
papryka wędzona mielona - 2 łyżeczki
papryka zielona - 1 szt.

Instrukcje przygotowania

1.SMAŻYMY CEBULĘ I PRZYPRAWY:
Na dużej głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę, posiekany czosnek, wędzoną i słodką paprykę. Całość mieszamy. Suszone śliwki przekrawamy na pół i dodajemy do cebuli. Całość smażymy na małym ogniu.
2.DUSIMY WARZYWA:
Pomidory kroimy w grubą kostkę i wrzucamy na patelnię. Mieszamy. Papryki i cukinię kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość dusimy ok. 15 minut. Jeśli chcemy, aby warzywa były bardziej miękkie, wydłużamy czas duszenia do 30 minut.
3.PODAJEMY LECZO:
Przed podaniem posypujemy posiekanym szczypiorem.
Wegańskie leczo ze śliwką

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

SMAŻYMY CEBULĘ I PRZYPRAWY

Na dużej głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę, posiekany czosnek, wędzoną i słodką paprykę. Całość mieszamy. Suszone śliwki przekrawamy na pół i dodajemy do cebuli. Całość smażymy na małym ogniu.

2

DUSIMY WARZYWA

Pomidory kroimy w grubą kostkę i wrzucamy na patelnię. Mieszamy. Papryki i cukinię kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość dusimy ok. 15 minut. Jeśli chcemy, aby warzywa były bardziej miękkie, wydłużamy czas duszenia do 30 minut.

3

PODAJEMY LECZO

Przed podaniem posypujemy posiekanym szczypiorem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

846,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

211,7 kcal

🥑

Tłuszcz

8,3 g

🌾

Węglowodany

33,6 g

🥬

Błonnik

5,2 g

💪

Białko

5,2 g

Podobne przepisy

Wegańskie leczo ze śliwką - przepis, składniki, przygotowanie | lamotek.pl