lamotek.pl

Pieczone marchewki i cukinia z ziołowym pesto • przepis • składniki • przygotowanie

Jaki jest sposób Karola Okrasy na pyszny obiad, który zasmakuje także dzieciom? Chrupiące pieczone warzywa z ziołowym pesto!

Pieczone marchewki i cukinia z ziołowym pesto

Jaki jest sposób Karola Okrasy na pyszny obiad, który zasmakuje także dzieciom? Chrupiące pieczone warzywa z ziołowym pesto!

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

bazylia świeża - 24 g
natka pietruszki - 20 g
grana padano - 40 g
anchois - 5 szt.
ząbek czosnku - 1 szt.
cukinia - 2 szt.
cytryna - 1 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
marchew - 500 g
oliwa z oliwek - 10 ml
pomidorki koktajlowe - 100 g
sól - 1 szczypta
tymianek świeży - 10 g

Instrukcje przygotowania

1.PIECZEMY WARZYWA:
Marchewki myjemy, ale nie obieramy ich. Blanszujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez 3-5 minut. Cukinię przekrawamy wzdłuż na ćwiartki i wycinamy gniazda nasienne. Marchew odcedzamy i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Polewamy oliwą. Doprawiamy solą, pieprzem, skórką otartą z cytryny i tymiankiem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 240°C przez 5 minut. Następnie dodajemy cukinię, ponownie polewamy oliwą i wkładamy do piekarnika na kolejne 5 minut.
2.PRZYGOTOWUJEMY PESTO:
Do misy blendera wkładamy umyte zioła. Dodajemy anchois, oliwę, czosnek i ser. Miksujemy.
3.DEKORUJEMY DANIE:
Upieczone warzywa układamy na talerzu. Dekorujemy pomidorkami koktajlowymi. Polewamy pesto, posypujemy skórką otartą z cytryny. Dodajemy listki bazylii i kawałki sera grana padano.
Pieczone marchewki i cukinia z ziołowym pesto

Czas przygotowania

20 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PIECZEMY WARZYWA

Marchewki myjemy, ale nie obieramy ich. Blanszujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez 3-5 minut. Cukinię przekrawamy wzdłuż na ćwiartki i wycinamy gniazda nasienne. Marchew odcedzamy i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Polewamy oliwą. Doprawiamy solą, pieprzem, skórką otartą z cytryny i tymiankiem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 240°C przez 5 minut. Następnie dodajemy cukinię, ponownie polewamy oliwą i wkładamy do piekarnika na kolejne 5 minut.

2

PRZYGOTOWUJEMY PESTO

Do misy blendera wkładamy umyte zioła. Dodajemy anchois, oliwę, czosnek i ser. Miksujemy.

3

DEKORUJEMY DANIE

Upieczone warzywa układamy na talerzu. Dekorujemy pomidorkami koktajlowymi. Polewamy pesto, posypujemy skórką otartą z cytryny. Dodajemy listki bazylii i kawałki sera grana padano.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1218,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

304,6 kcal

🥑

Tłuszcz

21,4 g

🌾

Węglowodany

23,5 g

🥬

Błonnik

8,9 g

💪

Białko

8,9 g

Podobne przepisy

Pieczone marchewki i cukinia z ziołowym pesto - przepis, składniki, przygotowanie | lamotek.pl