lamotek.pl

Nuggetsy z tempehu • przepis • składniki • przygotowanie

Kawałki tempehu w chrupiącej panierce to roślinna wersja znanych nuggetsów z kurczaka. Pyszne i proste w przygotowaniu. Przekonaj się, jakie to smaczne!

Nuggetsy z tempehu

Kawałki tempehu w chrupiącej panierce to roślinna wersja znanych nuggetsów z kurczaka. Pyszne i proste w przygotowaniu. Przekonaj się, jakie to smaczne!

Czas przygotowania
15 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

oliwa z oliwek - 1 łyżka
panierka panko - 110 g
tempeh - 200 g
ząbek czosnku - 2 szt.
jogurt roślinny - 200 g
pieprz czarny - 0,25 łyżeczki
sos teriyaki - 3 łyżki
sól - 0,33 łyżeczki
syrop klonowy - 1 łyżka
papryka wędzona mielona - 1 łyżeczka

Instrukcje przygotowania

1.OBTACZAMY TEMPEH W PANIERCE:
Kawałki tempehu wyjmujemy z marynaty i od razu obtaczamy w panierce panko.
2.SMAŻYMY TEMPEH:
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i na nim smażymy kawałki tempehu. Smażymy na średnim ogniu, aż nabiorą złotego koloru.
Nuggetsy z tempehu

Czas przygotowania

15 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

OBTACZAMY TEMPEH W PANIERCE

Kawałki tempehu wyjmujemy z marynaty i od razu obtaczamy w panierce panko.

2

SMAŻYMY TEMPEH

Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i na nim smażymy kawałki tempehu. Smażymy na średnim ogniu, aż nabiorą złotego koloru.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1023,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

511,6 kcal

🥑

Tłuszcz

18,0 g

🌾

Węglowodany

60,2 g

🥬

Błonnik

31,6 g

💪

Białko

31,6 g

Podobne przepisy