Wegańskie burrito z fasolą • przepis • składniki • przygotowanie
Zawsze wychodzi smaczne i daje tyle możliwości! Wegańskie burrito to sycący i prosty w przygotowaniu klasyk kuchni meksykańskiej, idealny na lunch, szybki obiad lub kolację.

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZESMAŻAMY RYŻ Z CEBULĄ I PRZYPRAWAMI
Cebulę pokrojoną w kostkę smażymy na patelni na rozgrzanej oliwie. Gdy się zeszkli, dodajemy ugotowany ryż i przyprawy: curry, mielone chili i wędzoną słodką paprykę. Całość smażymy, mieszając, ok. 2-3 minut.
DODAJEMY WARZYWA
Fasolę odcedzamy z zalewy na sitku o drobnych oczkach, a następnie przepłukujemy wodą. Dodajemy do ryżu. Dodajemy odcedzoną z zalewy kukurydzę i papryki pokrojone w cienkie paseczki. Smażymy, mieszając, ok. 5 minut. Doprawiamy solą i pieprzem.
FASZERUJEMY I ZWIJAMY BURRITO
Tortille pszenne rozkładamy kolejno na blacie. Na środek każdego placka wykładamy świeży szpinak. Boki tortilli zakładamy do środka, a następnie zwijamy całość, by zamknąć farsz wewnątrz placka.
ZAPIEKAMY BURRITO
Każde burrito smarujemy z wierzchu 1 łyżką koncentratu pomidorowego i oprószamy wegańskim serem startym na tarce o grubych oczkach. Pieczemy ok. 10 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C, aż ser się rozpuści.
PODAJEMY BURRITO
Awokado przekrawamy wzdłuż na pół, ostrożnie wyjmujemy pestkę. Miąższ oddzielamy od skórki za pomocą łyżki, kroimy w plasterki i układamy na dużym talerzu. Obok awokado wykładamy podpieczone burrito i porcję poszatkowanej kapusty pekińskiej.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3085,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
771,4 kcal
Tłuszcz
25,8 g
Węglowodany
116,6 g
Błonnik
18,9 g
Białko
21,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Tortilla z krewetkami
Smaczny i łatwy w wykonaniu pomysł na obiad – tortilla z krewetkami i różowym sosem majonezowym.

Zupa taco
Masz ochotę na miseczkę pełną rozgrzewających smaków w stylu meksykańskim? Zupa taco według przepisu Kingi poleca się na chłodniejsze dni!

Grillowane meksykańskie szaszłyki z łososia
Łosoś z grilla… Czemu nie! A już na pewno w postaci oryginalnych szaszłyków z marynatą i soczystymi cząstkami limonki.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Okrągłe cukinie z farszem z mięsa mielonego
Zachwyć najbliższych, przygotowując okrągłe cukinie. Faszerowane mielonym mięsem i suszonymi pomidorami smakują wyśmienicie.

Placuszki z jajkiem i dymką
Puszyste placuszki na bazie maślanki z jajkiem na twardo i świeżą dymką to prosta w przygotowaniu przekąska. Są lekkie i aromatyczne, dzięki czemu sprawdzą się idealne jako dodatek do dań oraz drugie śniadanie do szkoły czy pracy.

Kalafior w cieście piwnym
Ciekawa przekąska, idealna nie tylko do piwa: delikatne różyczki kalafiora ukryte w pikantnej, chrupiącej panierce.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Roladki z indyka z owocami i serem gorgonzola
Doskonałe połączenie indyka faszerowanego serem z sosem z owoców leśnych - wypróbuj!

Penne z kawałkami polędwicy i pieczarkami
Makaron penne, kawałki soczystej polędwicy i pieczarki tworzą razem doskonałą kompozycję smaku. Musisz wypróbować!

Chlebek bananowy
Do kawy, do mleka, z masłem – to słodkie amerykańskie ciasto możesz jeść na wiele sposobów, a przygotujesz je dzięki szybkiemu i łatwemu przepisowi Darii. Do dzieła!