lamotek.pl

Cynamonowe naleśniki ze śliwkami • przepis • składniki • przygotowanie

Zawsze jest dobry dzień, by zrobić naleśniki. Szczególnie gdy się ma przepis na przepyszny sos śliwkowy.

Cynamonowe naleśniki ze śliwkami

Zawsze jest dobry dzień, by zrobić naleśniki. Szczególnie gdy się ma przepis na przepyszny sos śliwkowy.

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 3
Poziom trudności
łatwy

Składniki

jajko - 1 szt.
masło - 2 łyżki
mleko - 300 ml
sól - 0,5 łyżeczki
mąka pszenna - 120 g
cukier - 5 łyżek
cynamon - 0,5 łyżeczki
migdały - 50 g
śliwka - 300 g
woda - 100 ml

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWANIE MĄKĘ PRZESIEWAMY,:
mieszamy z solą, cukrem i cynamonem, wbijamy jajko i rozbijając trzepaczką stopniowo wlewamy mleko.
2.MIESZAMY CIASTO AŻ:
znikną wszystkie grudki.
3.ODSTAWIAMY NA 20:
minut.
4.NA PATELNI ROZGRZEWAMY:
część masła i smażymy cienkie naleśniki.
5.W MIARĘ SMAŻENIA:
kolejnych naleśników dodajemy stopniowo więcej masła na patelnię.
6.ŚLIWKI BEZ PESTEK,:
wraz ze skórką, wrzucamy do rondelka.
7.DODAJEMY CUKIER I:
wodę i całość gotujemy na małym ogniu, aż śliwki się rozpadną, a sos nabierze gęstej konsystencji.
8.DOPRAWIAMY DO SMAKU:
cynamonem.
9.NALEŚNIKI UKŁADAMY NA:
talerzu, polewamy sosem.
10.NA SUCHEJ PATELNI:
prażymy posiekane migdały.
11.GDY ZACZNĄ NABIERAĆ:
złotego koloru zdejmujemy je i posypujemy wierzch naleśników.
Cynamonowe naleśniki ze śliwkami

Czas przygotowania

40 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 3

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWANIE MĄKĘ PRZESIEWAMY,

mieszamy z solą, cukrem i cynamonem, wbijamy jajko i rozbijając trzepaczką stopniowo wlewamy mleko.

2

MIESZAMY CIASTO AŻ

znikną wszystkie grudki.

3

ODSTAWIAMY NA 20

minut.

4

NA PATELNI ROZGRZEWAMY

część masła i smażymy cienkie naleśniki.

5

W MIARĘ SMAŻENIA

kolejnych naleśników dodajemy stopniowo więcej masła na patelnię.

6

ŚLIWKI BEZ PESTEK,

wraz ze skórką, wrzucamy do rondelka.

7

DODAJEMY CUKIER I

wodę i całość gotujemy na małym ogniu, aż śliwki się rozpadną, a sos nabierze gęstej konsystencji.

8

DOPRAWIAMY DO SMAKU

cynamonem.

9

NALEŚNIKI UKŁADAMY NA

talerzu, polewamy sosem.

10

NA SUCHEJ PATELNI

prażymy posiekane migdały.

11

GDY ZACZNĄ NABIERAĆ

złotego koloru zdejmujemy je i posypujemy wierzch naleśników.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1514,1 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

504,7 kcal

🥑

Tłuszcz

21,1 g

🌾

Węglowodany

68,3 g

🥬

Błonnik

3,8 g

💪

Białko

13,8 g

Podobne przepisy