Tortille z farszem z mięsa wegańskiego i pomidorów • przepis • składniki • przygotowanie
Wypróbuj wegański odpowiednik szybkiego i prostego dania kuchni meksykańskiej w stylu meksykańskim! Łatwo podzielisz się nim z gośćmi lub bliskimi. Sprawdź, jak smakują tortille z wegańskim mięsem!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
SMAŻYMY CEBULĘ I CZOSNEK
Dymkę pokrojoną w kostkę smażymy na oliwie na rozgrzanej patelni. Dodajemy drobno posiekany czosnek, posiekaną papryczkę chili i mieloną kolendrę. Mieszamy i przesmażamy chwilę, aż składniki i smaki się połączą.
SMAŻYMY MIELONE MIĘSO WEGAŃSKIE
Dodajemy mielone mięso wegańskie i smażymy z każdej strony na ładny, rumiany kolor.
DODAJEMY POMIDORY I DUSIMY FARSZ
Dodajemy pomidory z puszki. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy i dusimy ok. 15-20 minut, aż płyn odparuje, a farsz zgęstnieje.
GRILLUJEMY TORTILLE
Tortille podgrzewamy z obu stron na suchej patelni grillowej tak, by na powierzchni placków powstały charakterystyczne prążki.
SKŁADAMY I PODAJEMY TORTILLE
Na środek ciepłych tortilli wykładamy porcję gotowego farszu. Tortille składamy na pół i znów na pół, by uzyskać trójkąty wypełnione farszem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1624,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
406,2 kcal
Tłuszcz
17,7 g
Węglowodany
42,6 g
Błonnik
10,9 g
Białko
10,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Limonkowe ciasto bez pieczenia
Przepyszne, niezwykle limonkowe, bez pieczenia i wegetariańskie – takie jest ciasto inspirowane meksykańskim deserem carlota de limón. Przygotuj tę słodką przekąskę z zaledwie 4 składników i ciesz się smakiem lata przez cały rok!

Tacos z tuńczykiem
Kuchnia w stylu meksykańskim to m.in. znane na całym świecie tacos. U nas znajdziesz je w nowym, rybnym wydaniu.

Wegańskie tacos z szarpanymi boczniakami i surówką
Szarpane boczniaki to fantastyczna, roślinna alternatywa dla tradycyjnego pulled pork. Wypróbuj przepis Kingi na tacos ze świetną surówką z kapusty kiszonej
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kotleciki z batatów i kaszy
Karol na pewno zachwyci Cię swoim przepisem na danie wegetariańskie! Spróbuj pieczonych kotlecików z batatów z dodatkiem aromatycznych przypraw.

Zupa migdałowa
Migdały mogą być pyszną bazą do słodkiej zupy krem! Z dodatkiem suszonych owoców i nutki cynamonu smakuje wyśmienicie!

Trifle z kremem spekulatius
Wyjątkowy deser korzenny z dwoma pysznymi kremami i kruszonką z ciasteczek. Ta niezwykle efektowna propozycja będzie idealna na świąteczny dzień.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Tosty z kremem piankowym i orzechowym
Dla fanów kanapek na słodko – krem à la marshmallows! Najlepiej smakuje na tostach razem z kremem czekoladowym i bananami!

Gulasz wieprzowy z kiszoną kapustą i gnocchi
Kiszona kapusta i schab? To połączenie smaków, którego nie zapomnisz!

Bieszczadzkie fuczki
Fuczki są tak proste w przygotowaniu jak placki ziemniaczane, ale zawierają sekretny składnik: kiszoną kapustę! To ona sprawia, że zwykłe danie zamienia się w lokalny przysmak – z serca Bieszczadów. Spróbuj koniecznie!