lamotek.pl

Wegański pasztet z fasoli • przepis • składniki • przygotowanie

Wyrazisty, lekko słodki smak wegańskiego pasztetu z białej fasoli uzyskasz, sięgając po składniki z przepisu Kingi – żurawiny i gruszkę! Spróbuj!

Wegański pasztet z fasoli

Wyrazisty, lekko słodki smak wegańskiego pasztetu z białej fasoli uzyskasz, sięgając po składniki z przepisu Kingi – żurawiny i gruszkę! Spróbuj!

Czas przygotowania
70 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
łatwy

Składniki

fasola biała z puszki - 1200 g
cebula - 2 szt.
ząbek czosnku - 2 szt.
gruszka - 1 szt.
mąka ziemniaczana - 4 łyżki
olej z pestek winogron - 65 ml
orzech włoski - 30 g
pieprz czarny - 1 szczypta
sos sojowy - 1 łyżka
sól - 1 szczypta
żurawina suszona - 80 g
majeranek suszony - 1 łyżeczka
oregano świeże - 1 łyżka

Instrukcje przygotowania

1.PODSMAŻAMY SKŁADNIKI PASZTETU:
Cebulę pokrojoną w kostkę i czosnek przeciśnięty przez praskę podsmażamy na patelni na rozgrzanym oleju. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy gruszkę startą na tarce o grubych oczkach, sos sojowy, sól i pieprz.
2.MIKSUJEMY SKŁADNIKI PASZTETU:
Podsmażone warzywa przekładamy do naczynia robota. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i miksujemy całość na gładką, jednolitą masę.
3.PIECZEMY PASZTET:
Pasztet pieczemy ok. 40-45 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. Upieczony odstawiamy do ostygnięcia, a następnie wyjmujemy z formy i przekładamy na płaski talerz.
Wegański pasztet z fasoli

Czas przygotowania

70 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 10

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PODSMAŻAMY SKŁADNIKI PASZTETU

Cebulę pokrojoną w kostkę i czosnek przeciśnięty przez praskę podsmażamy na patelni na rozgrzanym oleju. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy gruszkę startą na tarce o grubych oczkach, sos sojowy, sól i pieprz.

2

MIKSUJEMY SKŁADNIKI PASZTETU

Podsmażone warzywa przekładamy do naczynia robota. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i miksujemy całość na gładką, jednolitą masę.

3

PIECZEMY PASZTET

Pasztet pieczemy ok. 40-45 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. Upieczony odstawiamy do ostygnięcia, a następnie wyjmujemy z formy i przekładamy na płaski talerz.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2703 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

270,3 kcal

🥑

Tłuszcz

8 g

🌾

Węglowodany

42,3 g

🥬

Błonnik

10 g

💪

Białko

10 g

Podobne przepisy

Wegański pasztet z fasoli - przepis, składniki, przygotowanie | lamotek.pl