lamotek.pl

Wegański lunchbox: kanapki z sałatką z ciecierzycy • przepis • składniki • przygotowanie

Kanapka nie musi być nudna, jeśli trafią do niej takie pyszności! Przygotuj sobie pożywne drugie śniadanie: kanapki z sałatką z ciecierzycy.

Wegański lunchbox: kanapki z sałatką z ciecierzycy

Kanapka nie musi być nudna, jeśli trafią do niej takie pyszności! Przygotuj sobie pożywne drugie śniadanie: kanapki z sałatką z ciecierzycy.

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

musztarda - 2 łyżeczki
pieprz czarny - 1 szczypta
jogurt roślinny - 150 g
sok z cytryny - 1 łyżeczka
sól - 1 szczypta
chleb żytni - 480 g
ciecierzyca konserwowa - 400 g
jabłko czerwone - 0,5 szt.
nasiona słonecznika - 3 łyżki
orzech włoski - 120 g
seler naciowy - 50 g
żurawina suszona - 40 g
chipsy z jabłka - 60 g
młoda marchewka drobna - 200 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY DRESSING:
Wegański jogurt łączymy w misce z sokiem z cytryny, oliwą i musztardą. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na czas przygotowywania sałatki.
2.PRZYGOTOWUJEMY SAŁATKĘ:
Do osobnej miski przekładamy dokładnie odsączoną i opłukaną na sitku ciecierzycę, którą następnie rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków. Nie rozgniatamy ciecierzycy zbyt mocno – jej kawałki powinny być lekko wyczuwalne w sałatce.
3.SKŁADAMY I PAKUJEMY KANAPKI:
Schłodzoną sałatkę wykładamy na 2 kromki pieczywa i przykrywamy ją kolejnymi 2 kromkami. Lekko dociskamy. Kanapki przekładamy do pudełka na lunch.
Wegański lunchbox: kanapki z sałatką z ciecierzycy

Czas przygotowania

25 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY DRESSING

Wegański jogurt łączymy w misce z sokiem z cytryny, oliwą i musztardą. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na czas przygotowywania sałatki.

2

PRZYGOTOWUJEMY SAŁATKĘ

Do osobnej miski przekładamy dokładnie odsączoną i opłukaną na sitku ciecierzycę, którą następnie rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków. Nie rozgniatamy ciecierzycy zbyt mocno – jej kawałki powinny być lekko wyczuwalne w sałatce.

3

SKŁADAMY I PAKUJEMY KANAPKI

Schłodzoną sałatkę wykładamy na 2 kromki pieczywa i przykrywamy ją kolejnymi 2 kromkami. Lekko dociskamy. Kanapki przekładamy do pudełka na lunch.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3202,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

800,6 kcal

🥑

Tłuszcz

28,8 g

🌾

Węglowodany

111,2 g

🥬

Błonnik

28,4 g

💪

Białko

28,4 g

Podobne przepisy

Wegański lunchbox: kanapki z sałatką z ciecierzycy - przepis, składniki, przygotowanie | lamotek.pl