lamotek.pl

Świąteczny talerz obfitości • przepis • składniki • przygotowanie

Talerz aromatycznych przekąsek o wyjątkowym smaku, który urozmaici niejedne święta i sprawi, że stół ze śniadaniem wielkanocnym będzie się przepięknie prezentował. Spróbuj go skomponować i zaskocz najbliższych!

Świąteczny talerz obfitości

Talerz aromatycznych przekąsek o wyjątkowym smaku, który urozmaici niejedne święta i sprawi, że stół ze śniadaniem wielkanocnym będzie się przepięknie prezentował. Spróbuj go skomponować i zaskocz najbliższych!

Czas przygotowania
15 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

bagietka - 1 szt.
masło - 50 g
pesto - 190 g
ser cheddar - 200 g
rzodkiewka - 1 pęczek
bazylia świeża - 1 pęczek
nadziewany ser brie - 200 g
marynowane serce karczocha - 250 g
salami z koprem włoskim finocchiona - 100 g
prosciutto San Danille - 100 g
korniszon - 160 g

Instrukcje przygotowania

1.PODPIEKAMY BAGIETKĘ:
Bagietkę przekrawamy na pół w poprzek i wzdłuż. Następnie smarujemy ją masłem, przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i podpiekamy przez ok. 10 minut, aż będzie chrupiąca. Gotową bagietkę smarujemy pesto i kroimy na mniejsze kawałki.
2.PODAJEMY PRZEKĄSKI:
Rzodkiewki dokładnie myjemy i kroimy w ćwiartki. Cheddar kroimy w kostkę i wykładamy na talerz razem z nadziewanym serem brie, salami, plastrami proscuitto, korniszonami, rzodkiewkami i marynowanymi sercami karczochów. Całość dekorujemy liśćmi bazylii i podajemy z grzankami z pesto.
Świąteczny talerz obfitości

Czas przygotowania

15 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PODPIEKAMY BAGIETKĘ

Bagietkę przekrawamy na pół w poprzek i wzdłuż. Następnie smarujemy ją masłem, przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i podpiekamy przez ok. 10 minut, aż będzie chrupiąca. Gotową bagietkę smarujemy pesto i kroimy na mniejsze kawałki.

2

PODAJEMY PRZEKĄSKI

Rzodkiewki dokładnie myjemy i kroimy w ćwiartki. Cheddar kroimy w kostkę i wykładamy na talerz razem z nadziewanym serem brie, salami, plastrami proscuitto, korniszonami, rzodkiewkami i marynowanymi sercami karczochów. Całość dekorujemy liśćmi bazylii i podajemy z grzankami z pesto.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3808,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

952,2 kcal

🥑

Tłuszcz

71,4 g

🌾

Węglowodany

30,7 g

🥬

Błonnik

43,8 g

💪

Białko

43,8 g

Podobne przepisy

Świąteczny talerz obfitości - przepis, składniki, przygotowanie | lamotek.pl