lamotek.pl

Makaron fusilloni z tuńczykiem i karczochami • przepis • składniki • przygotowanie

Aromatyczny makaron z sosem z pomidorków koktajlowych i dodatkiem tuńczyka i karczochów. To prosty i szybki obiad, który dzięki kilku wyśmienitym dodatkom zmienia się w wykwintne danie.

Makaron fusilloni z tuńczykiem i karczochami

Aromatyczny makaron z sosem z pomidorków koktajlowych i dodatkiem tuńczyka i karczochów. To prosty i szybki obiad, który dzięki kilku wyśmienitym dodatkom zmienia się w wykwintne danie.

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

makaron fusilloni - 500 g
oliwa z oliwek - 2 łyżki
cebula - 1 szt.
pomidorki koktajlowe - 300 g
ząbek czosnku - 5 szt.
filety z tuńczyka białego w oliwie - 210 g
marynowane serce karczocha - 250 g
bazylia świeża - 1 garść
natka pietruszki - 0,5 pęczka
sól - 3 szczypty
pieprz czarny - 2 szczypty

Instrukcje przygotowania

1.KROIMY SKŁADNIKI:
Cebulę kroimy w kostkę, czosnek drobno siekamy, a pomidorki koktajlowe przekrawamy na pół.
2.PODSMAŻAMY CEBULĘ I CZOSNEK:
Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy na niej cebulę, aż się zeszkli. Następnie dodajemy czosnek i podsmażamy go przez ok. 30 sekund, uważając, aby się nie przypalił.
3.PRZYGOTOWUJEMY SOS:
Na patelnię wrzucamy pomidorki, solimy je do smaku i smażymy, aż zmiękną, od czasu do czasu mieszając i rozgniatając je szpatułką. Kiedy pomidory zmiękną, dodajemy kilka łyżek wody pozostałej po gotowaniu makaronu. Pietruszkę drobno siekamy, także dodajemy do sosu i dokładnie mieszamy.
4.ŁĄCZYMY SKŁADNIKI Z SOSEM:
Serca karczochów kroimy w ćwiartki, tuńczyka odsączamy z oliwy i kroimy na mniejsze kawałki. Tak przygotowane składniki dodajemy wraz z makaronem do sosu, doprawiamy do smaku pieprzem i delikatnie mieszamy.
5.PODAJEMY MAKARON:
Makaron posypujemy liśćmi bazylii i podajemy jeszcze gorący.
Makaron fusilloni z tuńczykiem i karczochami

Czas przygotowania

25 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

KROIMY SKŁADNIKI

Cebulę kroimy w kostkę, czosnek drobno siekamy, a pomidorki koktajlowe przekrawamy na pół.

2

PODSMAŻAMY CEBULĘ I CZOSNEK

Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy na niej cebulę, aż się zeszkli. Następnie dodajemy czosnek i podsmażamy go przez ok. 30 sekund, uważając, aby się nie przypalił.

3

PRZYGOTOWUJEMY SOS

Na patelnię wrzucamy pomidorki, solimy je do smaku i smażymy, aż zmiękną, od czasu do czasu mieszając i rozgniatając je szpatułką. Kiedy pomidory zmiękną, dodajemy kilka łyżek wody pozostałej po gotowaniu makaronu. Pietruszkę drobno siekamy, także dodajemy do sosu i dokładnie mieszamy.

4

ŁĄCZYMY SKŁADNIKI Z SOSEM

Serca karczochów kroimy w ćwiartki, tuńczyka odsączamy z oliwy i kroimy na mniejsze kawałki. Tak przygotowane składniki dodajemy wraz z makaronem do sosu, doprawiamy do smaku pieprzem i delikatnie mieszamy.

5

PODAJEMY MAKARON

Makaron posypujemy liśćmi bazylii i podajemy jeszcze gorący.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3003 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

750,8 kcal

🥑

Tłuszcz

24,9 g

🌾

Węglowodany

101,5 g

🥬

Błonnik

5,9 g

💪

Białko

27 g

Podobne przepisy