lamotek.pl

Wegańska tarta z warzywami i serkiem z nerkowców • przepis • składniki • przygotowanie

Roślinna tarta z kremowym serkiem: prosta w przygotowaniu i niezwykła w smaku! Do jej przygotowania możesz użyć dowolnych warzyw. Przygotuj i podziel się z bliskimi!

Wegańska tarta z warzywami i serkiem z nerkowców

Roślinna tarta z kremowym serkiem: prosta w przygotowaniu i niezwykła w smaku! Do jej przygotowania możesz użyć dowolnych warzyw. Przygotuj i podziel się z bliskimi!

Czas przygotowania
50 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
średni

Składniki

bazylia świeża - 5 g
cukinia - 1 szt.
papryka czerwona - 1 szt.
nasiona słonecznika - 15 g
czarnuszka - 0,5 łyżeczki
pieprz czarny - 0,5 łyżeczki
oliwa z oliwek - 2 łyżki
sok z cytryny - 2 łyżki
sos sojowy - 1 łyżeczka
orzech nerkowca - 480 g
ząbek czosnku - 1 szt.
mąka pszenna pełnoziarnista - 100 g
płatki owsiane - 110 g
siemię lniane, mielone - 2 łyżki
sól - 0,5 łyżeczki
woda - 20 ml
olej kokosowy - 5 łyżek

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY SPÓD TARTY:
Wszystkie składniki kruchego spodu miksujemy za pomocą blendera lub rozdrabniacza. Jeżeli ciasto będzie za suche, dodajemy odrobinę zimnej wody i ponownie miksujemy aż do uzyskania pożądanej konsystencji.
2.PODPIEKAMY SPÓD TARTY:
Formę wykładamy ciastem, spód nakłuwamy widelcem. Podpiekamy ok. 10-15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170°C.
3.PRZYGOTOWUJEMY WEGAŃSKI SEREK:
Orzechy nerkowca odcedzamy i łączymy z pozostałymi składnikami wegańskiego serka w naczyniu blendera lub rozdrabniacza. Miksujemy na gładką, jednolitą masę.
4.PRZYGOTOWUJEMY TARTĘ:
Wegański serek z orzechów nerkowca przekładamy na podpieczony spód tarty. Na warstwie serka układamy dowolnie pokrojone warzywa. Całość skrapiamy oliwą z oliwek i zapiekamy kolejne 30 minut.
5.PODAJEMY TARTĘ:
Gotową tartę wyjmujemy z piekarnika, oprószamy słonecznikiem, czarnuszką, listkami bazylii, solą i pieprzem. Podajemy na ciepło lub na zimno.
Wegańska tarta z warzywami i serkiem z nerkowców

Czas przygotowania

50 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 8

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY SPÓD TARTY

Wszystkie składniki kruchego spodu miksujemy za pomocą blendera lub rozdrabniacza. Jeżeli ciasto będzie za suche, dodajemy odrobinę zimnej wody i ponownie miksujemy aż do uzyskania pożądanej konsystencji.

2

PODPIEKAMY SPÓD TARTY

Formę wykładamy ciastem, spód nakłuwamy widelcem. Podpiekamy ok. 10-15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170°C.

3

PRZYGOTOWUJEMY WEGAŃSKI SEREK

Orzechy nerkowca odcedzamy i łączymy z pozostałymi składnikami wegańskiego serka w naczyniu blendera lub rozdrabniacza. Miksujemy na gładką, jednolitą masę.

4

PRZYGOTOWUJEMY TARTĘ

Wegański serek z orzechów nerkowca przekładamy na podpieczony spód tarty. Na warstwie serka układamy dowolnie pokrojone warzywa. Całość skrapiamy oliwą z oliwek i zapiekamy kolejne 30 minut.

5

PODAJEMY TARTĘ

Gotową tartę wyjmujemy z piekarnika, oprószamy słonecznikiem, czarnuszką, listkami bazylii, solą i pieprzem. Podajemy na ciepło lub na zimno.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4480,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

560,1 kcal

🥑

Tłuszcz

40 g

🌾

Węglowodany

43,4 g

🥬

Błonnik

13,8 g

💪

Białko

13,8 g

Podobne przepisy

Wegańska tarta z warzywami i serkiem z nerkowców - przepis, składniki, przygotowanie | lamotek.pl