lamotek.pl

Wegańska pasta à la makrela • przepis • składniki • przygotowanie

Odtwórz smak znanej pasty z makreli, przygotowując jej wegańską odsłonę! Ze wskazówkami i przepisem Kingi to wyjątkowo proste.

Wegańska pasta à la makrela

Odtwórz smak znanej pasty z makreli, przygotowując jej wegańską odsłonę! Ze wskazówkami i przepisem Kingi to wyjątkowo proste.

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy

Składniki

pieprz czarny - 1 szczypta
musztarda - 2 łyżki
ogórek kiszony - 2 szt.
papryka wędzona mielona - 1 łyżeczka
sól - 1 szczypta
szalotka - 1 szt.
szczypior cebuli - 24 g
tofu, wędzone - 180 g
czarnuszka - 1 łyżeczka
liście alg morskich - 1 szt.
śmietana wegańska - 5 łyżek

Instrukcje przygotowania

1.ODSĄCZAMY TOFU:
Tofu owijamy ręcznikiem papierowym i mocno odciskamy (możemy je obciążyć i umieścić je na całą noc w lodówce). Odsączone tofu kruszymy w dłoniach i przekładamy do naczynia robota.
2.DOPRAWIAMY I MIKSUJEMY PASTĘ:
Dodajemy wędzoną paprykę, musztardę, wegańską śmietanę i pokruszony na mniejsze części arkusz nori. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość miksujemy na gładką, jednolitą masę.
3.DODAJEMY RESZTĘ SKŁADNIKÓW:
Zmiksowaną pastę przekładamy do miski. Dodajemy drobno posiekaną szalotkę, ogórki pokrojone w drobną kostkę i drobno posiekany szczypiorek. Dokładnie mieszamy. Z wierzchu posypujemy czarnuszką.
Wegańska pasta à la makrela

Czas przygotowania

20 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

ODSĄCZAMY TOFU

Tofu owijamy ręcznikiem papierowym i mocno odciskamy (możemy je obciążyć i umieścić je na całą noc w lodówce). Odsączone tofu kruszymy w dłoniach i przekładamy do naczynia robota.

2

DOPRAWIAMY I MIKSUJEMY PASTĘ

Dodajemy wędzoną paprykę, musztardę, wegańską śmietanę i pokruszony na mniejsze części arkusz nori. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość miksujemy na gładką, jednolitą masę.

3

DODAJEMY RESZTĘ SKŁADNIKÓW

Zmiksowaną pastę przekładamy do miski. Dodajemy drobno posiekaną szalotkę, ogórki pokrojone w drobną kostkę i drobno posiekany szczypiorek. Dokładnie mieszamy. Z wierzchu posypujemy czarnuszką.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

420,3 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

70,1 kcal

🥑

Tłuszcz

4 g

🌾

Węglowodany

3,3 g

🥬

Błonnik

1 g

💪

Białko

5,1 g

Podobne przepisy

Wegańska pasta à la makrela - przepis, składniki, przygotowanie | lamotek.pl