lamotek.pl

Sylwestrowe przekąski według Karola Okrasy • przepis • składniki • przygotowanie

Sakiewki z ciasta francuskiego, kanapki z krewetkami i roladki z bakłażana – pyszne przekąski nie tylko na Sylwestra!

Sylwestrowe przekąski według Karola Okrasy

Sakiewki z ciasta francuskiego, kanapki z krewetkami i roladki z bakłażana – pyszne przekąski nie tylko na Sylwestra!

Czas przygotowania
0 min
Liczba porcji
Poziom trudności
łatwy

Składniki

jajko - 1 szt.
ciasto francuskie - 1 szt.
kabanos - 150 g
mleko 3,2% - 1 łyżka
natka pietruszki - 2 łyżki
mąka pszenna tortowa - 20 g
oliwki czarne - 100 g
oregano suszone - 2 łyżeczki
ser gouda - 200 g
pomidor suszony - 100 g
chleb drwalski - 1 szt.
papryczka chili czerwona - 1 szt.
cebula dymka - 1 szt.
mango - 0,5 szt.
pomidor czerwony - 2 szt.
chrzan tarty - 2 łyżeczki
krewetki - 0,5 kg
pieprz biały - 1 szczypta
twaróg chudy - 150 g
sok z cytryny - 25 ml
kolendra świeża - 22 g
gruszka - 1 szt.
ser ricotta - 250 g
bakłażan - 2 szt.
mięta świeża - 4 g
miód - 4 łyżeczki
oliwa z oliwek - 2 łyżki
pieprz czarny - 1 szczypta
sól - 1 szczypta
ocet balsamiczny - 200 ml
rukola - 50 g
figi suszone - 100 g

Instrukcje przygotowania

1.SAKIEWKI Z CIASTA:
francuskiego z serem gouda, kabanosem i suszonymi pomidorami Przygotuj pędzelek do smarowania ciasta formę do muffinów Rozgrzej piekarnik do temperatury 200-210°C (termoobieg) Przygotuj wcześniej Ciasto francuskie mocno schłódź w lodówce.
2.PRZYGOTOWANIE SER POKROJONY:
w kostkę przekładamy do miski, dodajemy pokrojone w paski suszone pomidory, prekrojone na pół oliwki, pokrojone w cienkie plasterki kabanosy, posiekaną natkę pietruszki, 1 łyżeczkę oregano oraz oliwę z oliwek, mieszamy.
3.JAJKO ROZTRZEPUJEMY W:
czystym naczyniu, dodajemy 1 łyżkę mleka, mieszamy.
4.CIASTO FRANCUSKIE PRZEKŁADAMY:
na posypaną mąką deskę, całą powierzchnię ciasta smarujemy za pomocą pędzelka jajkiem z mlekiem.
5.POSYPUJEMY 1 ŁYŻECZKĄ:
oregano i soli.
6.CIASTO KROIMY NA:
kwadraty o wymiarach 6 x 6 cm.
7.NA KAŻDY KAWAŁEK:
ciasta nakładamy odrobinę farszu, końce ciasta łączymy ze sobą, spinając je w górze, tak przygotowane sakiewki przekładamy do formy do muffinów.
8.NASTĘPNIE WIERZCH WSZYSTKICH:
sakiewek smarujemy masłem zmieszanym z mlekiem.
9.TAK PRZYGOTOWANE SAKIEWKI:
wkładamy do zamrażalnika mniej więcej na 20 minut.
10.NASTĘPNIE SAKIEWKI WKŁADAMY:
do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200-210°C, pieczemy 20 minut.
11.UPIECZONE SAKIEWKI WYJMUJEMY:
z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia. PRZESTYGŁE SAKIEWKI PRZEKŁADAMY: na talerz.
12.CHLEB DRWALSKI Z:
serkiem chrzanowym i marynowanymi krewetkami Przygotuj blachę kawałek papieru do pieczenia rękaw cukierniczy Rozgrzej piekarnik do 180°C (termoobieg) Przygotuj wczesniej Krewetki wyjmij z zamrażalnika z wyprzedzeniem i odstaw do całkowitego rozmrożenia na sicie.
13.PRZYGOTOWANIE SEREK PRZEKŁADAMY:
do miski, dodajemy 2 łyżeczki chrzanu, doprawiamy solą i pieprzem. MIESZAMY. ODSTAWIAMY NA: bok.
14.DO CZYSTEJ MISKI:
przekładamy obgotowane krewetki, dodajemy posiekaną papryczkę, pokrojone w drobną kostkę pomidory, pokrojone w drobną kostkę mango, 2 łyżki oliwy z oliwek, polewamy sokiem z połowy cytryny, doprawiamy pieprzem i niewielką ilością soli.
15.DODAJEMY POSIEKANĄ KOLENDRĘ:
oraz posiekany szczypiorek.
16.MIESZAMY, ODSTAWIAMY NA:
bok. CHLEB DRWALSKI KROIMY: w kromki.
17.KROMKI CHLEBA UKŁADAMY:
na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
18.CHLEB SKRAPIAMY NIEWIELKĄ:
ilością oliwy z oliwek.
19.WKŁADAMY DO PIEKARNIKA:
rozgrzanego do temperatury 180°C, pieczemy do momentu zarumienienia się kromek.
20.PRZYPIECZONY CHLEB PRZEKŁADAMY:
na deskę do krojenia, żeby odrobinę przestygł.
21.SEREK Z CHRZANEM:
przekładamy do worka cukierniczego i nakładamy go na boku każdej kromki.
22.NASTĘPNIE OBOK SERKA:
nakładamy 2-3 krewetki na każdą kromkę.
23.NASTĘPNIE NA SEREK:
i krewetki nakładamy mango i pomidora wraz z kolendrą i szczypiorkiem. GOTOWE KANAPKI PRZEKŁADAMY: na talerz.
24.ROLADKI Z PIECZONEGO:
bakłażana z serkiem ricotta, glazurowaną gruszką i rukolą Przygotuj ręcznik papierowy patelnię grillową Przygotowanie Suszone figi gotujemy w occie balsamicznym z 2 łyżeczkami miodu.
25.NASTĘPNIE FIGI STUDZIMY:
i kroimy w plastry.
26.SEREK RICOTTA PRZEKŁADAMY:
do miski, doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy 2 łyżeczki miodu i posiekaną miętę. MIESZAMY.
27.GRUSZKI OBIERAMY, KROIMY:
w ćwiartki a następnie w cienkie plastry.
28.BAKŁAŻANA KROIMY NA:
podłużne plastry o grubości do 1 cm.
29.PLASTRY DOPRAWIAMY NIEWIELKĄ:
ilością soli, pieprzu. SKRAPIAMY OLIWĄ Z: oliwek.
30.PLASTRY MIESZAMY TAK,:
żeby przyprawy i oliwa oblepiły bakłażana.
31.PATELNIĘ GRILLOWĄ SMARUJEMY:
niewielką ilością oliwy z oliwek za pomocą papierowego ręcznika.
32.NA PATELNI GRILLOWEJ:
układamy plastry bakłażana, pieczemy krótko (około 2-3 minut) z obu stron.
33.UPIECZONE PLASTRY BAKŁAŻANA:
przekładamy na talerz.
34.NA WYSTUDZONE PLASTRY:
bakłażana nakładamy 1 łyżeczkę serka, dodajemy 2 plastry gruszki, figi oraz kilka listków rukoli. BAKŁAŻANA ZWIJAMY W: roladki. ROLADKI PRZEKŁADAMY NA: talerz.
Sylwestrowe przekąski według Karola Okrasy

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

SAKIEWKI Z CIASTA

francuskiego z serem gouda, kabanosem i suszonymi pomidorami Przygotuj pędzelek do smarowania ciasta formę do muffinów Rozgrzej piekarnik do temperatury 200-210°C (termoobieg) Przygotuj wcześniej Ciasto francuskie mocno schłódź w lodówce.

2

PRZYGOTOWANIE SER POKROJONY

w kostkę przekładamy do miski, dodajemy pokrojone w paski suszone pomidory, prekrojone na pół oliwki, pokrojone w cienkie plasterki kabanosy, posiekaną natkę pietruszki, 1 łyżeczkę oregano oraz oliwę z oliwek, mieszamy.

3

JAJKO ROZTRZEPUJEMY W

czystym naczyniu, dodajemy 1 łyżkę mleka, mieszamy.

4

CIASTO FRANCUSKIE PRZEKŁADAMY

na posypaną mąką deskę, całą powierzchnię ciasta smarujemy za pomocą pędzelka jajkiem z mlekiem.

5

POSYPUJEMY 1 ŁYŻECZKĄ

oregano i soli.

6

CIASTO KROIMY NA

kwadraty o wymiarach 6 x 6 cm.

7

NA KAŻDY KAWAŁEK

ciasta nakładamy odrobinę farszu, końce ciasta łączymy ze sobą, spinając je w górze, tak przygotowane sakiewki przekładamy do formy do muffinów.

8

NASTĘPNIE WIERZCH WSZYSTKICH

sakiewek smarujemy masłem zmieszanym z mlekiem.

9

TAK PRZYGOTOWANE SAKIEWKI

wkładamy do zamrażalnika mniej więcej na 20 minut.

10

NASTĘPNIE SAKIEWKI WKŁADAMY

do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200-210°C, pieczemy 20 minut.

11

UPIECZONE SAKIEWKI WYJMUJEMY

z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia. PRZESTYGŁE SAKIEWKI PRZEKŁADAMY: na talerz.

12

CHLEB DRWALSKI Z

serkiem chrzanowym i marynowanymi krewetkami Przygotuj blachę kawałek papieru do pieczenia rękaw cukierniczy Rozgrzej piekarnik do 180°C (termoobieg) Przygotuj wczesniej Krewetki wyjmij z zamrażalnika z wyprzedzeniem i odstaw do całkowitego rozmrożenia na sicie.

13

PRZYGOTOWANIE SEREK PRZEKŁADAMY

do miski, dodajemy 2 łyżeczki chrzanu, doprawiamy solą i pieprzem. MIESZAMY. ODSTAWIAMY NA: bok.

14

DO CZYSTEJ MISKI

przekładamy obgotowane krewetki, dodajemy posiekaną papryczkę, pokrojone w drobną kostkę pomidory, pokrojone w drobną kostkę mango, 2 łyżki oliwy z oliwek, polewamy sokiem z połowy cytryny, doprawiamy pieprzem i niewielką ilością soli.

15

DODAJEMY POSIEKANĄ KOLENDRĘ

oraz posiekany szczypiorek.

16

MIESZAMY, ODSTAWIAMY NA

bok. CHLEB DRWALSKI KROIMY: w kromki.

17

KROMKI CHLEBA UKŁADAMY

na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

18

CHLEB SKRAPIAMY NIEWIELKĄ

ilością oliwy z oliwek.

19

WKŁADAMY DO PIEKARNIKA

rozgrzanego do temperatury 180°C, pieczemy do momentu zarumienienia się kromek.

20

PRZYPIECZONY CHLEB PRZEKŁADAMY

na deskę do krojenia, żeby odrobinę przestygł.

21

SEREK Z CHRZANEM

przekładamy do worka cukierniczego i nakładamy go na boku każdej kromki.

22

NASTĘPNIE OBOK SERKA

nakładamy 2-3 krewetki na każdą kromkę.

23

NASTĘPNIE NA SEREK

i krewetki nakładamy mango i pomidora wraz z kolendrą i szczypiorkiem. GOTOWE KANAPKI PRZEKŁADAMY: na talerz.

24

ROLADKI Z PIECZONEGO

bakłażana z serkiem ricotta, glazurowaną gruszką i rukolą Przygotuj ręcznik papierowy patelnię grillową Przygotowanie Suszone figi gotujemy w occie balsamicznym z 2 łyżeczkami miodu.

25

NASTĘPNIE FIGI STUDZIMY

i kroimy w plastry.

26

SEREK RICOTTA PRZEKŁADAMY

do miski, doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy 2 łyżeczki miodu i posiekaną miętę. MIESZAMY.

27

GRUSZKI OBIERAMY, KROIMY

w ćwiartki a następnie w cienkie plastry.

28

BAKŁAŻANA KROIMY NA

podłużne plastry o grubości do 1 cm.

29

PLASTRY DOPRAWIAMY NIEWIELKĄ

ilością soli, pieprzu. SKRAPIAMY OLIWĄ Z: oliwek.

30

PLASTRY MIESZAMY TAK,

żeby przyprawy i oliwa oblepiły bakłażana.

31

PATELNIĘ GRILLOWĄ SMARUJEMY

niewielką ilością oliwy z oliwek za pomocą papierowego ręcznika.

32

NA PATELNI GRILLOWEJ

układamy plastry bakłażana, pieczemy krótko (około 2-3 minut) z obu stron.

33

UPIECZONE PLASTRY BAKŁAŻANA

przekładamy na talerz.

34

NA WYSTUDZONE PLASTRY

bakłażana nakładamy 1 łyżeczkę serka, dodajemy 2 plastry gruszki, figi oraz kilka listków rukoli. BAKŁAŻANA ZWIJAMY W: roladki. ROLADKI PRZEKŁADAMY NA: talerz.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

6253,7 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

6253,7 kcal

🥑

Tłuszcz

289,8 g

🌾

Węglowodany

725,1 g

🥬

Błonnik

218,1 g

💪

Białko

218,1 g

Podobne przepisy