Wegańska chałka • przepis • składniki • przygotowanie
Najlepsza wegańska chałka, jaką można zrobić, i zarazem najpyszniejsza, jaką jadłeś. Wypróbuj ten przepis na roślinną wersję klasyka. Zawsze się udaje i zawsze smakuje!

Czas przygotowania
70 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY ROZCZYN
W wysokiej misce łączymy napój roślinny, mąkę, świeże drożdże i cukier. Mieszamy, aż powstanie masa, która konsystencją będzie przypominać budyń. Rozczyn oprószamy z wierzchu mąką i odstawiamy na ok. 20 minut w ciepłe, nieprzewiewne miejsce. Czekamy, aż drożdże zaczną pracować.
WYRABIAMY CIASTO
Gdy rozczyn podwoi swoją objętość, łączymy go z pozostałymi składnikami ciasta i wyrabiamy (ręcznie lub za pomocą miksera z końcówka hakiem) tak długo, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne (ok. 10 minut).
PONOWNIE WYRABIAMY CIASTO
Gdy ciasto wyrośnie, przekładamy je na stolnicę lub blat oprószony mąką i ponownie wyrabiamy. Następnie dzielimy na 3 części, z każdej formujemy wałek długości ok. 50 cm.
FORMUJEMY CHAŁKĘ
Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej 3 wałki ciasta, które łączymy z jednej strony. Z ciasta zaplatamy warkocz, końce wałków wkładamy pod spód chałki. Chałkę ponownie odstawiamy na ok. 15 minut w ciepłe, nieprzewiewne miejsce.
PRZYGOTOWUJEMY KRUSZONKĘ
Wszystkie składniki kruszonki łączymy w misce i chwilę zagniatamy, aż ciasto zacznie się lepić i powstaną z niego grudki.
PIECZEMY CHAŁKĘ
Chałkę smarujemy z wierzchu napojem roślinnym, oprószamy kruszonką. Pieczemy ok. 35 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C, aż nabierze złotego koloru.
PODAJEMY CHAŁKĘ
Chałkę wyjmujemy z piekarnika i smarujemy mieszaniną dżemu morelowego z wodą, omijając kruszonkę.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3931,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
327,6 kcal
Tłuszcz
8,5 g
Węglowodany
57 g
Błonnik
6,5 g
Białko
6,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Pieczona dorada z salsą pomidorową i młodą kapustą
Sezon na młodą kapustę trwa, a Karol Okrasa również ma na nią swój pomysł! Podsmażona z czosnkiem i skórką cytrynową będzie doskonałym dodatkiem do pieczonej dorady.

Carskie tosty
Jaki jest idealny tost śniadaniowy według Karola Okrasy? Taki, który składa się z aromatycznego gęstego beszamelu, ciągnącego się sera i zblanszowanego szpinaku. Carski tost to zapowiedź doskonałego dnia!

Sałatka z kaszy jęczmiennej z fasolą, ogórkiem i granatem
Bardzo orzeźwiająca, ale równie sycąca sałatka na bazie kaszy jęczmiennej jest szybka, łatwa i pasuje na wiele okazji. Przygotuj ją na lunch, na spotkanie ze znajomymi lub na lekki obiad w cieplejsze dni. Pycha!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Muffiny z owocami lasu
Szukasz pomysłu na prosty i smaczny wypiek? Wypróbuj ten przepis! Babeczki z leśnymi owocami zasmakują każdemu.

Pyzy z mięsem
Pyzy z mięsem to klasyk w polskiej kuchni! Te miękkie kluski wypełnione soczystym, dobrze przyprawionym mięsem są idealnym pomysłem na sycący obiad. Przygotowanie pyz wymaga nieco czasu i precyzji, ale ich smak z pewnością wynagrodzi włożony wysiłek. Odkryj wraz z nami, jak przyrządzić pyszne pyzy z mięsem!

Pieczone ziemniaki z airfryera z serkiem czosnkowym, serem mimolette i szczypiorkiem
Pieczone ziemniaki z airfryera, wypełnione aromatycznym serkiem czosnkowym i posypane startym serem mimolette, to prosta, ale efektowna przekąska lub dodatek do obiadu, który zachwyci chrupiącą skórką i kremowym wnętrzem.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Dorsz w pesto
Delikatne kawałki filetów z dorsza posmarowane warstwą aromatycznego zielonego pesto i zapieczone z plastrami pomidorów.

Policzki wołowe duszone w pomidorach
Rozpływające się w ustach policzki wołowe w aksamitnym sosie to danie, które oczaruje każdego, kto go spróbuje.

Malinianki, czyli bułeczki drożdżowe z malinami
Kochasz jagodzianki, ale sezon na jagody zbyt szybko dobiega końca? Spróbuj malinianek wg przepisu Pawła! Równie pyszne, łączące lekko kwaśne wnętrze i miękkie ciasto drożdżowe ze słodkim kremem waniliowym.