lamotek.pl

Wegańska carbonara z boczkiem z tofu • przepis • składniki • przygotowanie

Jeden z popularniejszych przepisów na makaron inspirowanych kuchnią Włoch, w lekkiej, bezmięsnej wersji! Sprawdź, jak Kinga dobiera i łączy składniki wegańskiej carbonary!

Wegańska carbonara z boczkiem z tofu

Jeden z popularniejszych przepisów na makaron inspirowanych kuchnią Włoch, w lekkiej, bezmięsnej wersji! Sprawdź, jak Kinga dobiera i łączy składniki wegańskiej carbonary!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

sos sojowy - 3 łyżki
syrop klonowy - 0,5 łyżeczki
tofu - 180 g
papryka wędzona mielona - 0,5 łyżeczki
bulion warzywny - 125 ml
cebula - 1 szt.
ząbek czosnku - 2 szt.
dynia piżmowa - 0,5 szt.
oliwa z oliwek - 20 ml
pieprz czarny - 2 szczypty
sól - 2 szczypty
pasta sezamowa tahini - 2 łyżki
natka pietruszki - 20 g
makaron spaghetti - 150 g

Instrukcje przygotowania

1.PIECZEMY DYNIĘ I TOFU:
Obraną, pozbawioną pestek i pokrojoną w kostkę (2 x 2 cm) dynię przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i skrapiamy oliwą.
2.GOTUJEMY MAKARON:
Makaron gotujemy według wskazań na opakowaniu w mocno osolonej wodzie.
3.PRZYGOTOWUJEMY SOS:
Cebulę pokrojoną w kostkę i czosnek przeciśnięty przez praskę smażymy na rozgrzanej oliwie.
4.PODAJEMY MAKARON:
Gotowy sos smażymy na patelni z cebulą i czosnkiem. Dodajemy ugotowany makaron, drobno posiekaną natkę pietruszki i tofu. Mieszamy, aż składniki się połączą, i gotujemy ok. 5 minut.
Wegańska carbonara z boczkiem z tofu

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PIECZEMY DYNIĘ I TOFU

Obraną, pozbawioną pestek i pokrojoną w kostkę (2 x 2 cm) dynię przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i skrapiamy oliwą.

2

GOTUJEMY MAKARON

Makaron gotujemy według wskazań na opakowaniu w mocno osolonej wodzie.

3

PRZYGOTOWUJEMY SOS

Cebulę pokrojoną w kostkę i czosnek przeciśnięty przez praskę smażymy na rozgrzanej oliwie.

4

PODAJEMY MAKARON

Gotowy sos smażymy na patelni z cebulą i czosnkiem. Dodajemy ugotowany makaron, drobno posiekaną natkę pietruszki i tofu. Mieszamy, aż składniki się połączą, i gotujemy ok. 5 minut.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1458,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

729,4 kcal

🥑

Tłuszcz

21,3 g

🌾

Węglowodany

112,5 g

🥬

Błonnik

27,9 g

💪

Białko

27,9 g

Podobne przepisy

Wegańska carbonara z boczkiem z tofu - przepis, składniki, przygotowanie | lamotek.pl