lamotek.pl

Cannelloni z mięsem mielonym - przepis • przepis • składniki • przygotowanie

Niech na Twoim stole zawita danie w stylu włoskim. Przygotuj cannelloni – zapiekane makaronowe rurki z mięsem.

Cannelloni z mięsem mielonym - przepis

Niech na Twoim stole zawita danie w stylu włoskim. Przygotuj cannelloni – zapiekane makaronowe rurki z mięsem.

Czas przygotowania
80 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

makaron cannelloni - 20 szt.
grana padano - 100 g
jajko - 1 szt.
mięso mielone wołowe - 800 g
pomidory krojone z puszki - 800 g
cebula - 1 szt.
cukier - 2 szczypty
ząbek czosnku - 0,5 szt.
bazylia świeża - 5 g
oliwa z oliwek - 2 łyżki
seler naciowy - 50 g
gałka muszkatołowa mielona - 2 szczypty
masło - 70 g
mąka pszenna - 70 g
mleko - 1 l
pieprz czarny - 1 szczypta
sól - 1 szczypta

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ BLENDER I:
naczynie żaroodporne. TARKĘ O DROBNYCH: oczkach.
2.ROZGRZEJ PIEKARNIK DO:
temperatury 190°C (z termoobiegiem).
3.MIĘSO MIĘSO PRZEKŁADAMY:
do miski i dodajemy 1 jajo, doprawiamy mielonym pieprzem.
4.
CAŁOŚĆ MIESZAMY.
5.CEBULĘ I CZOSNEK:
drobno siekamy.
6.NA ROZGRZANĄ PATELNIĘ:
wrzucamy 20 g masła, szklimy cebulę i czosnek na patelni. PODSMAŻAMY.
7.DODAJEMY MIĘSO MIELONE:
i ugniatamy widelcem na patelni, podsmażając przez 5-6 minut, następnie zestawiamy z ognia i doprawiamy solą. MIESZAMY.: ODSTAWIAMY.
8.SOS POMIDOROWY CEBULĘ:
kroimy w drobną kostkę, seler myjemy i również drobno kroimy.
9.DO CZYSTEGO GARNKA:
wlewamy 2 łyżki oliwy z oliwek i dodajemy drobno posiekany czosnek. SZKLIMY.
10.DODAJEMY CEBULĘ I:
seler naciowy. SMAŻYMY NA MOCNYM: ogniu.
11.DODAJEMY POMIDORY Z:
puszki, drobno posiekaną bazylię, gotujemy.
12.DODAJEMY SÓL I:
pieprz oraz 2 szczypty cukru.
13.CAŁOŚĆ MIKSUJEMY ZA:
pomocą blendera.
14.1/2 SOSU PRZELEWAMY:
do naczynia z mięsem mielonym, mieszamy mięso z sosem. ODSTAWIAMY.
15.SOS BESZAMEL (ZASMAŻKA):
W garnku rozpuszczamy 70 g masła.
16.DODAJEMY MĄKĘ, PODSMAŻAMY:
i wlewamy mleko.
17.CAŁOŚĆ ENERGICZNIE MIESZAMY:
i gotujemy przez mniej więcej 4 minuty.
18.NA KONIEC DODAJEMY:
pieprz, gałkę muszkatołową i minimalną ilość soli, ponownie mieszamy.
19.FASZEROWANIE MAKARONU CANNELLONI:
Pozostałą część sosu pomidorowego przekładamy na dno naczynia żaroodpornego i dokładnie rozprowadzamy.
20.FASZERUJEMY MIĘSEM WNĘTRZE:
rurek makaronu.
21.MAKARON Z FARSZEM:
układamy na sosie w naczyniu żaroodpornym.
22.PRZYGOTOWANĄ CAŁOŚĆ ZALEWAMY:
ciepłym sosem beszamelowym i dokładnie rozprowadzamy, na wierzch ścieramy ser grana padano.
23.NACZYNIE ŻAROODPORNE WKŁADAMY:
do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190°C z termoobiegiem (210°C bez termoobiegu) na 30-40 minut.
Cannelloni z mięsem mielonym - przepis

Czas przygotowania

80 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ BLENDER I

naczynie żaroodporne. TARKĘ O DROBNYCH: oczkach.

2

ROZGRZEJ PIEKARNIK DO

temperatury 190°C (z termoobiegiem).

3

MIĘSO MIĘSO PRZEKŁADAMY

do miski i dodajemy 1 jajo, doprawiamy mielonym pieprzem.

4

CAŁOŚĆ MIESZAMY.

5

CEBULĘ I CZOSNEK

drobno siekamy.

6

NA ROZGRZANĄ PATELNIĘ

wrzucamy 20 g masła, szklimy cebulę i czosnek na patelni. PODSMAŻAMY.

7

DODAJEMY MIĘSO MIELONE

i ugniatamy widelcem na patelni, podsmażając przez 5-6 minut, następnie zestawiamy z ognia i doprawiamy solą. MIESZAMY.: ODSTAWIAMY.

8

SOS POMIDOROWY CEBULĘ

kroimy w drobną kostkę, seler myjemy i również drobno kroimy.

9

DO CZYSTEGO GARNKA

wlewamy 2 łyżki oliwy z oliwek i dodajemy drobno posiekany czosnek. SZKLIMY.

10

DODAJEMY CEBULĘ I

seler naciowy. SMAŻYMY NA MOCNYM: ogniu.

11

DODAJEMY POMIDORY Z

puszki, drobno posiekaną bazylię, gotujemy.

12

DODAJEMY SÓL I

pieprz oraz 2 szczypty cukru.

13

CAŁOŚĆ MIKSUJEMY ZA

pomocą blendera.

14

1/2 SOSU PRZELEWAMY

do naczynia z mięsem mielonym, mieszamy mięso z sosem. ODSTAWIAMY.

15

SOS BESZAMEL (ZASMAŻKA)

W garnku rozpuszczamy 70 g masła.

16

DODAJEMY MĄKĘ, PODSMAŻAMY

i wlewamy mleko.

17

CAŁOŚĆ ENERGICZNIE MIESZAMY

i gotujemy przez mniej więcej 4 minuty.

18

NA KONIEC DODAJEMY

pieprz, gałkę muszkatołową i minimalną ilość soli, ponownie mieszamy.

19

FASZEROWANIE MAKARONU CANNELLONI

Pozostałą część sosu pomidorowego przekładamy na dno naczynia żaroodpornego i dokładnie rozprowadzamy.

20

FASZERUJEMY MIĘSEM WNĘTRZE

rurek makaronu.

21

MAKARON Z FARSZEM

układamy na sosie w naczyniu żaroodpornym.

22

PRZYGOTOWANĄ CAŁOŚĆ ZALEWAMY

ciepłym sosem beszamelowym i dokładnie rozprowadzamy, na wierzch ścieramy ser grana padano.

23

NACZYNIE ŻAROODPORNE WKŁADAMY

do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190°C z termoobiegiem (210°C bez termoobiegu) na 30-40 minut.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4686,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

1171,7 kcal

🥑

Tłuszcz

59,0 g

🌾

Węglowodany

88,3 g

🥬

Błonnik

71,5 g

💪

Białko

71,5 g

Podobne przepisy